Soha nem volt ilyen erős a magyar úszás

2016.05.23. 09:47

Magyarország még sohasem nyert 10 Európa-bajnoki aranyat, négy évvel korábban Debrecenben, a londoni olimpia előtt volt egy 9 arannyal záruló Eb.

Ezzel a teljesítménnyel természetesen a legjobbak lettünk a házigazda britek előtt az éremtáblán, ami nem is volt meglepetés, mert a csütörtöki négy első helyet hozó versenynap után a magyar-angol és a magyar-francia összevetés is 6-3-ra állt. És a hétvégén is erős magyar számok és erős magyar úszók következtek. Még úgy is, hogy Hosszú Katinka csütörtökön befejezte és hazatért, Budapesten folytatja a felkészülését. 

Ország Arany Ezüst Bronz
Magyarország 10 4 5
Nagy-Britannia 7 6 9
Olaszország 5 7 5
Hollandia 5 3 2
Franciaország 4 1 4
Svédország 4 0 1
Dánia 2 4 1
Ukrajna 1 2 2
Németország 1 1 0

Amit hozzátehetünk ehhez a rangsorhoz.

  • A tíz magyar aranyból kilenc olimpiai számban született, Kapás Boglárka 1500 gyorson elért sikere az egyetlen, ami nem lesz az olimpián.
  • Ami az olimpiára a legfontosabb, most minden esély megvan arra, hogy Magyarország ne egy aranyat őrizzen meg Rióra, hanem többet. Négy éve csak Gyurta Dániel tudott ismételni az Eb után az olimpián.
  • Utaltunk már rá, a nőknél a 16 megszerezhető aranyból Londonban négy került európai versenyzőhöz, ahogy az előző világbajnokságon is ugyanez volt a trend.
  • A férfiaknál ugyanez az adat így néz ki: az olimpián a 16-ból 3 európai győztes volt, köztük Gyurta. A legutóbbi vb-n viszont hét európai aranyérmest írhattunk össze.
  • Cseh László négy éve is nyert 3 Eb-aranyat, de a mostani győzelmek hangulata valahogy jobb. Talán azért, mert most világbajnokként fordult rá az olimpiai évre.
  • A télen edzőt váltó Kapás Boglárka nagy eredményt ért el, neki a helyzetét viszont eléggé nehezíti majd Rióban, hogy az amerikai Katie Ledeckyvel kell összemérje az erejét, aki sorra döntögeti a hosszabb távú gyorsszámokban a világrekordokat.
  • A 10 arany tökéletesen jelzi, hogy soha nem volt ilyen erős a magyar úszás, Gyurta Dániel visszatérése, éremszerzése borítékolható az olimpián is. Ez a csapat pedig szinte biztosan kitart a jövő évi budapesti vb-ig.