Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Ki kell adni, hogy Hosszú Katinkáék mennyiért használják a Duna Arénát

2018.07.23. 10:52

Az elsőfokú bíróság ítéletet kötelezte a Duna Arénát üzemeltető állami céget, hogy kiadja azokat a dokumentumokat, amik alapján Hosszú Katinkáék használhatják az uszodát, emellett 500 ezer forintos bírságot szabott ki a cégre, amiért szabotálták a 24.hu adatkérését.

A 24.hu 16 hónapja próbálja megtudni a 2017-es vizes világbajnokságot szervező állami tulajdonú Bp2017 Kft-től, hogy milyen feltételekkel használhatja Hosszú Katinka és Shane Tusup cége, az Iron Corporation a Duna Arénát. A Bp2017 a világbajnokságot követően nemzeti sportszervező cégként működik tovább, illetve hozzá tartozik a Duna Aréna üzemeltetése is, amit egyelőre szinte teljesen állami forrásból oldanak meg.

A válófélben lévő páros klubja, illetve sportegyesülete 2017 márciusa óta tartja az edzéseit az úszópalotában, a létesítményt a nagyközönség előtt – akik számára a nyilatkozatok szerint elvileg épült – csak 2018 július utolsó hetében nyitották meg, összesen napi 3 órában, ebédidőben, hétfőtől szombatig. A Duna Aréna felépítése, illetve a kapcsolódó költségek annak idején a 40 milliárd forintot is bőven meghaladták.

Mindezen körülmények miatt valóban érdemes lenne tudni, hogy az Iron Corporation mennyit fizet a Bp 2017-nek, ám a cég többszöri kérés, majd felszólítás ellenére sem adta ki az ezzel kapcsolatos dokumentumokat a 24.hu-nak. Viszont elkövették azt a hibát, hogy a levelezés korai szakaszában elárulták, hogy vannak ilyen iratok a birtokukban, majd később ezt megpróbálták letagadni, így elzárkózva a válaszadástól.

Miután a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hivatalhoz (NAIH) kimondta, hogy a Hosszúékkal kötött szerződések egyértelműen közérdekű adatok, a Bp2017 pedig ennek ellenére nem adta ki azokat, a híroldal a bírósághoz fordult.

Az első fokon született határozat szerint a cég nemcsak köteles kiadni a kért iratokat, de 500 ezer forint büntetést is fizetnie kell, mert letagadta azokat korábban.

Mindez persze nem jelenti azt, hogy a közeljövőben tényleg megtudnánk, mennyit fizetnek Hosszúék a cégnek – ha fizetnek egyáltalán – az uszoda használatáért, mivel az Iron Corporation fellebbezett mind az ítélet, mind a büntetés ellen.