Hedvig
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Simán verték a horvátokat, Eb-elődöntősök a férfi pólósok

D KOS20160119055
2016.01.19. 21:39

Az edzőmeccsnek is felfogható grúzok elleni nyolcaddöntő után azt emelte ki Benedek Tibor, hogy a védekezés lesz a kulcs a horvátok ellen, ezért fektetett arra nagyobb hangsúlyt a mérkőzés hajrájában.

A húzás bejött, az első félidőben lényegében tökéletes védőmunkát mutatott be a válogatott Horvátország ellen, igaz, ehhez az is kellett, hogy Nagy Viktor élete formájában védjen a kapuban: amíg Nagy az első félidőben 72,7 százalékkal védett, addig Josip Pavic a másik oldalon hat lövésből csak egyet tudott megfogni.

Ez a második félidőben sem változott nagyon, legalábbis a mi oldalunkon, mert Nagy 72,2-vel zárt, Pavicból viszont valahogy kihoztunk összesen hat védést.

Ez persze csak annyit segített a horvátoknak, hogy a hajrá előtt egy kicsit szorossá tegyék a mérkőzést. A félidei 5-3 után sikerült tartanunk őket, feljöttek ugyan 5-4-re, de a negyedik negyed elején Varga Dénes büntetőjével elléptünk 7-4-re, és mivel a horvátok semmit sem javultak helyzetkihasználásban, nem tudtak megszorítani minket.

Nagy káprázatos teljesítménye kulcsfontosságúnak bizonyult, az emberelőnyös helyzetkihasználásunk ugyanis elég gyenge volt, 11 előnyből csak 3-szor találtunk kapuba. Ez szerencsére nem jelentett gondot, és ezt leszámítva a támadójátékkal sem volt gond. Hárai Balázs egyből egy fantasztikus svédcsavarral kezdte a meccset, Varga Dénes pedig klasszishoz méltóan játszott, a meccs legnagyobb gólja is talán az övé volt.

A horvátok elleni 8-5-ös győzelem után Montenegró következik az elődöntőben. A tét a döntőbe jutás mellett már a riói kvóta lesz, hiszen a másik ágon szereplő Görögország és Szerbia már biztosan ott lesz a nyári olimpián, így aki nyer az elődöntőnkben, az szintén mehet az olimpiára.

„Nincs más választásunk, hinnünk kell a taktikában, és hogy összekovácsolódunk. Rendkívüli egyéni teljesítmények is kellettek, Nagy Viktorét emelném ki, hogy megzavarodjanak, és ne tudják azt játszani, amit szerettek volna” – értékelt Varga Dénes.

A meccs hőse, Nagy Viktor arról beszélt, hogy egyre több energia jön ki a csapatból, és ez a kisebb hibákat is elfeledtette. Mindenki a maximumot adta ki magából, és a közönség is rengeteget segített, szinte hazai hangulatot csináltak Belgrádban. A csapatkapitány Varga Dániel az összhangot emelte ki, illetve azt, hogy a felkészülés eleje óta végig hittek abban, hogy ennyire össze fog állni a csapat, és ez mostanra sikerült is, még ha nem is ment jól mindig a játék.

"Ilyen nagy küzdelmek kellenek, ezért érdemes edzőnek lenni. Biztos voltam a meccs előtt, hogy megnyerjük a negyeddöntőt, és abban is, hogy három hét alatt ennyit tud majd erősödni a csapat. Montenegró motiváltabb ellenfél lesz, mint a horvátok. Az elődöntőben hasonló kapusteljesítmény és védőmunka kell majd, addig pedig vár a pihenés" - zárta az M4-nek adott interjúkat Benedek Tibor szövetségi kapitány.

Magyarország-Horvátország 8-5 (2-1, 3-2, 1-1, 2-1)

Magyar góldobók: Varga Dénes (3), Hosnyánszky Norbert, Hárai Balázs (2), Vámos Márton (1)

(Borítókép: Manhercz Krisztián és Sandro Sukno a belgrádi vízilabda Európa-bajnokság negyeddöntőjében)