2024. június 18. 18:00
Törökország
Georgia
BVB Stadion Dortmund I. forduló
2024. június 18. 21:00
Portugália
Csehország

Turbó üzemmód ide vagy oda, drámai körülmények közt dől el Hosszú Katinka sorsa

GettyImages-1405079028
2024.05.31. 09:45
Korábban a swimswam.com és az Eurosport is arról számolt be, Hosszú Katinka is megméreti magát a 2024-es Mare Nostrum harmadik, egyben utolsó állomásán Monacóban. A terv azonban az elmúlt hetekben megváltozott, ugyanis a viadal hivatalos honlapja által kiadott legfrissebb nevezési listán nincs ott háromszoros olimpiai bajnokunk. Hosszú sorsa – a hatodik olimpiai indulása – így az utolsó pillanatokban dőlhet el, a belgrádi Európa-bajnoksággal egy időben rendezett Sette Collin, Európa egyik leggyorsabbnak tartott versenymedencéjében, Rómában úszhatja meg a szintidőt.

Hosszú Katinka az előző hétvégén Londonban az Adam Peaty fémjelezte AP Race Internationalon versenyzett és az április országos bajnokságon elért idejénél jelentősen jobbat úszott 200 és 400 vegyesen is – azonban a párizsi szintidőtől még így is másodpercekkel elmaradt. Jelen állás szerint négyszázon tudott jóval több időt nyerni, de még így is legalább öt másodpercet kellene javulnia, hogy meglegyen a 4:38.53-as szintidő. 

A SwimSwam a hónap elején arról számolt be, Hosszú szerepel a Mare Nostrum monacói állomásának előzetes nevezési listáján, ám a végleges névsorban nincs ott. Ugyanerre engedett következtetni az a tény is, hogy a Magyar Úszószövetség beharangozójában felsorolt 23 induló között sem említették a 35 esztendős, kislánya születése után idén tavasszal visszatért úszót.

Mindez azt jelenti, Hosszú mindent egy lapra tehet fel, méghozzá Európa egyik leggyorsabbnak tartott versenymedencéjében, a kvalifikációs időszak utolsó napjaira kiírt római Sette Collira.

Utóbbi viadalt június 21. és 23. között rendezik Rómában.

200 és 400 vegyesen is egy-egy magyarnak van jelenleg szintje: Sebestyén Dalma (2:10.87) és Jackl Vivien (4:34.96) már készülhet az olimpiára.

Hosszú nélkül is lesz kikre figyelnünk a hétvégi Mare Nostrum-versenyen, hiszen a csütörtöki – az ő szintjén keserű pirulát jelentő – 1:55.67-es 200 m pillangós ideje után ismét medencébe ugrik Milák Kristóf. A nevezési lista alapján három számban: 100 pillangón, 200 pillangón és kisebb meglepetésre 200 gyorson lesz érdekelt.

Szintén indul Kovács Benedek, Németh Nándor, Mészáros Dániel, Burián Katalin, Jászó Ádám, Senánszky Petra, Szabó Szebasztián és Sebestyén Dalma.

(Borítókép: Quinn Rooney / Getty Images Hungary)