Valkusz Máténak nem jött össze a bravúrgyőzelem, Németország nyert Tatabányán

PAP 7186
2024.02.03. 16:30
A német válogatott legjobbja, Jan-Lennard Struff két szettben, 6:3 6:2-re legyőzte Valkusz Mátét a tenisz-Davis-kupa világdöntőjének selejtezőjében, így Németország összesítésben 3–2-re győzött, egyúttal kvalifikált a csoportkörbe. Tatabányáról jelentjük.

Pénteken döntetlen állással fordultak a felek, majd szombaton az első mérkőzést elvesztette Marozsán Fábián és Valkusz Máté kettőse a németek párosa ellen, így a német válogatott egy győzelemre került az egyik fél harmadik sikeréig tartó párharcban. A DK-világdöntő selejtezőjének negyedik mérkőzésére a nevezés értelmében Marozsán Fábián volt hivatalos, de Nagy Zoltán szövetségi kapitány változtatott, és Valkusz Mátét küldte pályára a németek legjobbja, Jan-Lennard Struff ellen. A világranglistán jelenleg 24. helyezett német pénteken Fucsovics Mártontól kapott ki két szettben. 

Annak ellenére, hogy a magyar és a német játékos között közel 200 hely a különbség a világranglistán, az első játékokban kifejezetten jól tartotta magát az előbb még párost játszó Valkusz, első fogadójátékában 15:30-ig, majd egyenlőig is eljutott, de Struff jó szerváival kihúzta magát a szoros helyzetekből, és végül hozta adogatását.

Ugyanígy tett magyar riválisa is, akinek tűpontos szervái segítettek abban, hogy viszonylag könnyen tartsa a lépést a némettel. 2:3-nál újra Valkusz szervált, de az első két pontot a hálóba ütötte, majd két bréklehetőséghez jutott Struff. A német bréklabdát érő tenyerese milliméterekkel éppen csípte a vonalat, a lehetőséget végül kihasználta, így lépéselőnybe került. 

Valkusz Máté
Valkusz Máté
Fotó: Papajcsik Péter/Index

Ezt követően saját szervagémjében egy könnyű röptét ugyan hibázott, de összességében könnyedén tette brék mellé adogatását, majd Valkusz jó szerváival szettben tartotta magát. 5:3-as Struff-vezetésnél a játszmáért adogatott, az egész mérkőzésen legjobb szerváit vette elő, három ászt ütött, amelyekkel szemben Valkusz tehetetlen volt. Struff fél óra alatt került szettelőnybe – egyúttal a német válogatott egy játszmára a továbbjutástól. 

Valkusz kezdte az adogatást a második szettben, de sajnos meghatározó első szervái nem mindig jöttek, míg Struff egyre stabilabb volt az alapvonalról, így rögtön két bréklabdához jutott, amelyből az első kihasználta. Valkusz játéka a szett- és brékhátrány ellenére sem esett össze, továbbra is kitartóan próbálta tartani a lépést nála sokkal előrébb jegyzett ellenfelével. Ennek szinte azonnal meg is lett az eredménye, Struff egyre többet hibázott, míg a magyar teniszező bravúros ütéseivel mérkőzésben tartotta magát. 

Olyannyira, hogy rögtön fogadóelőnyig jutott, azt viszont nem sikerült kihasználnia. Egyenlő után viszont újra nála volt az előny, amellyel már élt, így azonnal visszabrékelt rendkívül fontos pillanatban. Sőt hozzátette adogatását is, így a magyar vezetett szetten belül – 2:1-re. Struff egymás után két elvesztett játékot követően szintet emelt játékán, még agresszívabb, stabil alapvonaljátékot játszott, amelyre nem volt válasza Valkusznak, így előbb egyenlített a német, majd viszonylag simán újra elvette ellenfele adogatását. 

Valkusz egyre többet hibázott, kettős hibákkal torzítva játékát, így Struff rengeteg ajándék pontot is kapott, amelyekkel jelentős előnyt alakított ki. Második szett 4:2-es német előnynél újra Valkusz adogatott, de ezúttal is kettős hibát ütött, majd Struff adogatásfogadását a hálóba ütötte, így egyetlen játékra került a vereségtől.

Struff a mérkőzésért – egyben a továbbjutásért – szervált, mindössze egy pontot engedélyezett Valkusznak, így a vége 6:3, 6:2 a németnek. 

Összességében sajnos Valkusznak nem volt esélye a nála közel 200 hellyel előrébb rangsorolt ellenféllel szemben.

Jan-Lennard Struff
Jan-Lennard Struff
Fotó: Papajcsik Péter/Index

Ezzel eldőlt, hogy Németország nyerte a világdöntő selejtezőjét, és jutott a csoportkörbe. Az ötödik mérkőzést a csapatok döntése értelmében még lejátszották, a magyar válogatott színeiben Piros Zsombor lépett pályára.

A világranglistán jelenleg 129. helyen rangsorolt teniszező ellenfele a játéknap elején párost játszó Kevin Krawietz volt. Érdekesség, hogy a német teniszező legutóbb 2020-ban lépett pályára egyéni mérkőzésen. Az első szettben a felek fej-fej mellett haladtak egészen a rövidítésig, ahol végül a magyar teniszező akarata érvényesült, majd a második partiban brékelőnybe került a német. Piros ennek ellenére sem zökkent ki, elvette ellenfele adogatását, majd 5:3-nál kiszerválta a mérkőzést. 

Ennek értelmében NÉMETORSZÁG összesítésben 3–2-re nyerte meg a selejtezőt. 

A magyar válogatott szeptemberben újra megpróbálkozhat a visszajutással ugyanerre a szintre.  

Nagyon erős ellenfele volt a magyar válogatottnak

Nagy Zoltán azzal kezdte értékelését, biztató volt az, hogy 1–1-gyel fordult a párharc a második napra. 

„A félidőben x volt, de összességében nagyon erős volt a német csapat. Ezzel együtt mindent kiadtak a fiúk magukból. Párosban ma az első játszma ráment arra, hogy Fábi és Máté – Marozsán és Valkusz – ráérezzen a tempóra, amelyet a világ egyik legjobb párosa diktált. Amikor 1-2 lett az állás, akkor egy döntést kellett hoznom, hogy kit küldjek pályára a folytatásra. Fábi nem tudta vállalni a játékot egy kisebb sérülés miatt, így (Piros) Zsombi vagy Máté jött szóba. Zsombi egy kisebb betegség után érkezett meg, és Mátét éreztem kiegyensúlyozottabbnak, de Struff ellen nem volt meg a könnyedség a játékában, és nem tudta hibára késztetni a németet.”

Az MTI érdeklődésére a szakvezető elárulta, Marozsán szerepeltetése 2–1-es állásnál sem jött volna szóba, és bízott benne, hogy Fucsovics Márton még tétmeccset vívhat a selejtező végén.

Német kollégája, Michael Kohlmann közölte, azért döntöttek mégis az ötödik meccs mellett, mert korábban volt, hogy nem vállaltak tét nélküli találkozót és az nem mindenkinek tetszett.

Előfordult, hogy nem akartunk ötödik meccset, és negatív visszajelzés érkezett hozzánk emiatt, ezért megbeszéltük, hogy ezúttal nem így lesz. Tavaly nagy csalódás volt, hogy nem jutottunk be a döntőbe, örülök, hogy idén sikerrel vettük ezt az akadályt. Jó csapatunk van Sascha Zverev nélkül is, néha szerencsénk volt, de összességében Malaga a végcél

– mondta, hozzátéve, az eredmények alapján könnyűnek tűnhettek a tatabányai mérkőzések, de ő közben éveket öregedett.

Davis-kupa-világdöntő, selejtező

  • Magyarország–Németország 2–3

Péntek

Marozsán Fábián–Dominik Koepfer 2:6, 6:7 

Fucsovics Márton–Jan-Lennard Struff 6:3 7:5 

Szombat

Marozsán Fábián/Valkusz Máté–Kevin Krawietz/Tim Puetz 3:6, 6:7

Valkusz Máté–Jan-Lennard Struff 3:6, 2:6 

Piros Zsombor – Kevin Krawietz 7:6, 6:3

(Borítókép: Papajcsik Péter/Index)