Marozsánék párosa tehetetlen volt, a kiesés szélére került a válogatott

PAP 6651 (1)
2024.02.03. 14:48
Marozsán Fábián és Valkusz Máté párosa két szettben (3:6, 6:7) vereséget szenvedett a németek kettőse – egészen pontosan Kevin Krawietz és Tim Puetz – ellen, így Németország egy sikerre került a továbbjutástól a tenisz-Davis-kupa világdöntőjének selejtezőjében. A negyedik mérkőzésen Valkusz Máté kikapott Jan-Lennard Strufftól, amely értelmében a német válogatott jutott a csoportkörbe. Tatabányáról jelentjük.

Döntetlen állással zárult az első játéknap a Magyarország–Németország tenisz-Davis-kupa világdöntőjének selejtezőjén Tatabányán, azok után, hogy Marozsán Fábián elvesztette mérkőzését Dominik Koepfer ellen, de Fucsovics Márton szenzációs játékkal rukkolt elő, és legyőzte a németek legjobbját. A párharc az egyik fél harmadik győzelméig tart. 

A Davis-kupa-találkozókon a páros mérkőzésnek mindig kulcsfontosságú jelentősége van, így volt ezúttal is, mivel 1–1 után a győztes válogatott karnyújtásnyira kerül a továbbjutástól. Annak ellenére, hogy a második játéknap előtt a szövetségi kapitányoknak volt lehetőségük a változtatásra, mindkét páros összetétele változatlan maradt, így magyar oldalon – a Davis-kupában eddig veretlen – Marozsán Fábián és Valkusz Máté kettőse a német Tim Puetz–Kevin Krawietz páros ellen lépett pályára. 

A Tatabányai Multifunkcionális Csarnok péntekhez hasonlóan ezúttal is megtelt, szenzációs hangulat fogadta a játékosokat. A szerválást a német válogatott – egész pontosan Tim Puetz kezdte –, az első pontot pedig ő maga ütötte a hálóba. A második magyar pont újra az ellenfél hibájából következett, de ezek után a német kettős magabiztos maradt, és könnyű röptékkel röviden lezárta a labdameneteket – egyúttal hozta első szervagémjét. 

Marozsán Fábián következett szervával, a németek viszont nagyon hatékonyan fogadtak, és azonnal két bréklehetőséghez jutottak. Az első pontot még Valkusz nagyon szép röptével hárította a hálónál, de másodjára tehetetlen volt, Puetzék elhúztak két játékkal. A folytatásban ugyan 30:30-ig eljutott Marozsánék párosa a németek adogatójátékában, de ezt követően egyszer Marozsán, egyszer pedig Valkusz hibázott, így már három játék volt a felek között. A német páros rendkívül hatékonyan, gyorsan játszott a hálónál, amire nem volt válasza az első játékokban a két magyarnak.  

Valkusz első adogatójátéka elhozta a mérkőzés első szebb magyar pillanatait, jól szervált a magyar teniszező, míg Marozsán is hatékony volt a hálónál, így a hazai pályán játszó kettős is felkerült az eredményjelzőre. A folytatásban Krawietz és Puetz ütései rendre elcsípték a vonalakat, miközben a másik oldalon egyik teniszezőnk sem találta annyira ritmusát – ennek értelmében egy újabb brék és 21 perc játék után a szettért szerválhatott Krawietz. 

Ezt abszolválnia azonban nem sikerült a németeknek, olyannyira, hogy ugyan már 30:0-ra is elhúztak Puetzék, a magyar páros több bravúros ütéssel válaszolt – szettlabdát hárítva –, majd Valkusz tenyeresével lezárta a játékot, ezáltal első alkalommal elvette riválisa adogatógémjét.

Valkusz Máté és Marozsán Fábián
Valkusz Máté és Marozsán Fábián
Fotó: Papajcsik Péter/Index

Ezt követően Valkusz szervájának köszönhetően még mindig szettben maradt a magyar páros, még annak ellenére is, hogy a németeknek újabb két lehetőségük volt a játszma lezárása, de Valkusz szerváira nem volt válaszuk. 5:1-es német vezetés után 5:3 állt az eredményjelzőn, majd következett Puetz, aki immár semmi esélyt nem adott a magyaroknak.

MAROZSÁNÉK MINDÖSSZE EGY PONTOT NYERTEK A NÉMET SZERVÁJA MÖGÖTT, ÍGY SZŰK 40 PERC JÁTÉK UTÁN SZETTELŐNYBE KERÜLT A NÉMET CSAPAT. 

A második játszma első adogatógémjében újra Marozsán volt a soros, aki sokkal jobb szerváját vette elő – mint tette azt az első játékokban –, így három rövid pont után már 40:0-ra vezetett a magyar páros. A magabiztos előnyt hibák követték, így néhány pillanat után megint egyenlő volt az állás, de ekkor Marozsán újra elővette legjobb teniszét, elütése után pedig sikerült lezárni a játékot. 

A németek gond –  és vesztett pont – nélkül hozták adogatójátékukat, majd Valkusz nagyon jól szervált, ennek köszönhetően pedig különösebb probléma nélkül nyerte meg az újabb gémet. Marozsán egyre többször villant meg, előbb a hálónál, majd az alapvonalról ütött el szépen német riválisa mellett, így a második szettben a magyar páros tartotta a lépést a németekkel. Igaz, Krawietzék saját adogatásaik mögött még az első szetthez képest is magabiztosabbak voltak, olyannyira, hogy egyetlen pontot sem vesztettek három szervagém alatt. 

Kevin Krawietz
Kevin Krawietz
Fotó: Papajcsik Péter/Index

A második szettben 4:3-as magyar vezetésnél Krawietz szervált, Valkusz pedig rendkívül higgadtan ütötte el a labdát mellette, így megszületett a játszma első fogadópontja német szerva mögött. Ennél több babér viszont nem termett sajnos a magyar kettősnek, Puetzék négy pontot nyertek zsinórban, és kiegyenlítették az állást.

Kulcspillanatban következett Marozsán adogatójátéka, 30:30-ig együtt mentek a felek, majd Krawietz a hálónál gyönyörű éles röptét ütött, amellyel újra fogadóelőnyhöz jutott a német kettős. Marozsán nagyon feszült pillanatban szervált, második adogatásra kényszerült, de nem remegett meg, jó szervája után Valkusz befejezte a pontot, majd Marozsán vágott adogatásával végül lezárta a nagyon fontos gémet. 

Marozsán Fábián
Marozsán Fábián
Fotó: Papajcsik Péter/Index

A szetten belüli hatodik német adogatójátékban mindössze két pontra kerültek Marozsánék attól, hogy megnyerjék a játszmát, de Krawietz szép fonákröptével egyenlített, majd a játékot is hozta, így következett a hét nyert pontig tartó rövidítés. A tiebrék Marozsán adogatásával, aztán hibájával kezdődött, ezzel rögtön előnybe került a német kettős, amely a megszerzett fogadópont mellé tette két adogatását, így 3–0-ra vezetett. A folytatásban továbbra sem volt elég éles a magyar kettős, amit Puetzék kegyetlenül kihasználtak, így 6–1-nél öt mérkőzéslabdához jutottak. 

Marozsán mindkét szervája ezúttal pontot ért, de harmadik lehetőségét már kihasználta a német páros, így 1 óra 24 perc játék alatt, két szettben megnyerte a mérkőzést. A német válogatott egy győzelemre került a továbbjutástól. A játéknap negyedik találkozóját hivatalosan Marozsán Fábián és Jan-Lennard Struff játszotta volna, de Nagy Zoltán szövetségi kapitány döntése értelmében Valkusz Mátét küldte pályára a legjobb német ellen. 

A világranglistán a legjobb 200 kívül rangsorolt Valkusz az első játékokban még tartotta a lépést német riválisával, de a mérkőzés előrehaladtával kijött a felek közötti különbség, így végül két szettben, 6:3, 6:2-re győzött Struff. Ezzel a lényegi kérdések eldőltek, Németország nyerte a selejtezőt. 

Davis-kupa-világdöntő, selejtező

  • Magyarország–Németország  1–3

Péntek

Marozsán Fábián–Dominik Koepfer 2:6, 6:7 

Fucsovics Márton–Jan-Lennard Struff 6:3 7:5 

Szombat

Marozsán Fábián/Valkusz Máté–Kevin Krawietz/Tim Puetz 3:6, 6:7

Valkusz Máté–Jan-Lennard Struff 3:6, 2:6

Fucsovics Márton–Dominik Koepfer – nem játsszák le

(Borítókép: Papajcsik Péter/Index)