Háborús emlékeiről beszélt a világsztár, aki gyerekként halott embereket látott az utcán

2024.10.22. 13:02
A 24-szeres Grand Slam-bajnok teniszező Novak Djokovicsot még mindig kísérti, hogy a háború sújtotta Szerbiában nőtt fel. A világklasszis sportoló egy nemrég adott interjúban idézte fel a szörnyű emlékeket.

A délszláv háború idején a NATO légitámadásokat indított Szerbia ellen, ezt az élményt pedig Djokovics nem tudja kitörölni az emlékei közül.

Ez az ismeretlentől való félelem. Folyamatosan rettegtünk attól, hova csapódik be a következő bomba. És ez így ment mindennap, éjszakánként a légi szirénák hangjára ébredtünk, amikor a repülőgépek Szerbia felé közeledtek. Én átéltem a háborút, a városomat éjjel-nappal bombázták két és fél hónapon keresztül

– nyilatkozta Djokovics a La Nacionnak adott interjújában, vette észre a The Sun nevű brit bulvárlap.

„Halott embereket láttam, és most megint háborúk dúlnak a világ más részein. Nem értem, hogy engedhetik a politikusok megismétlődni ezt” – tette hozzá minden idők egyik legjobb férfi teniszezője.

A 37 éves Djokovics arról is beszélt, hogy a háború segített neki abban, hogy gyorsan felnőjön, hiszen az apja hatalmas felelősséget bízott rá, amibe beletartozott az is, hogy vigyázzon a testvéreire.

„Nem hiszem, hogy bárkinek is át kéne élnie hasonló borzalmakat, hogy fejlessze a mentális erejét, erre léteznek más módszerek. Ezt szeretném nagyon világossá tenni. Én kisgyerekként kénytelen voltam hamar felnőni. Felelősséget kellett vállalnom, és osztoznom kellett apám szerepében, mert én voltam a legidősebb fiú, már nagyon fiatalon észnél kellett lennem” – hangsúlyozta az olimpiai bajnok legenda.

Djokovics 1999-ben hagyta el Szerbiát – ugyanabban az évben, amikor a NATO megkezdte az ország bombázását –, hogy csatlakozzon egy németországi teniszakadémiához, ahol négy évig csiszolta a játékát.