Milákot kedd reggel láthatjuk először, Hosszú Katinka még nem nevezett az ob-ra

image 6483441
2024.04.03. 13:29
Április 4., csütörtök éjfél a nevezési határidő a 126. országos úszóbajnokságra, amit jövő keddtől a Duna Arénában rendeznek. Olimpiai bajnokaink közül Milák Kristóf hat számra adta le a nevezését, Hosszú Katinka viszont eddig a pillanatig még nem regisztrált az indulók között. Igaz, csütörtök éjfélig megteheti.

Milák Kristóf és Hosszú Katinka akarva-akaratlanul hihetetlenül felsrófolta az érdeklődést a jövő kedden kezdődő 126. országos úszóbajnokság iránt. Csurka Gergely sajtófőnök elárulta, eddig az írott médiától 18 újságíró jelentkezett, és ezenfelül vannak a televíziósok, rádiósok. Mindez egy olyan eseményre, amelyre rendszerint legfeljebb ketten-hárman szoktak akkreditálni a sajtóból.

Rendszerint.

Csakhogy ez a mostani kivételes eset. Szinte napra pontosan egy év telt el azóta, hogy olimpiai, világ- és Európa-bajnok klasszisunk, a 200 méter pillangón világcsúcstartó Milák Kristóf legutóbb versenyzett, akkor is az országos bajnokságon, csak nem a Duna Arénában, hanem Kaposváron. Akkor a királyszámát, a 200 pillangót 1:52.58 perces pompás idővel nyerte meg. 

Aztán eltűnt. Hogy miért, arra mindmáig nem kaptunk hitelt érdemlő magyarázatot.

A legtöbben a kiégés  angol szakszóval burnout  nevű tünetegyüttest emlegették, ami nem ismeretlen sportolói körökben, többek között minden idők legeredményesebb sportembere, a szintén úszó Michael Phelps is megküzdött ezzel. 

Az eltelt egy évben Milák csak szponzorainak, a Molnak és a Visának nyilatkozott, a médiát kerülte, másod- és harmadkézből kaptunk csak híreket arról, mit csinál. Vagy mit nem csinál.  Edzeni állítólag az utóbbi hetekben kezdett el, a háromhetes tenerifei edzőtáborban már kint volt, de azt nem tudjuk, ott milyen tréningeket végzett.

Úgy tudjuk, hogy miután nagypénteken visszaérkezett a Virth Balázs edző vezette különítmény, Milák legközelebb csak kedd délután ment le úszni a Duna Arénába. 

Érdekes a szakma hozzáállása az ügyhöz. Akárkivel  edzővel, sportvezetővel, szurkolóval  beszél az újságíró, mindenki azt mondja, ennyire hiányos felkészüléssel, mint ami Milák háta mögött van, képtelenség érdemleges eredményt elérni a párizsi olimpián (július 27. – augusztus 4. az úszóprogram), a június 10-23. között Belgrádban esedékes Európa-bajnokságon vagy éppen jövő héten az országos bajnokságon, és mégis…

Mindenki ad egyszázaléknyi esélyt a zseninek, még úgy is, hogy a 200 pillangó állóképességi szám, azt képtelenség – úgymond – emlékezetből leúszni. Úgy hírlik, jelentős tétre menő fogadások köttetnek arra, hogy Milák 1:52-1:53 körüli idővel nyeri majd a 200 pillangót a Duna Arénában. És nem ám outsiderek, hanem komoly vagy önmagukat komolynak tartó szakemberek részéről. 

Aki látni akarja Milák Kristóf nagy visszatérését, az már a bajnokság első napjának reggelén menjen ki a Duna Arénába. (Nem nagy befektetés, mindössze 900 forintba kerülnek a jegyek.) Reggel 9-kor kezdődnek az előfutamok, és Milák, a Budapesti Honvéd úszója a harmadik előfutamban, negyed tíz-fél tíz körül vízbe ugrik 100 méter gyorson. A királyszám, a 200 pillangó előfutama pedig április 10-én lesz, reggel 9-kor ezzel kezdődik a program. 

Milák egyébként hat számban nevezett, 50, 100, 200 méter gyorson és 50, 100, 200 méter pillangón. Hogy el is indul-e mindegyik számban, az még a jövő zenéje.

Az pedig, hogy Hosszú Katinka elindul-e, teljes egészében a jövő zenéje, sőt a nem is annyira távoli jövőé. A háromszoros olimpiai bajnoknő ugyanis cikkünk megjelenéséig még nem nevezett, jelenleg is a Kanári-szigetek egyikén, Lanzarotén tartózkodik, a La Santa luxusüdülőben, a helyi idegenforgalmi hivatal vendégszeretetét élvezve. Csütörtök éjfélig van lehetősége a nevezésre, korábban azt nyilatkozta, hogy a két vegyes számban, 200-on és 400-on szeretne indulni. Neki, Milákkal ellentétben, még nincs olimpiai szintideje, ennek megúszására június 24-ig van lehetősége. 

Hosszú céljai abszolút e világiak, nem kerget ábrándokat, nyolc hónappal kislánya, Kamília megszületése után azért hajt, hogy kijusson élete hatodik olimpiájára. 

 (Borítókép: Milák Kristóf 2022. június 3-án. Fotó: Bodnár Patrícia / Index)