2024. június 21. 15:00
Szlovákia 1
Ukrajna 2
Düsseldorf Arena II. forduló
2024. június 21. 18:00
Lengyelország 1
Ausztria 3
Olympiastadion II. forduló
2024. június 21. 21:00 ÉLŐ
Hollandia 0
Franciaország 0

Lemaradhat a Roland Garrosról a visszavonuló klasszis, aki nem kapott szabadkártyát a szervezőktől

GettyImages-2149689028
2024.05.17. 14:48
A világranglistán jelenleg 117. helyezett Dominic Thiem nem kapott szabadkártyát a jövő vasárnap rajtoló francia nyílt teniszbajnokság, tehát a Roland Garros főtáblájára. A szervezők a francia játékosokat részesítették előnyben, így elképzelhető, hogy a korábban kétszeres Roland Garros-finalista lemarad pályafutása utolsó francia GS-tornájáról.

Jövő hétfőn kezdődik az év második Grand Slam-tenisztornája, a Roland Garros selejtezője, majd május 26-án rajtolnak a főtáblás küzdelmek. A francia nyílt teniszbajnokság szervezői a napokban hozták nyilvánosságra azon teniszezők neveit, akik szabadkártyát kaptak a tornára, és indulhatnak a főtáblán. A korábban kétszeresen finalista, szezon végén visszavonuló Dominic Thiem viszont nem kapott lehetőséget.

A tenisz egyik örök dilemmája, hogy mely teniszezők kapjanak szabadkártyát a Grand Slam-tornákra, és indulhassanak úgy a főtáblán, hogy világranglistán elfoglalt helyezésük ezt nem tenné lehetővé. A francia fővárosban rendezendő Roland Garroson természetesen a szervezők a hazai játékosokat részesítették előnyben, de az kifejezetten meglepő döntés volt, hogy Dominic Thiem kimaradt a kezdeményezettek névsorából. A korábban világranglistán harmadik, két alkalommal döntős osztrák teniszező így elképzelhető, hogy nem vehet részt utolsó Garrosán.

A torna szervezői döntésének értelmében idén Alexandre Müller, Pierre-Hughes Herbert, Terence Atmane, Richard Gasquet, Harold Mayot és Giovanni Mpetshi Perrichard kapták a francia szabadkártyákat, az amerikaiak Nicolas Moren De Alborant jelölték, az ausztrálok pedig Adam Waltonnak adták meg a lehetőséget.

Egyértelmű, hogy megérdemli, kivételes játékos. Csakhogy azok a fiatalok, akik a 110. és a 130. hely között vannak a rangsorban, szintén rászolgáltak. Szerintem teljesen normális, hogy őket favorizálják. Ez a verseny a Francia Teniszszövetséghez tartozik, amely a saját játékosait próbálja támogatni.

– kommentálta a döntést Lucas Pouille francia teniszező, miszerint Thiem nem kapott szabadkártyát a Roland Garrosra. Az osztrák klasszison kívül kimaradt még a kezdeményezettek közül az a Diego Schwartzman is, aki korábban elődöntős volt Párizsban, és szintén nemrégiben jelentette be, hogy hamarosan abbahagyja a profi teniszt.

Ennek ellenére még Thiem és Schwartzman is ott lehetnek a Roland Garros főtábláján, de ehhez három mérkőzést kell majd nyerniük a selejtezőben. Szerencsésebb esetben Thiem alanyi jogon is főtáblás lehet, ehhez viszont még hat, nála előrébb rangsorolt játékos visszalépésére lenne szükség a következő napokban.

Kövesse az Indexen a Roland Garros legfontosabb híreit, eseményeit, a magyar játékosok mérkőzéseit, mi pedig az első naptól kezdve helyszíni riportokkal, videókkal jelentkezünk Párizsból! 

(Borítókép: Getty Images)