Kemény: Sokan fogtak össze ellenem

2012.12.18. 10:38

A férfi vízilabda-válogatottal három olimpiai bajnoki aranyat szerző Kemény Dénes vasárnaptól a Magyar Vízilabda Szövetség (MVLSZ) elnöke. 133 szavazatot kapott a tisztújító közgyűlésen, míg kihívója, korábbi tanítványa, a kétszeres olimpiai bajnok kapus, Gergely István 108-at.

Felvetésünkre, miszerint a kapitányi választást mindössze egy szavazattal nyerte 1996-ban, ez pedig ahhoz képest egy fölényes győzelem, így reagált: „furcsák a szavazati arányok, mert ez a huszonötös különbség akár egy nagy és egy kisebb klubbal is összejöhet. Ha visszagondolok a kapitányi kandidálásra, akkor valóban kiugró a siker, bár én igazából nem a szavazóasztalnál, hanem a medencében szerettem fölényesen nyerni.”

Kemény nem titkolta, feszülten lépett be a terembe, és a választás előtti éjszakája sem volt nyugodt.

„Azért volt bennem izgalom, mert nem voltam benne biztos, utoljára beszélek-e 250 vagy 300 pólós küldött előtt hat vagy nyolc percet. Nem akartam pátosszal teli lenni, de poénkodó sem, mert a feladat sokkal felelősségteljesebb annál. Vissza kellett persze utalnom az elmúlt tizenhat évre, mert mégiscsak közöm volt hozzá, ahogy azoknak is, akik szavaztak. Pista szerintem még sokszor fog beszélni ilyen helyzetben, de én ebben maradéktalanul nem lehettem biztos. Még akkor sem, ha nem éltem volna meg tragédiaként, ha nem választanak meg, és még akkor sem, ha úgy gondolom, ez a beszéd már nem hozott szavazókat nekem. Aki bement a terembe, pontosan tudta, hogyan szeretne szavazni, előre eldöntötte. Azt persze csak remélhettem, hogy a szavazati arány nagyobb lesz, mert esetleg egy vagy két nagyobb klub meggondolja magát velem szemben, ami a különbséget is nagyobbá tette volna” – magyarázta.

Úgy véli, sokan fogtak össze ellene, volt, aki mást sem tett, mint a kis klubok szavazatait főállásban gyűjtögette.

„Sokrétű brigád állt össze Pista mellett, mert különböző volt az indíttatásuk, aminek az eredője: mindegy, hogy a pólónak esetleg rosszabb lesz, de mégse én legyek a szövetség elnöke. Ehhez a szemlélethez vezethetett egy korábbi, múltban vállalt konfliktus is, de ahogy a beszédemben is emlékeztettem: aki eredménycentrikus, az konfliktusvállaló. Hogy a magyar válogatottnak jobb legyen, elégszer ütköztem klubokkal. Ilyen harcos vagyok, ilyen leszek elnökként is, az önfejűségem ismert már, mindig a legjobb megoldást keresem.”

Megemlítette azt is, más indíttatásból is kerültek emberek az ellene lobbizók közé, de ezt nem akarta részletezni.

„Kilenc férfi, illetve négy női OB I.-es klub így is meggyőződésből állt mellettem úgy, hogy nem is lobbiztam értük, de természetesen nemcsak nekik, hanem mindenki másnak is szeretném megmutatni, hogy elnökként is a hasznomat tudják venni.”

Első lépése a férfi kapitányi posztra való pályázat kiírása volt – nem presztízskérdés számára, ki lesz, a legjobb megoldásra törekszik -, a kasszát ugyanakkor még nem látja tisztán. (Benedek Tibor mellett vélhetően Vincze Balázs száll harcba a Kemény által üresen hagyott kapitányi pozícióért.)

„Százmillió forintos kiesésünk akkor lehet, ha nem jön be a várt szponzori bevétel, ami eddig megvolt” – nyomatékosította, de egyelőre nem szeretett volna számokkal dobálózni. A Vodafone már jelezte, csökkentett összeggel támogatja tovább a sportágat, az új szponzor felkutatása és megszerezése már Keményre vár.

„Nagyon fontos feladat, hogy a női pólót a rangjára emeljük, mert az képtelenség, hogy a szurkolók három játékost nem tudnak mondani a csapatból, amikor az olimpián egymilliónál is többen nézték a meccseiket. Egy szép és sikeres lányt eladni mindig egyszerűbb, ezért a marketingért kell sürgősen tennünk. Ehhez invesztálni kell, fogunk is.”