Megvan a 23. GS-arany: Djokovics a Roland Garroson írta tovább a tenisztörténelmet!

GettyImages-1497660817
2023.06.11. 18:29
Nagy csatának indult, végül háromszettes Novak Djokovics-győzelem lett a 2023-as Roland Garros döntőjének vége. A 36 esztendős szerb teniszklasszis többször is megremegett, de a kulcspillanatokban így is jóval élesebbnek bizonyult norvég ellenfelénél, Casper Ruudnél – ezzel pedig pályafutása 23. elsőségét érte el Grand Slam-tornán.

Noha sokan úgy vélekedtek, Novak Djokovics az elődöntőben Carlos Alcaraz legyőzésével lényegében megnyerte a francia nyílt teniszbajnokság előrehozott döntőjét, a negyedik kiemelt Casper Ruud az első szettben igyekezett rácáfolni ezen véleményekre.

A norvég teniszező remekül kezdett szerb riválisával szemben, ráadásul rögvest el is vette Djokovics adogatását – igaz, a harmadik bréklabdából –, így pedig bő 20 percnyi játék után 3:0-s előnyben volt. Csakhogy az ismét világelsőségre törő 36 esztendős klasszis ezután elkapta a fonalat, az első szerváiból 80 százalék felett hozta a pontokat, így pedig 4:1-es hátrány után elkezdte lefaragni ellenfele előnyét, 5:5-nél egalizált, majd a saját adogatását hozva rövidítésre mentette az első játszmát. Ebben Ruud az első, s mint később kiderült, egyetlen pontját 3–0 után ütötte, Djokovics pedig innentől nem kegyelmezett: 7:6 (7–1)-re hozta az első szettet.

A második játszma már sokkal jobban hasonlított az előzetes várakozásokhoz: ezúttal Djokovics vette el drámai csatában Ruud első adogatását a szetten belül, és lépett el rövid idő alatt 3:0-ra. A norvég hiába erőlködött, nem tudott hasonló feltámadást összehozni, mint szerb kollégája 40 perccel korábban, és már ahhoz is szerencsére volt szüksége, hogy ne 6:2-vel érjen véget ez a játszma. Djokovics két brék- és így játszmalabdát rontott a világranglista 4. helyén álló norvéggal szemben, ám a következő játékban semmire hozta az adogatását, és ezzel egyetlen szettre került 2016 és 2021 után a harmadik Roland Garros-elsőségétől (6:3).

De Ruud ismét csak bizonyította, korai leírni. Saját adogatásait magabiztosan hozta a harmadik felvonásban, ezzel pedig végig egylépésnyi előnyben volt. 3:2-nél ráadásul nagyon közel került ahhoz, hogy egy Djokovics által elmért rövidítés, majd újabb, adogatóként elkövetett, ki nem kényszerített hiba után három bréklabdához jusson. Csakhogy a háló tetejéről leperdülő labda – a szerb szempontjából szerencsésen – Ruud térfelén landolt. A korábbi (és hétfőtől ismét) világelső megmenekült, megfordította a gémet, és innentől új lendületre kapott. 5:5 után a lehető legjobb pillanatban brékelte ismét a norvégot, ami azt jelentette, hogy 3 óra és 10 percnyi játék után a győzelemért adogathatott.

Ruud érezhetően szétesett fejben a végjátékra, Djokovicsnak különösebben meg sem kellett küzdenie azért, hogy – mindössze öt labdából – behúzza az utolsó játékot és így három szettben a Roland Garros 2023-as döntőjét is (7:5).

Ruud pályafutása harmadik Grand Slam-fináléját is elbukta. A 2022-es után már a másodikat Párizsban.

Djokovics a 23. GS-torna-győzelmét érte el, ezzel az örökrangsorban lehagyta Rafael Nadalt, s immáron egyéni csúcstartó a férfiaknál.

Ami a teljes tenisztörténelmet illeti, a nőknél Serena Williams ugyancsak 23 GS-serleggel vonult vissza, a csúcsot pedig az ausztrál Margaret Court tartja 24 diadallal. Wimbledonban erre a rekordra is rámehet a szerb.

Hogy a norvég azért nem adta olyan simán a bőrét, azt jól mutatja, bár három szettben véget ért a finálé, így is 3 óra 16 percig tartott a találkozó.

TENISZ, ROLAND GARROS
FÉRFI EGYÉNI, DÖNTŐ
Novak Djokovics (szerb)–Casper Ruud (norvég) 7:6 (7–1), 6:3, 7:5

(Borítókép: Novak Djokovics. Fotó: Clive Mason / Getty Images)