Fucsovics Márton legyőzte a legjobb németet, szenzációs játékával egyenlített a válogatott

PAP 5915
2024.02.02. 19:06
Fucsovics Márton két szettben – 6:3, 7:5-re – legyőzte a németek legjobbját, Jan-Lennard Struffot a Magyarország–Németorszég tenisz-Davis-kupa-világdöntő selejtezőjében. Így a párharc döntetlen állásról folytatódik szombat délután. Tatabányáról jelentjük.

A németek elleni Davis-kupa-világdöntő selejtezőjét az első számú magyar játékos, Marozsán Fábián kezdte. A 24 éves magyar teniszező ellenfele a világranglistán 60. Dominik Koepfer volt, és ugyan esélyesként lépett pályára Marozsán, a győzelem nem jött össze – a német nyerte a mérkőzést egy sima, és egy szoros játszmában.

Ez azt jelentette, hogy a német válogatott második számú teniszezője sikerével előnybe került Németország az egyik fél harmadik győzelméig tartó párharcában. A pénteki játéknap második mérkőzésén Fucsovics Márton lépett pályára a németek legjobbja, Jan-Lennard Struff ellen.

A jelenleg világranglistán 82. helyen rangsorolt magyar teniszező számára nehezen kezdődött a mérkőzés, rögtön két bréklabdát kényszerült hárítani, de ezt a feladatot sikeresen abszolválta – köszönhetően magabiztos szerváinak. Ezt követően Struff könnyedén hozta első adogatójátékát, majd Fucsovics újra bajba került, de ezúttal nem szervái, hanem tűpontos tenyeresei – illetve egy hálónál megoldott magas röpte – segítették ki. 

A harmadik Struff-adogatójátékban viszont eljöttek a magyar teniszező lehetőségei, két bréklabdához jutott, de a német újra elővette hatalmas szerváit, amelyekkel ideiglenesen megmenekült. Azért ideiglenesen, mert a rá következő szervajátékában újra három lehetősége volt Fucsovicsnak ahhoz, hogy elvegye Struff adogatását, amit végül a harmadik labdából sikeresen teljesített. A magyar teniszező az első szettért szerválhatott. 

Az ötödik Fucsovics-szervagém elején úgy tűnt, hogy rögtön visszabrékel a német, erre két lehetősége is volt, de Fucsovics kulcspillanatokban nyugodt maradt, újra elővette nagy adogatásait, kontrollálta a labdameneteket, így megőrizte szerváját, ezzel együtt megnyerte az első játszmát.

Fucsovics Márton
Fucsovics Márton
Fotó: Papajcsik Péter/Index

A második játszmát Struff nyitotta adogatásával, és az első felvonáshoz hasonlóan könnyedén abszolválta, Fucsovics egyetlen pontot nyert a gémben. Ezt a magyar teniszező adogatójátéka követte. Az első két pontot a német nyerte, de Fucsovics egyenlített, viszont zsinórban harmadik pontját már nem nyerte meg, fogadóelőnybe került Struff. Bréklabdánál Struff irányított, és úgy tűnt, egy nyeséssel megnyeri a labdamenetet, de a magyar teniszező bravúrosan elérte a labdát, majd átemelte hálónál álló ellenfelét, pontosan az alapvonalra ejtve a nyerő pontot. Egy emberként ugrott talpra a tatabányai közönség. 

A bravúros átemelést követően – drámai körülmények között – Fucsovics lezárta a játékot, hozta adogatását, így nem került brékhátrányba. Struffnak továbbra sem akadt problémája szervája mögött, ezúttal is egy pontot engedélyezett a magyarnak, majd amikor újra Fucsovicson volt a sor, két ponttal ellépett riválisa. Ez sem zökkentette ki ritmusából Fucsovicsot, három pontot nyert zsinórban, elkerülve ezzel az újabb bréklabdát, majd egyenlő állás után hozta adogatását. 

A rendkívül színvonalas mérkőzésen a magyar játékos agresszívan és pontosan teniszezett, többször bravúros ütésekkel hibára kényszerítve nála sokkal előrébb rangsorolt ellenfelét. Struff szetten belüli negyedik adogatójátékában viszont bajba került, Fucsovics első alkalommal jutott bréklehetőséghez a második játszmában, de kihasználnia nem sikerült a sanszot – még annak ellenére sem, hogy a magyar játékos többször túljárt ellenfele eszén látványos elütésekkel, megoldásokkal. 

Fucsovics Márton
Fucsovics Márton
Fotó: Papajcsik Péter/Index

Egyébként Struff egyre többet hibázott, kettős hibákkal nehezítve saját játékát, így ötödik adogatójátékában is egyenlőig mentek a felek, ahol viszont a német elővette nagy szerváját, helyzetelőnybe került, majd tenyeresét már nem tudta pályára tenni Fucsovics. A második számú magyar teniszező 5:4-es Struff-előnynél a szettben maradásért adogatott.

Az első pontot ugyan a német nyerte, de ezt követően Fucsovics nagyon jól szervált, amelynek köszönhetően több pontot már nem engedett riválisának, és behúzta a gémet. Struff viszont megint többet hibázott, 30:30-nál pedig kettős hibát ütött, amellyel Fucsovics bréklehetőséghez jutott, s ez egyben – kis túlzással – mérkőzéslabdával ért fel. A magyar teniszező tenyerese megpattant a hálón, ez megzavarta a németet, aki szélesre nyeste ütését, így elvesztette szervagémjét.

A hazai háló ennyit segített most Fucsovicsnak, a magyar teniszező a mérkőzésért szerválhatott. 

Ezt pedig elképesztő magabiztossággal abszolválta Fucsovics, úgy húzott el 30:0-ra, hogy mértani pontosságú ejtéssel „sokkolta” ellenfelét, majd ezt követte még két jó szerva, amely a győzelmet jelentette számára – egyúttal a magyar válogatottnak. A második számú magyar teniszező így két szettben legyőzte a németek legjobbját, az állás ennek értelmében 1–1 az első játéknap után, folytatás holnap kora délután. 

Davis-kupa-világdöntő selejtező

  • Magyarország–Németország az első nap után 1–1

Marozsán Fábián–Dominik Koepfer 2:6, 6:7 

Fucsovics Márton–Jan-Lennard Struff 6:3 7:5 

Szombat, 13 órától

  • Marozsán Fábián/Valkusz Máté–Kevin Krawietz/Tim Puetz
  • Marozsán Fábián–Jan-Lennard Struff
  • Fucsovics Márton–Dominik Koepfer

(Borítókép: Papajcsik Péter/Index)