János, Pál
20 °C
34 °C
Index - In English In English Eng

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Így foglalkozott Kissék ügyével a korabeli sajtó

2016.04.07. 06:56 Módosítva: 2016.04.07. 06:58

Aki élt 1961-ben, és jó a memóriája, emlékezhetett Kiss László és társai ügyére. A csoportos nemi erőszakot az akkori magyar sajtó nem hallgatta el, de túl nagy ügyet sem csinált belőle – vonhatjuk le a következtetést néhány lapot átfutva.

MTI: Törvénybe ütköző súlyos cselekmények

A magyar úszóválogatott 1961 júliusában az olasz–magyar csapat párharcára készült. Július első napjaiban több újság is esélylatolgatásba kezdett, majd a válogatott összeállítását is lehozták. Ebben szerepelt Kiss és Várszegi Lajos is.

Az első San Remó-i eredményeket július 11-én közölte a Népsport címlapja. Az oldal alján pedig egy előzmény nélküli MTI-hír szerepelt:

„A Ferencvárosi Torna Club elnökségének fegyelmi bizottsága Várszegi Lajos, Kiss László és Lantos László úszóversenyzőket szocialista sportemberhez méltatlan, törvénybe ütköző súlyos cselekmények miatt az egyesületből kizárta."

Népsport: Brutális cselekedetet követtek el

A lap korábbi számaiból nem lehetett kideríteni, hogy mi történt pontosan. A Népsport nem írt a nemi erőszakról, és egy július 17-i cikkükben is annyit írtak, hogy brutális cselekedetet követtek el az úszók.

Az FTC közleményében akkor a nevelőmunka erősítését és szigort ígért a szakosztályainál. A Népsport Határozott intézkedéseket! publicisztikájában éppen ezt hiányolta. Azt írják, hogy „a sportuszodai huligánkodás" nem volt előzmény nélküli a klubnál. A megelőző télen egy úszó és két vízilabdázó is feltehetően nemi erőszakot követett el, de a sportvezetők segítségével eltussolták azt az ügyet is.

A Népszabadság írt a nemi erőszakról, de név nélkül

A Népszabadság sem számolt be, hogy mi történt a Sportuszodában, nem is említették Kissék nevét, csak egy július 12-én megjelent írásukból lehetett következtetni rá, hogy értesültek az esetről. „...most három úszót kell letartóztatni nemi erőszak miatt" – áll a cikkben, amelyben a sportolók pályán kívüli életéről elmélkedtek, felidézve labdarúgók éjszakai duhajkodását és egy kerékpáros vámkihágását is.

A Magyar Nemzet volt a leginformatívabb

Ahogy azt amerikai lapok is közölték az AP nyomán, a Magyar Nemzet 1961. október 13-i számában jelent meg egy hírben Kissék elsőfokú ítélete.

Ítélet az úszók bűnügyében

A Központi Kerületi Bíróság csütörtökön ítéletet hirdetett három úszó sportoló ügyében. A bíróság többnapi tárgyalás után megállapította, hogy a három úszó ellen erőszakos nemi közösülés ügyében az ügyészség vádirata alapján a vád igazolást nyert és ezért Lantos Lászlót négy évi, Várszegi Lajost négy évi és Kiss Lászlót öt évi börtönre ítélte. Az ítélet nem jogerős.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!