Marozsán Fábián vereséggel kezdett a Németország elleni összecsapáson

PAP 5002
2024.02.02. 16:55
Marozsán Fábián vereségével kezdődött a Magyarország–Németország tenisz-Davis-kupa világdöntőjének selejtezője a telt házas Tatabányai Multifunkcionális Csarnokban. Az első számú magyar teniszezőt Dominik Koepfer győzte le 6:2, 7:6-ra. A játéknap másik mérkőzésén Fucsovics Márton két szettben győzte le a németek legjobbját, Jan-Lennard Struffot, így döntetlen állásról folytatódik a párharc szombaton. Tatabányáról jelentjük.

Az már hetekkel ezelőtt biztossá vált, hogy telt ház előtt léphet pályára a magyar Davis-kupa-válogatott Tatabányán. A tenisz évek, évtizedek óta nem látott népszerűségnek örvend hazánkban, amely leginkább annak köszönhető, hogy újra stabilan két top 100-as férfi teniszezője van Magyarországnak. Marozsán Fábián, a magyar válogatott első számú játékosa a találkozót megelőzően hangsúlyozta, rendkívül motivált, hogy újra hazai közönség előtt léphet pályára, és minden erejével azon lesz a csapat, hogy két napon át tartó felejthetetlen teniszélményt szerezzen a kilátogató szurkolóknak.

A csütörtöki sorsoláson kiderült, hogy Marozsán Fábián kezdi a pénteki játéknapot, a 24 éves teniszező ellenfele pedig a németek második számú játékosa, Dominik Koepfer volt. A Tatabányai Multifunkcionális Csarnok lelátói az ünnepélyes megnyitó pillanataiban – a péntek kora délutáni kezdés ellenére – közel megteltek, míg a magyar válogatott hangorkán közepette lépett pályára. Minden adott volt az igazi magyar teniszünnephez Tatabányán. 

Marozsán Fábián
Marozsán Fábián
Fotó: Papajcsik Péter/Index

Marozsán Fábián pályafutása negyedik egyéni mérkőzésére készült a Davis-kupa-válogatottban, amelyen ezúttal esélyesként lépett pályára, és ehhez méltó játékkal kezdte a találkozót. Első szervagémjében mindössze egy pontot engedett ellenfelének, magabiztos, agresszív tenisszel az első ütésektől ráerőltetve akaratát a németre. A folytatásban Koepfer rögtön bajba került, két fogadóelőnyhöz jutott Marozsán, de egyik lehetőséget sem sikerült kihasználnia – egyúttal egyenlített a németek játékosa. 

A magyar teniszező a következő adogatójátékban már közel sem volt olyan magabiztos, többet hibázott az alapvonalról, így német riválisa került fogadóelőnybe, három alkalommal is. Amikor nagyon kellett, pontos szervái kisegítették Marozsánt, így a vártnál nehezebben, de megőrizte adogatását. A ki nem kényszerített hibák viszont továbbra is nehezítették az első számú magyar teniszező dolgát, amelynek végül az lett az eredménye, hogy harmadik szervagémjét elbukta, így az első szett derekán lépéselőnybe került a német. 

Dominik Koepfer
Dominik Koepfer
Fotó: Papajcsik Péter/Index

Koepfer a folytatásban stabil alapvonaljátékán túl egyre több bravúros pontot ütött, amelyekre Marozsánnak nem volt válasza, érezhetően nem feküdt neki ellenfele balkezes játéka, aki a szett végéhez érve teljesen átvette az irányítást.

MAROZSÁN 2:1-ES VEZETÉSE UTÁN EGYETLEN JÁTÉKOT SEM NYERT, KOEPFER PEDIG ADOGATÁSÁVAL LEZÁRTA A SZETTET, AMELYET VÉGÜL 6:2-RE HOZOTT.

A magyar teniszező a nyitó partiban 13 ki nem kényszerített hibát ütött, amit mindössze két nyerővel kompenzált, így összességében egyértelműen került előnybe a német. A második játszma első Marozsán-adogatójátéka kulcsfontosságú volt a mérkőzés végkimenetele szempontjából, de 15:30 után a magyar teniszező higgadt maradt, három pontot nyert zsinórban, egyúttal behúzta a második felvonás első gémjét. 

Koepfer azok után, hogy néhány perccel korábban még könnyedén nyerte meg a nyitó játszmát, adogatása mögött közel sem volt már ennyire domináns, olyannyira nem, hogy Marozsán fogadóelőnyhöz jutott. Ekkor viszont a német játékos újra tűpontos tenyereseket ütött, és makulátlan maradt saját szervájánál. 2:2-ig fej-fej mellett haladtak a felek, amikor a magyar teniszezőnek első alkalommal kezdett el úgy igazán „sülni a keze”, egyik rövidítése is bejött, így vesztett pont nélkül abszolválta adogatójátékát.

Nem kellett több a tatabányai közönségnek, rögtön megjött a hangja. 

Marozsán Fábián
Marozsán Fábián
Fotó: Papajcsik Péter/Index

Sőt, a folytatásban sem vesztett magabiztosságából Marozsán – már ami adogatójátékait illeti –, a szetten belüli negyedik szervagémjét is simán nyerte, 40:15-nél egy mértani pontosságú rövidítéssel lezárva azt. A magyar teniszező javuló játéka ellenére sem remegett meg adogatásai mögött Koepfer, és ugyan bréklabda hárítására is szorult – miközben Marozsán egyre több nyerővel ugrasztotta talpra a közönséget – végül nem vesztette el szervagémjét, így a második szettben 4:4-ről folytatódott a játék. 

Kulcsfontosságú pillanatok következtek. Elsőként Marozsán 40:30-nál újra rövidített egyet, Koepfer ezt sem érte el, így rajta volt a nyomás, hogy a szettben maradásért adogasson. A nagyobb teher nem zökkentette ki ritmusából a németet, semmire hozta szervagémjét, az ezt követő játékban viszont Marozsán bajba került, 15:30-ra vezetett gémen belül Koepfer. De kulcspillanatokban újra kisegítette a magyar teniszezőt szervája, majd nyerő tenyeresei, így megőrizte szerváját. 

Teljesen más arcát mutatta Marozsán, mint tette azt az első szettben. A világranglista 60. német hatodik adogatójátékát Marozsán gyönyörű nyerő tenyeressel kezdte, majd egy foghatatlan szervát követően újra elütött a német mellett, így két pontra került a szettgyőzelemtől. Talpon volt a tatabányai közönség. Koepfer viszont újra elővette stabil tenyereseit, minden labdamenetet ő irányított, egymás után három pontot nyert, így Marozsán nem jutott szettlabdához, jöhetett a rövidítés. 

Marozsán Fábián
Marozsán Fábián
Fotó: Papajcsik Péter/Index

Nagy lehetőség maradt kihasználatlanul. A hét nyert pontig zajló tiebréket Marozsán ki nem kényszerített hibával kezdte, majd Koepfer mind a két adogatópontját hozta, így hamar komoly hátrányba került a magyar teniszező. Ezt pedig nem sikerült ledolgoznia, a német szervái foghatatlanok voltak, míg Marozsán bravúros ütései ezúttal elmaradtak, így Koepfer 7–4-re hozta a rövidítést, a mérkőzést pedig két szettben nyerte meg. A játéknap másik mérkőzésén Fucsovics Márton játszott Jan-Lennard Struff ellen, a magyar teniszező pedig szenzációs játékkal rukkolt elő, és két szettben győzött. 

Ennek értelmében szombaton döntetlen állásról folytatódik a párharc. 

Marozsán fejben lassú volt, nem érezte magát dinamikusnak

Nem ez volt a legjobb napom, de megtettem minden tőlem telhetőt. Volt egy-két lehetőségem, lehetett volna hozni a második szettet, de nem így alakult. De van még lehetőségünk a szépítésre

– nyilatkozta Marozsán a pályán. Majd úgy folytatta: „az Australian Openen szerzett sérülésem után itthon vírusos betegség kaptam el, úgyhogy kihagytam pár napot. Ebből kell most a lehető legtöbbet kihoznom, de tény, hogy nem éreztem magam dinamikusnak, és fejben is kissé lassú voltam. Egy top 50-es ellenféllel szemben ez kevés. A második szett azért rendben volt” – fejtette ki, majd rátért a szombati szerepvállalására.

Várjuk meg, hogy alakul Marci meccse, hogy 1–1 vagy 0–2 lesz-e, aztán a kapitány eldönti, mi legyen a felállás. Ha kell, készen állok még két mérkőzésre.

Davis-kupa világdöntő selejtező

  • Magyarország–Németország az első nap után 1–1

Marozsán Fábián–Dominik Koepfer 2:6, 6:7 

Fucsovics Márton–Jan-Lennard Struff 6:3, 7:5

Szombat, 13 órától

  • Marozsán Fábián/Valkusz Máté–Kevin Krawietz/Tim Puetz
  • Marozsán Fábián–Jan-Lennard Struff
  • Fucsovics Márton–Dominik Koepfer

(Borítókép: Papajcsik Péter/Index)