Milák Kristóf újra edzésben, elhárult a „rendszerszintű katasztrófa” veszélye

DACSA202206160121
2023.09.04. 11:37
Két és fél hónap telt el azóta, hogy Milák Kristóf június 21-én bejelentette: nem vesz részt a fukuokai vizes világbajnokságon. Az olimpiai, világ- és Európa-bajnok úszó, a 200 méter pillangó világcsúcstartója akkor besokallt, és attól is lehetett tartani, örökre elveszíti őt a magyar úszósport. És viszont, ő a magyar úszósportot. De nem, Milák hétfő hajnalban megjelent a Duna Arénában, és Virth Balázs felügyeletével újrakezdte az edzéseket.

Amikor június 21-én robbant a bomba, Milák Kristóf bejelentette, hogy egy időre elege lett az úszásból, és nem indul a fukuokai világbajnokságon, temetői hangulat uralkodott el a magyar úszósportban. Akkor még nem sejtettük, hogy Kós Hubert fantasztikus bravúrral megnyeri a 200 méteres hátúszást Japánban, a világbajnokságon, és az igazat megvallva szinte mindenki azt hitte, az egyetlen (arany)éremesélyesünk nélkül üres kézzel térnek haza úszóink a Távol-Keletről. 

Szerencsére Kós hatalmasat villantott, és régi (Magyarovits Zoltán), valamint új (Bob Bowman) edzőjének, továbbá saját kirobbanó tehetségének, szorgalmának köszönhetően győzött 200 m háton, megmentve ezzel az amúgy nem sok vizet zavaró válogatottunkat.

De ettől a szorongás még megvolt. Vajon mi lesz Milákkal, visszatér-e a medencébe az öntörvényű, meglehetősen kiszámíthatatlan, rapszodikus zseni? 

Aztán július 24-én Milák terjedelmes interjút adott egyik legfőbb szponzora, a Mol podcastjának, és ebben egyrészt megerősítette: nem kell szenzációt sejteni a kihagyása mögött, pihenésre, lelki feltöltődésre volt szüksége. Másrészt jelezte, úgy érzi, van még benne három-négy olimpiai aranyérem, és szeptember 4-én újrakezdi az edzéseket a Duna Arénában. 

Hittük is, meg nem is – egy motivációját és (lelki)erejét vesztő sportolónál soha nem lehet tudni –, de a zseniális úszó hétfő hajnalban valóban ott volt a Duna Aréna nagy medencéjében, és trénere, Virth Balázs vigyázó tekintetétől kísérve két és fél hónap után megtartotta első edzését. 

Hosszasan beszélgettünk Kristóffal, visszatért, ez nem kérdés, de több konkrétumot egyelőre nem tudok mondani.

„Szerdán lesz edzőbizottsági, akkor egyeztetjük Sós Csaba szövetségi kapitánnyal az őszi-téli programot. Ami tény: decemberben lesz Bukarestben a rövidpályás Európa-bajnokság, és most még nem tudok választ adni arra a logikus kérdésre, hogy Kristóf indul-e azon a megméretésen” – válaszolta az Index érdeklődésére Virth Balázs.

Sós Csaba szövetségi kapitány szívéről nagy kő esett le.

„Meg tudom erősíteni a hírt, Kristóf valóban lenn volt a Duna Arénában, és edzett. Hogy örülök-e? Az nem kifejezés.”

Felmérhetetlen jelentősége van Milák újrakezdésének az egész magyar úszósport szempontjából.

„Még rágondolni is rossz, mi lett volna, ha nem számíthattunk volna rá a jövőben. Az rendszerszintű katasztrófa lett volna” – mondta Sós Csaba szövetségi kapitány az Indexnek.

Ha maradunk ennél a drámai szóhasználatnál, akkor a „rendszerszintű katasztrófa” veszélye elhárult. 

Milák Kristóf: Visszatértem

„Visszatértem. Szükségem volt a szünetre, mert érzem, hogy most ismét készen állok a folytatásra, ugyanazzal, vagy még acélosabb akarattal is, mint bármikor korábban. Ismét érzem az éhséget, hogy olyan dimenzióit mutassam meg az úszásnak, amit eddig még nem. Kettőzött ambícióval kezdtem újra az edzéseket, beprogramoztam magam, tudom, hogy az első hetek, hónapok fájni fognak, de én választottam ezt az utat, és végigmegyek rajta – Párizsig, aztán még tovább is” – nyilatkozta Milák Kristóf a magyar szövetség honlapjának. Az olimpiai bajnok még hozzátette: „nagyon köszönöm mindenkinek a támogatását és megértését, azon leszek, hogy mindenkit kárpótoljak”.

(Borítókép: Virth Balázs edző [b] és Milák Kristóf úszó a Duna Arénában 2022. június 16-án. Fotó: Kovács Anikó / MTI)