Djokovics fogságban? Ugyan! Bármikor hazamehet...

djokovics
Továbbra sem csillapodnak a kedélyek Novak Djokovics ügyében. A szerb külügyminisztérium arról beszél, hogy azért csábították Ausztráliába a világelső teniszezőt, hogy megalázzák, a helyi belügyminiszter pedig értetlenül áll a fogva tartásával kapcsolatos kommentek előtt.

A hússzoros Grand Slam-torna-győztes Djokovicsnak nincs egyszerű hete. Előbb hatalmas port kavart azzal a bejelentéssel a hét elején, hogy bár nem hajlandó elárulni, be van-e oltva koronavírus ellen, mégis elindul Ausztráliába, ugyanis egyeztetett a szervezőkkel, akik különengedélyt biztosítottak számára. A szigetországba azonban tilos a belépés az oltatlanoknak, a helyiek már a tavalyi versenyen is rendkívül szigorú körülményeket teremtettek a beutazóknak.

Djokovics ezzel együtt helyi idő szerint szerda este fél 12-kor landolt a melbourne-i Tullamarine repülőtéren, ahol aztán a határőrök megtagadták tőle a belépést, őrizetbe vették, majd egy különszobába vitték, hogy kihallgassák. Djokovics eddig magánéletének védelmére hivatkozott, amikor arról kérdezték, felvette-e az oltást, az ausztrál hatóságok azonban nem érték be ezzel a magyarázattal.

Victoria állam (ahol Melbourne található) jelezte, hogy megfelelő indoklás hiányában nem valószínű, hogy beengedik a hússzoros Grand Slam-torna-győztes klasszist, majd Scott Morrison ausztrál miniszterelnök is kijelentette, hogy ha Djokovics nem árul el konkrétumokat, akkor már foglalhatja is magának a hazafelé szóló repjegyet.

Djokovics és menedzsmentje fellebbezés útján próbálja elkerülni a hazaküldést, a sztár ügyvédei a melbourne-i szövetségi bíróságon be is nyújtották a szükséges papírokat. A teniszezőt a Park Hotelbe szállították, ahol azokat tartják átmenetileg karanténban, akiktől a hatóságok megtagadták a belépést az országba. Ebben a szállodában tartózkodik majd hétfőig, amikor bíróságon támadja meg a szövetségi kormány vízumtörléséről szóló csütörtöki döntését.

Itt, valamint Belgrádban is tüntetéseket szerveztek, míg a világsajtóban sokan Djokovicsot kritizálták, mondván hogy a mindenki számára világosan előírt szabályokat felrúgva, magát kivételként kezelve akarja elérni, hogy részt vehessen a tornán.

A mellette tüntetők Free Novak jeligével kérnek szabadságot, amire a helyi belügyminiszter, Karen Andrews pénteken reagált.

Djokovics nincs fogságban Ausztráliában. Bármikor szabadon távozhat az országból, amikor ehhez kedve van, a határőrség még elősegíti is ezt

– idézi Andrew ABC-nek adott nyilatkozatát a Guardian.

Tudom, hogy sokan beszélnek most a vízumról, de az értelmezésem szerint nem ez a kérdés most, hanem a beutazási kötelezettségeknek megfelelés kérdése. A határőrség egyértelműen megmutatta, hogy Djokovics nem tudta teljesíteni az Ausztráliába való beutazáshoz szükséges feltételeket

– tette hozzá az ausztrál belügyminiszter.

Belgrádban beidézték Daniel Emery ausztráliai helyi nagykövetet a külügyminisztériumba, és felszólították, hogy tegyen lépéseket Djokovics megsegítésére. A minisztérium szerint Ausztrália rosszhiszeműen járt el a teniszklasszissal szemben.

A szerb közvéleménynek erős benyomása, hogy Djokovics akarata ellenére egy politikai játszma áldozata lett, és hogy azért csábították Ausztráliába, hogy megalázzák. Novak Djokovics nem bűnöző, terrorista vagy illegális bevándorló, de így bántak vele az ausztrál hatóságok

– áll a közleményben.

Az Australian Open korábbi tornaigazgatója, a volt Davis-kupa-játékos Paul McNamee szerint a 34 éves játékos megérdemelné, hogy a pályán küzdjön, és nem a bíróságon.

„Ez nem igazságos. A srác a szabályok szerint játszott, megkapta a vízumot, megérkezett, kilencszeres bajnok, és akár tetszik, akár nem, joga van a fair playhez. Kétségtelen, hogy van némi szakadás az állami és a szövetségi kormány között. Utálom azt hinni, hogy a politika közrejátszik, de úgy tűnik. Tudomásom szerint ő az egyetlen játékos az Australian Openen, akiknek visszavonták a vízumát. A játékosoknak tudniuk kell, hogy ha körbeutazzák a világot, nem ütköznek ilyen problémába a belépéskor. Ez olyan gond, amit az elmúlt két évben Ausztráliában láttunk, és ennek az áldozata a világ első számú játékosa” – vélekedett McNamee.

Betartotta a szabályokat. Lehet rá dühösnek lenni azért, mert mentességet kapott, de a játékosoknak szükségük van arra, hogy bízni tudjanak abban, hogy betartják azokat a szabályokat, amelyeket követnek.

A nem éppen simulékony modoráról híres Nick Kyrgios is hangot adott nemtetszésének az ügy kezelését illetően.

Nézzétek, én hiszek a cselekvésben, megkaptam az oltásokat mások és az anyukám egészsége miatt, de nagyon, nagyon rosszul kezeljük Novak helyzetét. Mint ezek a mémek és címlapok róla. Ő az egyik legnagyobb bajnokunk, és végső soron emberi lény. Csináljuk jobban!

– szólalt fel az ausztrál fenegyerek.

A Roland Garroson még játszhat

Roxana Maracineanu francia sportminiszter pénteken közölte, hogy Djokovics akkor is részt vehet majd a Roland Garroson idén májusban, ha nincs beoltva a koronavírus ellen. 

A miniszter egy rádiós interjúban beszélt arról, hogy a szerb játékosra – a Nemzetközi Teniszszövetség protokolljának megfelelően – különleges előírások vonatkoznak majd a védettség hiányában, de ezek betartása mellett biztosítani tudják, hogy versenyezhessen a francia Grand Slam-tornán. 

(Borítókép: Recep Sakar / Anadolu Agency via Getty Images)