Magyarország-Hollandia 9-7

2008.07.08. 16:30 Módosítva: 2008.07.08. 16:51
A vízilabda Európa-bajnokság keddi játéknapján a magyar női válogatott rátalált a centerjátékra, a lövőknek is több terük volt, két góllal, 9-7-re vertük a hollandokat. A magyar csapat elődöntős, a spanyolokkal már a döntő lesz a tét csütörtökön.

Mivel a magyar női vízilabda-válogatottnak nem sikerült elcsípnie csoportja első helyét, közvetlenül nem jutott az elődöntőbe, ezért a hollandokkal különmeccset kellett vívnia a legjobb négy közé jutásért.

A hollandok hosszú idő után a tavalyi olimpiai kvalifikációs tornán hallattak magukról először, akkor nagy meglepetésre nyertek az oroszországi Kirisziben a nagy favorit hazai csapat előtt.

A hollandokkal egy csoportba soroltak bennünket az olimpián, így jól fel lehetett készülni ellenük a malagai meccsen.

Az első gólt ők lőtték emberelőnyből, Smit a szélről vágta a hosszú sarokba a labdát. A 36 éves Szremkó egyenlített – azonos létszám mellett –, lefordult védőjéről és a bal sarokba lőtt.

Három holland kapufa után Kisteleki megúszott, pontos ejtéssel fejezte be az akciót. Guichelaar szerencsés lövéssel egyenlített, éppen csak becsúszott a labda a kapufa mellé. Egy elképzelés nélküli magyar támadás után de Bruijn meglépett a védők elől, Györe visszahúzta. A balkezes holland a bal sarokba lőtt büntetőből.

A következő támadásból a magyarok is kaptak ötméterest, Szremkót nem tudták tartani a védők. Valkay Ágnes nem hibázta el. Utána adott egy gólpasszt is, a jobb oldalról centerezett, Szremkó a vízről a kapuba húzta a labdát. A nagyszünet előtt a Szremkót váltó Zantleitner úszott be centerbe, ő is kapott egy jó bejátszást, ő is a kapuba vágta a vízről (5-3).

A harmadik negyed elején de Bruijn előnyből megtalálta a rést, erre Valkay Ági válaszolt, a léc alá bombázott. A hetedik magyar gólt is a Roma légiósa lőtte, ejtése még centiket tévedett, hat méterről viszont bevágta. Cabout megint csak előnyből szépített, Györe egy ötöst értékesített (8-5).

A záró negyedben Van Belkum lőtt két gólt, a bírók mindent megtettek azért, hogy szoros legyen a meccs, hat kiállítást adtak a hollandoknak, a magyarok egyet sem kaptak. A hollandok egyenlíthettek volna, de kapufát lőttek 32 másodperccel a vége előtt. A bírók rajtunk is megkönyörültek, kiállítást kaptunk, Stieber Mercédesz pedig a léc alá bombázott.

"Egy nagyon jó csapatot győztünk le, ami az olimpia szempontjából is igen fontos számunkra, hiszen pekingi csoportellenfélről van szó. Ezért is örültem, hogy a még nem teljes értékű felkészülésünk közepette játszhattunk ki-ki meccset a hollandokkal. Ebből a sikerből erőt meríthetünk a folytatáshoz. A mai volt az eddigi legfontosabb mérkőzésünk az Eb-n, a védekezésünk ugyanolyan jó volt, mint eddig, a támadójátékunk pedig tudatosabbá és hatékonyabbá vált a korábbinál" - nyilatkozta Godova Gábor az MTI-nek.

Az elődöntő párosítása: Spanyolország–Magyarország, Olaszország–Oroszország