Magabiztos sikerek, Magyarország karnyújtásnyira a feljutástól

DAVIS CUP Marozsan Fabian 006-tum
2023.09.15. 15:05
A magyar tenisz Davis-kupa-válogatott Marozsán Fábián kétszettes győzelmének köszönhetően előnybe került a Törökország elleni osztályozón, majd Piros Zsombor magabiztosan múlta felül Cam Ilkelt a második mérkőzésen a Helikon Teniszcentrumban, így a magyar csapat a feljutás küszöbére került. Keszthelyről jelentjük.

Februárban a francia válogatott ellen elvesztette a Davis-kupa világcsoport-selejtezőjét a magyar csapat, így most osztályozón kell játszania azért, hogy jövőre újra a legjobbak közé kerülhessen. Nagy Zoltán válogatottja Törökországot fogadja Keszthelyen, és az erőviszonyokat tekintve toronymagas favoritként várhatta a párharcot, mivel ellenfelüknek még TOP 200-as játékosuk sincs, míg a magyaroknál ugyan nem játszik az 58. helyen rangsorolt Fucsovics Márton, de a legjobb 100-ban szereplő Marozsán Fábián, valamint a 111. helyen álló Piros Zsombor pályára lép. A válogatott keretéhez tartozik továbbá Valkusz Máté, Fajta Péter és a debütáló Füle Mátyás

Ami a keszthelyi esemény szervezést illeti, Bardóczky Kornél, a magyar szövetség fejlesztési igazgatója elmondta: azért választották a februári, tatabányai helyszín után most a keszthelyi Helikon Teniszcentrumot, hogy ezzel is segítség a vidéki teniszélet fellendülését. 

A beérkezett pályázatok értékelése után a szövetség elnöksége Keszthely mellett döntött, több szempont miatt is. Le kell szögeznem, hogy a helyszín abszolút megújult, továbbá a Balaton-parti településen már az elmúlt 30-40 évben is nagyon aktív volt a teniszélet. Ám a közelmúltban háttérbe szorult a versenytenisz, ennek ismeretében pedig úgy döntöttünk, hogy a Davis-kupa-találkozó megrendezésével újabb hullámot adhatunk a helyi teniszéletnek. A franciák elleni, februári összecsapást Tatabányán szerveztük, most Keszthely lesz a helyszín, mellyel támogatni szeretnénk a vidéki teniszéletet

– fejtette ki Bardóczky. A fejlesztési igazgató hozzátette: szempont volt az is, hogy egy kisebb helyszínen, de szinte garantált legyen a telt ház, így a kétezer fő befogadására alkalmas létesítménybe az előzetes jegyeladások alapján kiváló hangulatot, és telt házat vizionáltak a szervezők. Nem tévedtek: szinte az összes jegy elkelt a pénteki programra, kiváló teniszidőben kezdődött a sportág keszthelyi ünnepe péntek kora délután. 

Marozsán Fábián
Marozsán Fábián
Fotó: Marozsán Team/Tumbasz Hédi

De mit tudnak a törökök? 

Mielőtt rákanyarodnánk a mérkőzésekre, vegyük gyorsan végig, milyen képességű játékosokkal érkezett hazánkban a török válogatott. Alaatin-Bora Gerecker szövetségi kapitány csapatának első számú játékosa az a Cem Ilkel, aki a világranglista 216. helyén áll, pályafutása legnagyobb eredménye pedig egy challenger-torna-győzelem. A második számú játékosuk a 264. helyen jegyzett Altug Celkibielk, míg Yanki Erel, Ergi Kirkin és Sarp Agabigun nem tagjai a legjobb 400 mezőnyének a világranglistán. 

A török csapat a Davis-kupa világranglistájának 35. helyén áll, míg a magyar válogatott 22. ezen rangsorban.

A csütörtöki sorsoláson kiderült, hogy az egyik fél harmadik győzelméig tartó párharc első mérkőzését Marozsán Fábián vívja Celikbilek ellen, majd a nap második találkozóján Piros Zsombor lép pályára a vendégek első számú játékosa, Cem Ilkel ellen. 

Nos, de térjünk rá a pénteki játéknap első mérkőzésére. Marozsán Fábián kiváló formában várhatta a keszthelyi Dk-csatát, mivel a US Openen pályafutása során először nyert mérkőzést a főtáblán, és egészen a 82. helyig tornázta magát a világranglistán, így minden adott volt hozzá, hogy hazai közönség előtt folytassa remeklését. A magyar szurkolókon pedig semmi sem múlt, a kora délutáni kezdés ellenére is szépen megtelt a Helikon Teniszcentrum lelátója. A két játékos egyébként korábban sosem játszott egymás ellen. 

A verőfényes napsütésben rendezett mérkőzés magabiztos adogatójátékokkal kezdődött, mindkét fél könnyedén hozta szerváját, fogadópontot csak nagy ritkán láthatott a keszthelyi publikum. Egészen Marozsán Fábián harmadik adogatójátékáig, mikor török ellenfelének lehetősége nyílt a brékre, de a magyar teniszező egy magabiztos szervából nyert előnnyel rövidre zárta a labdamenetet.

A folytatásban 5:4-es Marozsán-előnnyel Celikbilek került volna bajba, de 30:30-nál egy hatalmas bravúrütést bemutatva elkerülte a bréklabdát, majd egy szervával le is zárta a játékot. Közel állt ugyan Marozsán a szetthez, de egyelőre nem volt lehetősége lezárni azt. 

Nem úgy, mint két játékkal később, mikor a török rivális a rövidítés kiharcolásáért szervált. Marozsán egyik bravúros elütése után két szettlabdához jutott, amelyeket ugyan nem tudott kihasználni, de a harmadikat már igen, így közel egy óra alatt 7:5-re megnyerte a nyitó játszmát. 

A folytatásban a nehéz kezdés ellenére Marozsán uralni tudta a mérkőzést, olyannyira, hogy első adogatójátékát semmire hozta, majd könnyedén vette el ellenfele szerváját, ezzel pedig megalapozta a második szettet. Celikbilek kezdte elveszíteni a kontrollt a mérkőzés felett, egyre többet hibázott, míg Marozsán teljes mértékben ráerőltette akaratát, így már a török játékos saját szervái mögött is bajba került. 

Marozsán Fábián
Marozsán Fábián
Fotó: Marozsán Team/Tumbasz Hédi

A második játszmában 5:2-nél Celikbilek a mérkőzésben maradásért adogatott, de szerváját nem tudta megtartani, ezzel együtt pedig elvesztette a találkozót, Marozsán fél óra alatt zárta le a szettet. 

A magyar játékos élete során első alkalommal nyert egyéni mérkőzést a Davis-kupa-válogatott színeiben. 

Természetesen izgultam a mérkőzés előtt, mivel hazai pályán és esélyesként játszottam. Úgy éreztem, hogy az első szett 4:4-ig működött a szervám, majd egy kicsit visszaestek az adogatásaim, de szerencsére a legfontosabb pontokat meg tudtam nyerni. Az első játszmában nem jött ki a világranglistán köztünk lévő hatalmas különbség, a török nagyon jól, a vártnál jobban játszott, de a második szettben mintha el ment volna kicsit a játéktól a kedve, és veszített koncentrációjából” – értékelte a mérkőzést Marozsán, és hozzátette: reményei szerint a szombati páros mérkőzéssel már pontot is tesznek az ügy végére, és bebiztosítják feljutásukat. 

Piros Zsombor sem hibázott

A pénteki program második mérkőzésén Piros Zsombor Cem Ilkel ellen lépett pályára. A 23 esztendős magyar játékos pályafutása során egyszer már találkozott török riválisával, a Tel-Avivban rendezett challenger-tornán három rendkívül szoros szettben szenvedett vereséget, tehát volt is miért visszavágnia Keszthelyen. 

Piros Zsombor hetek óta a Davis-kupa-találkozóra készül, ennek tudatában pedig salakos borítású versenyeken indult, hangolódva ezzel a keszthelyi körülményekre, miközben a török teniszezőnek nem túl ideális ezen borítás. A mérkőzés első két játéka ennek ellenére hosszúra sikerült, egyik fél sem tudta lezárni adogatógémjét néhány labdameneten belül, de bréklabdához egyikük sem jutott. 

Nem úgy, mint a folytatásban, mikor Piros 3:2-es vezetésénél vette el Ilkel adogatását, amelyet megismételt a török rá következő szervagémjénél is, így viszonylag simán,

38 perc alatt nyerte meg a szettet 6:2-re.

A török játékosnak szemmel látható módon nem ízlett a salakos borítás, a magyar teniszezőt pedig segítette a hazai publikum szurkolása, a hangulat ugyanúgy kiváló volt. A folytatásban nem kellett várni olyan sokáig az első „Piros-brékre”, a világranglista 111. helyezettje 2:2 után került előnybe, majd 5:3-nál újra elvette riválisa adogatását, ezzel együtt pedig a mérkőzést is megnyerte. Piros Zsombor magabiztosan húzta be a győzelmet, mellyel a magyar válogatott az első nap után 2–0-ra vezet a törökök ellen, és a szombati páros mérkőzésen bebiztosíthatja feljutását a világcsoport selejtezőjébe. 

Számítottam rá, hogy ugyan török ellenfelem nem szereti a salakos borítást, de megpróbál a nagy szerváiból építkezni, ami néhányszor sikerült is neki. Azzal is tisztába voltam, hogy hátulról nem fogja hamar lezárni a pontokat, szereti a tenyereseket és leginkább a fonákomat kereste, de azt el kell mondanom, hogy egyikünk sem játszotta élete teniszét” – értékelte Piros Zsombor Cem Ilkel elleni mérkőzését. A magyar teniszező úgy folytatta: 

A hazai közönség és az esélyesség terhe miatt még a bemelegítés után is izgultam, emiatt voltam bizonytalan néhány ütésemnél az elején, de szerencsére ahogyan egyre jobban belejöttem a játékba, magabiztosabbá váltam. Azon mérkőzéseken, ahol esélyes vagy, teljesen más mentalitás kell, mivel tudod, hogy ez egy kötelező győzelem, amit végül sikerült is teljesítenem. A szervám edzésen sokkal jobban működött, emellett voltak hibáim, így nem vagyok teljesen elégedett a játékommal

– tette hozzá Piros, de leszögezte: rendkívül örül, hogy két szettben összejött a siker, és 2–0-s vezetéssel készülhetnek a következő játéknapra. 

Folytatás szombaton. 

TENISZ, DAVIS-KUPA-OSZTÁLYOZÓ
Marozsán Fábián–Altug Celikbilek 7:5, 6:2 
Piros Zsombor–Cem Ilkel 6:2, 6:3

  • összesítésben: Magyarország–Törökország 2–0
  • szombat 11.00: Marozsán Fábián, Valkusz Mát–Ergi Kirkin, Sarp Agabigun, Marozsán Fábián–Cem Ilkel, Piros Zsombor-Altug Celikbilek