Nyom nélkül eltűnt 50 millió forintnyi pénz a Magyar Vízilabda-szövetségnél

DROTI20210220006
2022.10.26. 08:07
A Magyar Vízilabda-szövetség (MVLSZ) a rendőrséghez fordult amiatt, hogy a nyáron körülbelül 50 millió forintnak megfelelő eurónak nyoma veszett.

A pénz eltűnését a szövetség nem verte nagy dobra, mindössze egy határozatuk utal arra, hogy eltűnhetett az összeg. A 444.hu kérdésére most a BRFK erősítette meg azt, hogy csalás megalapozott gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen nyomoznak az ügyben.

A pénznek még a nyáron, a horvátországi Splitben tartott Európa-bajnoksággal összefüggésben veszett nyoma.

az 50 millió forintnak megfelelő összegből a magyar válogatott versenyzői szállásköltségének 70 százalékát fedezték volna. 

A pénzt (összesen körülbelül 120 ezer eurót) az Európa-bajnokság szervezőbizottságának kellett volna átutalni, ők azonban nem jutottak hozzá az összeghez. Így a pénzt később, a nyár végén újra ki kellett utalni (akkor már eljutott az utalás az Eb-szervezőkhöz). 

A 444.hu bennfentes forrásokból értesült arról is, mindez hogyan történhetett meg. A portál szerint ismeretlen tettesek feltörték a MVLSZ e-mail-fiókjait, utána pedig – a szövetség ügymenetét, kommunikációját megismerve – sikerült eltéríteniük a szervezőknek szánt átutalást. 

A csalók ezt úgy hajtották végre, hogy magukat a szervezőbizottság képviselőjének adták ki, és azt közölték e-mailben a magyar szövetséggel, hogy megváltozott a szervezet bankszámlaszáma. Ezáltal a pénz egy külföldi – egyes információk szerint hongkongi, mások szerint malajziai – számlán landolt, ahol aztán nyoma veszett.

Nem mellékes, hogy két hete váratlanul bejelentette a lemondását Vári Attila, a szövetség elnöke. A MVLSZ korábbi vezetője más okokkal indokolta távozását, azonban jó esély van rá, hogy ennek a botránynak is szerepe lehetett a dologban.

(Borítókép: Vári Attila. Fotó:  Rosta Tibor / MTI)