Elkényelmesített a három olimpiai siker

2012.11.10. 01:17
Benedek Tibor megbízott szövetségi kapitányként vette át két mérkőzésre a leköszönő Kemény Dénestől a férfi vízilabda-válogatottat. Az erősen megfiatalított keret mindkét világliga-mérkőzését megnyerte, a román és az olasz csapatot is megverte, és már megmutatta erényeit. Az új szövetségi kapitányt december közepéig még biztosan nem nevezik ki, de Benedek már összeállította a pályázatát, készen áll, hogy hivatalosan is átvegye a csapatot. Nemcsak az olimpiákon, de a többi világversenyen is sikert akar.

„Én hat évig tanultam, hogy kell nyerni, mindig esélyesként mentünk a világversenyekre, de sosem jött össze a győzelem, sokáig rossz élményeket cipeltem magamban, de ez a tapasztalat is segíthet abban, hogy feledtessem a játékosokkal a kudarcélményeket. Meg kell tanulnunk, hogy a jó csapat és a győztes csapat között nagy a különbség.” Benedek Tibor már három és fél éve dolgozott Kemény Dénes segítőjeként. Most a két világliga-meccsen ő vezette a kétszeres- és háromszoros olimpiai bajnok pólósokat nélkülöző magyar válogatottat. Egy hete volt, hogy az átforgatott válogatottal eredményes legyen.

A fiatal csapat az olaszok ellen 0-2-vel kezdett Székesfehérváron, de nem törte meg őket a hátrány. „Nehéz pillanatok voltak, de a mérkőzés előtt is azt kértem, hogy ha hibázunk is, higgyünk magunkban. Ugyan egy pillanatra bennem is megfordult, hogy baj lehet, de aztán sikeresen átvészelte a csapat ezt az időszakot. Azt próbáltam meg a felkészülés alatt is átadni, hogy mindig éles meccsekre kell számítani. Soha nem érdekeltek a 10-15 gólos meccsek, a mai vízilabdában egy-egy gólok döntenek, erre kell készülni. De ezekből a kemény meccsekből tudnak a játékosok és én is profitálni.”

A keretet még Kemény Dénes állította össze a klubedzőkkel és Benedekkel egyeztetve, de januártól az új kapitánynak már egyéni felelőssége lesz. „Az út mindenki számára nyitva van, és ez pozitívan hathat a vízilabdánkra, nemcsak a most bekerülő játékosokra, hanem a fiatalabb korosztályra is. Most mindenki bizonyíthat az első értékmérőnek számító bajnokikon.”

A londoni olimpia ötödik helye és az utánpótlás-válogatottak gyenge szereplése miatt a magyar vízilabdával szemben megváltozhatnak az elvárások. Nem várható el mindig a győzelem. „Az elvárások magasak, ezek elsősorban kívülről érkeznek, de a játékosok sem adják alább, mindig a győzelem a cél. A realitás az az, hogy érmet szeretnénk nyerni. Ehhez nagyon sok munka kell, minél többet kell együtt játszani, hogy stabil legyen a játékunk, a világliga is ezt a célt szolgálja. Az előző két meccsen még minden új volt, ez nagy lelkesedést adott, de amikor már fix játék lesz, addigra már meg kell szilárdítanunk a taktika végrehajtását is.”

Benedek szeretné, ha újra megnőne a presztízse a kisebb világversenyeknek is, és ne csak olimpiában gondolkodjanak a játékosok és a szurkolók. “Amikor először Európa-bajnokságot nyertem, akkor azt gondoltam, hogy az lesz életem legnagyobb sikere, aztán nyertem három olimpiát is. A három olimpiai elkényelmesített minket, azt szeretném, ha éreznék a játékosok, hogy magyar bajnoknak vagy Euroliga-győztesnek lenni is nagyon nagy dolog.”

Az olimpiacentrikusság szerinte rányomta a bélyegét a kisebb világversenyekre. „Amikor a vb-re vagy Eb-re ment a csapat, akkor is nyerni akart, de az olimpia évében mindig más volt a koncentráltság, a játékosok gondolkodásában is kell változtatni, hogy az egész odavezető úthoz máshogy álljon hozzá, de szükség van arra is, hogy egy Eb-győzelem külső elismertsége is nagyobb legyen."

A két világliga-mérkőzés után Kemény Dénessel azért átbeszélte a tapasztalatokat, „Tetszett neki a munkám, ott volt a videóelemzéseken is, amelyeket szerinte még nagyobb körben is tarthatnék.” Kemény erényei közül Benedek azt emelte ki, hogy “a játékosokat felnőtt emberként kezelte, aminek előnye és hátránya is volt, de nagyon éles vonalon ügyesen egyensúlyozott, és profi módon építette fel a csapatot és annak hátterét. “

Ezt Benedek játékosként élte meg, de szeretne edzőként is továbbadni, és azt is továbbvinni, hogy edzőként mindig naprakész legyen, nem csak szigorúan a vízilabdával kapcsolatban, hanem minden olyan területtel, ami hathat a pólóra.

Benedek sosem volt klubedző, csak a válogatottnál dolgozott, de nem érzi hátránynak, hogy nem volt saját csapata: „Nincsen bevált recept, mindenkinek más az útja, tudok példát hozni mindkettőre, hogy  klubedzőből jó kapitány lett, és olyanra is, amikor nem. Mindig egyénekről beszélünk, nincs szabályszerűség ebben sem.”

Azt szeretné, hogy az utánpótlás-, és a felnőttcsapatok között szorosabb legyen az együttműködés, hasonló legyen a játékmodoruk, mert csak így lehet négy-nyolc éves ciklusokban dolgozni. „Az olasz vízilabdában ez már egy kialakult módszer, nem véletlen, hogy az első csapat másodedzője az ificsapat kapitánya, és egy rendszerben fogják össze a csapatokat. A programba fiatalokat is kiválasztanak, kiemelten foglalkoznak velük, és nemcsak a vízilabdás képzésére figyelnek, hanem minden azt kiegészítő dolgot is megkapnak.”

A Magyar Vízilabda Szövetség december 16-ára hívta össze a közgyűlést, akkor dől majd el, hogy mikor választanak új kapitányt. Benedek nem foglalkozik azzal, ki pályázik még rajta kívül, csak a saját szakmai munkájára koncentrál.