Hattal verte az USA-t a pólóválogatott

2010.02.25. 21:14
A pekingi olimpiai döntő újrajátszásán Magyarország legjobbjai hat góllal legyőzték csütörtökön az Egyesült Államok válogatottját a 4. Volvo Kupáért kiírt férfi vízilabdatornán, a hódmezővásárhelyi Gyarmati Dezső Sportuszodában.

A 2008-as találkozó óta mindkét gárda összetétele alaposan megváltozott, ám míg ez Kemény Dénes új csapatán nemigen látszik, addig az amerikaiak ereje jelentősen megcsappant. Az olimpiai ezüstérmes, tavaly világbajnoki negyedik vendégek pillanatnyi tudását jól érzékeltette a Volvo Kupa első napja, amikor az ausztrálokat még viszonylag simán legyűrték (9-4), a négyes elvben leggyengébb tagjától, a kanadaiaktól azonban 6-5-re kikaptak.

A meccs alaphangulatát Madaras Norbert távoli gólja adta meg, bár még egyenlítésre futotta a riválistól, az első szünetre 3-1-es magyar vezetésnél vonulhattak el a csapatok. A második nyolc perc az elsőnek afféle ismétlése volt, a háromszoros olimpiai bajnok Szécsi Zoltán egy kivételével minden labdát fogott, miközben a magyarok újra hármat lőttek (6-2).

Szépségdíjas magyar gólokkal – előbb Varga Dániel álompasszát az olimpiai bajnoktárs, Steinmetz Ádám húzta be a kapuba, majd ismét a center következett egy bravúros pöcköléssel - indult a harmadik negyed (7-2, 8-3).

Aztán elkönnyelműsködött helyzetek következtek, fel is jöttek az amerikaiak 8-5-re, boldogságuknak azonban határt szabott Varga Dániel parádés megúszása és hálószaggató bombája (9-5).

A zárónegyedben 6 percen át nem esett gól, majd Varga Dénes büntetőből alakította 10-5-re az állást, a 11-5-ös végeredményt pedig  az egyik újonc, Marnitz Gergő állította be.

Kemény Dénes szövetségi kapitány: "Most jobban ment az emberelőny-kihasználás, mint az előző meccseinken, leszakítani azonban nagyon sokáig nem tudtuk őket. A 11-5 ellenére is szoros mérkőzés volt, az amerikaiak úgy érezték, van esélyük, de aztán a második félidőben védő Gergely Pista is elkapta a fonalat, így 8-5 után újra el tudtunk húzni."

Jegyzőkönyv:

Magyarország-Egyesült Államok 11-5 (3-1, 3-1, 3-3,  2-0)
A magyar góldobók: Madaras 3, Steinmetz, Varga Dániel 2-2,  Kis, Hosnyánszky, Varga Dénes, Marnitz 1-1
A pénteki, zárónapi program:
Ausztrál-magyar vegyescsapat – Egyesült Államok 17 ó
Magyarország-Kanada 19 ó