Nemzeti hősök születtek, Olaszország megőrül új kedvenc sportágáért

GettyImages-1815248672
2023.11.27. 17:10
Vasárnap este Jannik Sinner legyőzte Alex De Minaurt a Davis-kupa málagai fináléjában, ezzel az olasz válogatott 47 év után foglalta el újra a férfitenisz világbajnoki trónját, története során második alkalommal. A hétvégi, Szerbia elleni elődöntő, majd az ausztrálokkal vívott finálé őrületes nézettségi rekordokat döntött a mediterrán országban, míg a játékosokat nemzeti hősökké avatták. Olaszország rátalált új kedvenc sportágára. A jövő pedig minden bizonnyal ennél csak fényesebb lesz.

Jannik Sinner, Matteo Arnaldi, Lorenzo Sonego és Lorenzo Musetti. A négy olasz teniszező névsora, akik vasárnap estétől Olaszország újdonsült nemzeti hőseivé váltak. Az olasz Davis-kupa-válogatott 1976 után nyerte meg ismét a tenisz legnagyobb presztízsű csapattrófeáját. Pedig nem indult olyan könnyen a Málagában rendezett nyolcas döntő számukra. A negyeddöntőben Hollandia ellen hátrányból fordított Filippo Volandri szövetségi kapitány csapata, majd a Novak Djokovics vezette szerb válogatott ellen szintén hátrányba került, sőt három alkalommal egyetlen pontra volt a kieséstől. 

De Jannik Sinner, az olaszok 22 éves szupersztárja nem hagyta veszni a dolgot, hidegvérrel hárított három mérkőzéslabdát, majd ezt követően elvette Djokovics szerváját, és lezárta a mérkőzést. A döntőbe jutásért zajló páros meccsen Sinner és Sonego két szettben lerendezte Djokovics és Kecmanovics duóját, így az olasz válogatott drámai körülmények között jutott a Davis-kupa fináléjába. A döntőben Ausztrália következett, amely párharcban előbb Matteo Arnaldi győzte le Alexei Popyrint, majd Sinner rendkívül könnyedén 6:3, 6:0-ra múlta felül Alex De Minaurt, ezzel bebiztosítva Olaszország világbajnoki címét. 

Italia, Italia, Italia!

– zúgott a csordultig megtelt málagai teniszcsarnokban. Nem csoda, mivel egyrészt többnyire olasz szimpatizánsok töltötték meg a lelátót, másrészt pedig a mediterrán ország válogatottja történelmi tettet hajtott végre. Egy olyan tettet, amelyért egy emberként bolondult meg Olaszország, és dobott el mindent vasárnap este. Az olasz Davis-kupa-válogatott vasárnapi mérkőzéseit, tehát az Arnaldi–Popyrin- és a Sinner–De Minaur-csatát milliók követték Olaszországban, ezzel őrületes nézettségi rekordokat megdöntve. 

A győztes olasz válogatott játékosai
A győztes olasz válogatott játékosai
Fotó: Getty Images

Helyi jelentések alapján

a vasárnapi két mérkőzést összesen közel 6 millió néző követte az országban, Jannik Sinner összecsapását pedig az olasz televíziónézők 28 százaléka nézte élőben vagy a Rai 2 közszolgálati csatornán, vagy a Sky Sports Italia felületén.

Szemléltetésképpen, hogy pontosan mit is jelentenek ezen számok: Az olasz teniszválogatott történelmi jelentőséggel bíró mérkőzéseit többen nézték élőben az országban, mint az Európa-bajnoki címvédő olasz labdarúgó-válogatott egyes selejtező-mérkőzéseit. Sőt, ez a nézettségi adat megegyezik azzal, amely még Valentino Rossi Moto GP-futamait követte élőben az olasz motorkerékpáros legsikeresebb időszakában, amikor sorozatban több világbajnoki címet nyert.

A Gazzetta Dello Sport olasz sportnapilap arról számolt be, hogy még az elektronikai üzletekben kiállított televíziók előtt is kisebb csoportok gyűltek össze, hogy élőben követhessék Sinner mérkőzésének utolsó labdameneteit. Azt, ahogyan Olaszország visszaül a világ trónjára. Apropó Gazzetta. Az újság hétfő reggeli címlapját teljesen eluralta a teniszőrület, szinte minden cikk és beszámoló a nemzeti hősökké avatott teniszezőkről és a világraszóló győzelemről szólt.

Még az az írás is előkelőbb helyet foglalt el a címlapon, amely azt taglalta, Sinnerék mit ettek és ittak vasárnap este, mint az a cikk, ami a vasárnap esti olasz bajnoki csúcsrangadóról, a Juventus–Internazionale-labdarúgómérkőzés eseményeiről adott hírt.

A kíváncsibb olvasók kedvéért azért eláruljuk: a teniszezők hamburgert és pizzát ettek az ünnepi vacsorán, amihez pezsgőt ittak. 

De végül is kit érdekel a futball, hogyha az országnak új hősei születtek azzal egy időben. 

Az olasz sajtó egyébként úgy számol be a teniszválogatottról és annak sikeréről, mint az olasz sporttörténelem újabb fejezetéről. Néhány példát is említenek a közelmúltból, mihez hasonlítható Sinnerék világbajnoki címe. Az egyik ilyen hasonlat a tokiói olimpián 4x100 méteres férfi váltó síkfutásban nyert olimpiai aranyérem, amit Marcell Jacobs, Filippo Tortu, Fausto Desalu és Lorenzo Patta négyese vitt véghez. 

Nemzeti hősökként ünneplik az olasz teniszezőket
Nemzeti hősökként ünneplik az olasz teniszezőket
Fotó: Getty Images

Az bizos, hogy Davis-kupa-győzelmével az olasz teniszválogatott magasra tette a lécet, de játékosai ennyivel bőven nem elégszenek meg, így könnyen lehet, hogy sikertörténetük mindössze első fejezetét írták vasárnap este Málagában. Már csak azért is, mert az olasz tenisz jövője fényesebb, mint valaha.

Első számú játékosuk az a Jannik Sinner, aki 22 mérkőzésből 20 győzelemmel zárta szezonját, néhány hét alatt kétszer is legyőzve Novak Djokovicsot.

A dél-tiroli teniszező ugyan még nem nyert Grand Slam-tornát, de túlzás nélkül állítható, hogy jelenleg nincs játékára ellenszer, a világ legjobb formában lévő férfi játékosa. 

Annak ellenére, hogy a nemzetközi sajtó szerint Sinner egyedüliként nyerte meg Olaszországnak a Davis-kupát, mivel szinte minden lényeges mérkőzésen a pályán volt, a fiatal olasz ezt nem így látja. Véleménye szerint ez csapatsiker volt. 

Mikor a Davis-kupában játszol, akkor a tenisz nem egyéni sport, mivel a hazádat képviseled, Olaszországért játszol. Ekkor sokkal nagyobb rajtad a felelősség is. Ez nem az én sikerem, ez a csapat sikere, hihetetlen érzés számunkra, hogy világbajnokok vagyunk. Nagy köszönet jár még Matteo Berrettininek is, aki sérülése miatt nem tudott pályára lépni, de jelenlétével rengeteget segített nekünk, pozitív mentalitással érkezett ide

– nyilatkozott a történelmi siker után Sinner, akit már a világranglista 4. helyén jegyeznek.

Az olaszok szupersztárján kívül Matteo Arnaldi előtt is fényes jövő áll, a 21 éves játékos számára 2023 az áttörés éve volt, és már a 44. helyezett a világ legjobb teniszezőit felvonultató rangsorban. Arnaldi ugyan kortársához képest egyelőre elmarad eredményesség terén, de rengeteget jelentett számára, hogy a Popyrin elleni mérkőzést megnyerte, ezt pedig pályafutása legjelentősebb sikerének nevezte. El is sírta magát győzelme után. 

Matteo Arnaldi győzelme után
Matteo Arnaldi győzelme után
Fotó: Getty Images

Szintén 21 éves az olasz válogatott másik alappillére, Lorenzo Musetti, aki járt már a világranglista 23. helyén is – jelenleg 27. a rangsorban –, három tornagyőzelmet ünnepelhetett pályafutása során, és személyében az olasz tenisz jövőjének egyik meghatározó játékosa lakozik.

Sőt akkor még nem is beszéltünk a jelenleg sérült Matteo Berrettiniről, aki fénykorában wimbledoni döntőt játszott, járt már a legjobb 10 mezőnyében is a világranglistán, de karrierjét makacs sérülései hátráltatják. Amennyiben a 27 éves teniszezőt a jövőben elkerülik a kényszerű kihagyások, akkor valóra válhat ígérete, amelyet Filippo Volandri szövetségi kapitány felé intézett a győzelem után. 

Jövőre én is a pályán leszek, és újra világbajnokok leszünk

– mondta Berrettini. Erre pedig minden esélye meg is lesz. 

(Borítókép: Getty Images)