Boris Becker az Indexnek: Soha nem látott dolgokat tapasztalhatunk

2020.09.07. 17:33
Videokonferenciát tartott a US Opent közvetítő Eurosport központja, amelynek keretein belül két korábbi klasszis teniszező, Boris Becker és Justin Henin válaszolt az újságírók – köztük az Index – kérdéseire Novak Djokovics kizárásával kapcsolatban.

Ahogy arról beszámoltunk, Novak Djokovicsot kizárták az amerikai nyílt teniszbajnokságról, miután a Pablo Carreno-Busta elleni nyolcaddöntőben dühében elütött egy labdát, amely épp torkon találta az egyik vonalbírót. Az eset után hosszú vita kezdődött, ám a szabályok értelmében a szerb teniszezőt leléptették. A US Open szervezőbizottsága a világjárványra való tekintettel meghívásos online sajtókonferenciát szervezett Boris Becker és Justine Henin részvételével, az Eurosport két szakkommentátora véleményt formált a világelső ügyében.

Ez volt a helyes döntés, nem is kérdés. Nem hibáztatjuk Djokovicsot, amit tett, nem szándékos volt, ebben biztos vagyok. Tanulni fog belőle. Szerencsétlen eset, de a megfelelő döntés született, a szabály az szabály. Ilyen reakció bárkivel előfordulhat, furcsa helyzetbe került Novak. A világjárvány miatt különleges helyzetben vagyunk, de ne feledjük: ez csak tenisz, nem a legfontosabb dolog. Mindenki jól és biztonságban van, ez a legfontosabb. Tisztelem Đokovićot, nagyszerű személyiség, remek hozzáállással. Szerencsések vagyunk, hogy láthatjuk játszani a nagy hármast. Elismerést parancsol Novak pályafutása, lehet őt kedvelni és nem kedvelni, de tisztelni muszáj az eredményei miatt

– fogalmazott JustineHenin korábbi világelső és kétszeres US Open-győztes teniszező.

Tőle Boris Becker vette át a szót, a három évig Novak Djokovics edzőjeként is dolgozó német kiválóság is egyetértett Heninnel.

Jó barátok vagyunk, de pártatlannak kell maradnom, és azt mondom, ez volt a megfelelő döntés. Erős srác, tanul a hibáiból, és jobb játékossá válik tőlük. Újra magára kell találnia a következő napokban, de nagyszerű stáb veszi körül, biztos vagyok benne, hogy ott fogja folytatni, ahol abbahagyta. Szeretem Novakot, higgyék el nekem, hogy neki sem könnyű most. A hölgy súlyosabban is megsérülhetett volna, szerencsére nem így történt. Novak frusztrált volt, az érzelmei eluralkodtak rajta. Ne gondolja azt senki, hogy ettől rossz ember. Mások is törnek ütőket, elütnek labdákat, mert idegesek, de attól nem rossz emberek, csak idegesek. De még egyszer hangsúlyozom: a szabály megfelelő, jó döntés született.

A sorozatban 26 mérkőzést megnyerő szerb teniszező kizárását követően közösségi oldalán kért bocsánatot minden érintettől, valamint megköszönte a szurkolóknak a biztatást, és családjának a támogatást. A hatszoros Grand Slam-torna-győztes Becker szót ejtett a nagy hármas másik két tagjáról, Rafael Nadalról és Roger Federerről is.

A teniszvilág megosztott, Nadal- és Federer-szurkolók között, és mellettük ott van Djokovics, aki megbontja az úgynevezett rendet. A kritikalavina már rázúdult, ahogy mostanában már nem először. Nagyon korrektül bocsánatot kért mindenkitől, vállalta a felelősséget a hibájáért. Roger és Rafa is hibázik, de őket nem fütyülik ki, valahogy más az ő megítélésük. Novak tudja, honnan jött, nem felejti el, kicsoda. Jótékonysági akciókban van benne hazájában, Szerbiában, alapítványa is van.

A világelső és a végső győzelem legfőbb esélyesének tartott Djokovics búcsújával az is biztossá vált, hogy az idén új bajnokot avatnak a US Openen. Sorozatban 13 Grand Slam-trófea után nem a nagy hármas egyik tagja ülhet fel a trónra – legutóbb 2016-ban a svájci Stan Wawrinka neve került fel a US Open serlegére. Az Index arról kérdezte Boris Beckert, hogy ki lépett elő a torna legfőbb esélyesévé:

„Nagyon jó kérdés! Valaki valami újat fog átélni, hiszen új győztest avatunk. Van pár név a fejemben, de nem akarok nagy nyomást helyezni senkire. Meglátjuk, ki tud a legjobban alkalmazkodni a körülményekhez. Ha a világranglistát vesszük alapul, Dominic Thiem lehetne a favorit, de New Yorkban korábban még elődöntőben sem járt. Ki gondolta volna korábban, hogy Carreno-Busta túljut ĐokoviĆon? Itt a koronavírus-járvány is, soha nem látott dolgokat tapasztalhatunk. Bármi megtörténhet. Fejben nagyon erősnek kell lenni, ez döntő tényező lesz.”

Az Eurosport másik szakkommentátorát, Justine Henint az első helyen kiemelt Babos Tímea, Kristina Mladenovic páros kizárásról kérdezte az Index. Mint ismert, a magyar–francia kettőst azért diszkvalifikálták, mert Mladenovic egyike annak a 11 teniszezőnek, akik kapcsolatba kerültek a koronavírusos Benoit Paire-rel. 

Nagyon furcsa helyzet, kérdéses, hogy miért változott a dolgok megítélése. Nagyon nehéz mit mondanom, nem tudom pontosan, mi áll a háttérben. Talán politikai kérdés, illetve az, hogy változott az Amerikai Teniszszövetség (USTA) szabályzata, és a döntéseket emiatt kellett megváltoztatni. Nem tűnik fairnek, de ismétlem: meg kell értenünk a teljes hátterét a dolgoknak, amivel én magam sem vagyok igazán tisztában, így bíznunk kell a szervezőkben, akik a legjobb tudásuk szerint végzik a dolgukat.

A 38 éves Henin szerint a női és a férfitornát is bárki megnyerheti, nem tudott megnevezni egyértelmű favoritot kérdésünkre.