Djokovicsnak nem jött össze a csoda, új ura van New Yorknak!

trófea
2021.09.13. 00:43
Danyiil Medvegyev nyerte meg az amerikai nemzetközi teniszbajnokság (US Open) 2021-es kiírását, mivel a döntőben három szettben legyőzte a világelső szerb Novak Djokovicsot. Az orosz játékos pályafutása első Grand Slam-tornáját nyerte meg.

A rekordért vs. az elsőért

Míg a hölgyeknél két „zöldfülű” tinédzser csapott össze a fináléban, a férfiaknál a világranglista első két helyezettje érvényesítette a papírformát a döntőig vezető úton. 

A tavalyi világbajnok Medvegyev a harmadik GS-döntőjén az első sikerére készült, Djokovics „valamivel” nála is rutinosabb, ő a 21. GS-torna-győzelmére hajtott, amivel az örökranglista második helyére igyekezett száműzni a szintén 20-szal álló Roger Federer – Rafael Nadal kettőst.

Hja, és miután az idei három tornát is ő nyerte meg, így Rod Laver 1969-es bravúrja után elsőként hajthatott a Grand Slamre, vagyis hogy egy naptári évben mind a négy kiemelt viadalt behúzza.

Kilencedszer egymás ellen, másodszor döntőben

A felek korábban nyolc alkalommal találkoztak egymással, az örökmérleg 5–3-as Djokovics-előnyt mutatott. Az első három meccset megnyerő szerb 3–2 és 4–3 után sem engedte egyenlíteni ellenfelét, az idei Australian Open döntőjében három szettben (7:5, 6:2, 6:2) nyert, a mostani US Open volt a második találkozásuk egy GS-torna fináléjában.

Kíméletlen kezdés az orosz szervagéptől

Djokovics kicsit rozsdásan kezdte a mérkőzést, rögvest elveszítette az adogatását, majd Medvegyev a simán hozott sajátját követően 15:40-nél két újabb bréklabdához jutott.

A világelső ezt a gémet megfordította, majd stabilizálta a szervajátékát, de ez mit sem ért az orosz ellen, aki az első szettben mind a 15 első adogatását pontra váltotta, így pedig esély sem volt a visszabrékre (4:6).

Töréspont – közel az újabb kizáráshoz?

A szerb nem tört meg, sorozatban hét labdamenetet megnyerve három bréklabdához jutott 1:0-s vezetésénél, de Medvegyev fordítani tudott, majd ő került fogadóelőnybe, hogy ő se éljen vele (2:1).

A sorminta folytatódott, Djokovics kétszer is bréklabdához jutott, az első elszúrása során kis híján az ütőjét is elvágta, ami a felé futó labdaszedőből nagy riadalmat váltott ki.

Mint ismert, egy éve senki sem tudta legyőzni, de miután eltalált labdával egy vonalbírót, így leléptették…

Ezt most megúszta, nem úgy az ütője a következő rontást.

Medvegyev zsinórban három játékot nyerve fordít, és kétszettes előnybe kerül

Ahelyett, hogy 3:1-re ő vezetett volna, pillanatokkal később már 2:4-et mutatott az eredményjelző, sőt 0:30-as kezdést, de négy labdamenetet megnyerve szépített. Mivel fogadóként újra esélytelen volt, megint a szettben maradásért kellett adogatnia (3:5).

Ezt megtette ugyan, de Medvegyev 40:0-nél három szettlabdához jutott, és bár Djokovics kettőt is hárított, az egyenlítésre nem volt esélye (4:6, 4:6).

Jön az újabb csoda, vagy ezúttal sem lesz csoda?

Nem szokványos, hogy valaki kétjátszmás hátrányból fordítson egy GS-torna döntőjében, de az idei Roland Garroson Sztefanosz Cicipasz ellen ezt már megtette a világelső (6:7, 2:6, 6:3, 6:2, 6:4).

Medvegyev viszont ezen a napon nem ismert kegyelmet, a harmadik szettet újabb brékkel kezdte, majd még egyszer elvette ellenfele adogatását, miközben ő továbbra sem hibázott, így 4:0-ra ellépett.

Djokovicsnak 5:1-nél sikerült kiharcolnia a meccsben maradást, de Medvegyev adogatóként meccslabdához jutott, hogy aztán a közönség vállalhatatlan viselkedése mellett kétszer is kettős hibát üssön, és hirtelen már 5:4 volt az állás.

Az orosz elképesztő ellenszélben próbálta befejezni a meccset, de hiába volt még egy kettős hibája a folyamatos nézőtéri bekiabálások miatt, lezárta a meccset, és megérdemelten lett New York ura (4:6, 4:6, 4:6).

Így nem jött össze a Grand Slam Novak Djokovicsnak; Danyiil Medvegyev pályafutása első GS-tornáját nyerte meg!

A meccs összefoglalója

US OPEN 2021

FÉRFI EGYES, DÖNTŐ

Djokovics (szerb, 1.)–Medvegyev (orosz, 2.) 4:6, 4:6, 4:6

(Borítókép: Matthew Stockman / Getty Images)