Megvan a harmadik győzelem, a férfi pólósok hibátlanul zárták a csoportkört

2023.07.21. 05:58
A már biztosan negyeddöntős magyar férfi vízilabda-válogatott a papírformának megfelelően magabiztos, 21–13-as győzelmet aratott az argentin csapat felett a fukuokai olimpiai kvalifikációs világbajnokság harmadik fordulójában, így százszázalékos teljesítménnyel zárta a csoportküzdelmeket. Varga Zsolt együttesére most négy nap pihenő vár, legközelebb a keddi negyeddöntőben lesz érdekelt. Ellenfele az Egyesült Államok–Kanada mérkőzés győztese lesz, ezt az összecsapást vasárnap rendezik.

A magyar válogatott japánok és a horvátok elleni győzelmét követően a matematikailag és sportszakmailag is tét nélküli találkozón a 15 fős keretből ezúttal Német Toni és Vámos Márton kapott pihenőt, így utolsóként bemutatkozhatott a tornán Vigvári Vince is, aki júniusban az U20-as válogatott csapatkapitányaként világbajnoki címet nyert, számolt be a helyszínről a Magyar Távirati Iroda különtudósítója.

Az első negyedben rendesen alá is játszottak a társak, hogy kicsit szokja a légkört, három gólt szerzett a fiatal játékos, a vb-re a visszalépő brazilok helyére beugró argentinoknak egy értékesített ötméteresen kívül még kapura lövésük sem volt (7–1).

A dél-amerikaiak második kaput eltaláló próbálkozásukból, fórból szépítettek, sőt Esteban Corsi újabb szép egyéni megmozdulása után újra betaláltak. A magyarok kissé könnyelműen vették a második negyedet, ennek köszönhetően az argentin az egyik legszorosabb nyolc percüket könyvelték el a vb-n, ez a szakasz 5–4-es magyar „részgyőzelemmel” zárult (12–5).

Hasonlóképpen alakult a folytatás is, ennek eredményeképpen „számszakilag” is szoros maradt a harmadik negyed, betalált többek között Tomas Echenique, az olasz válogatott világklasszisa, Gonzalo Echenique öccse is. Az argentinok végül kihozták döntetlenre ezt a negyedet, ez volt az első olyan játékrészük a vb-n, amit nem vesztettek el(16–9).

A zárónegyed elejére minden magyar mezőnyjátékos szerzett már gólt, utolsóként a kapitány Jansik Szilárd köszönt be. A magyarok végül 21 gólig jutottak és tudták le a kötelező győzelmet (21–13).

„Mindenki érzi, hogy ettől a csapattól tizenhárom gólt kapni, egy dekoncentrált védekezés eredménye. Alapvetően simán tarthattuk volna őket öt-hat gólon, de egyszerűen nem volt végig olyan feszes a védekezésünk, amire ehhez szükség lett volna” – nyilatkozta az MTI-nek Varga Zsolt szövetségi kapitány.

A szakember elmondta, jó dolog, hogy a játékosok is érezték a hiányosságokat, így a soron következő találkozókra koncentráltabbak lesznek. A kapitány elárulta, a negyeddöntőig hátralevő időszakban szeretne a lehető legerősebb csapatokkal, az olasz vagy a spanyol együttessel készülni.

A mérkőzés legjobbjának Vigvári Vincét választották,

akinek a himnuszok közben „fülig ért a szája”, de mint elmondta, ez az olimpiai bajnok Varga Dénesnek is volt valamennyire köszönhető, miután kicsit „oldalba bökte”, amikor a kamera rájuk fókuszált.

„Örülök neki, hogy így sikerült nekem személyesen a meccs, a kapott gólokat viszont soknak érzem. Persze a lényeg a negyeddöntő, amire most készülhetünk. Nagyon jó volt együtt játszani a testvéremmel, gólpasszt is adtunk egymásnak, de a legjobban annak örülök, hogy mindketten eljutottunk erre a szinte és itt lehetünk” – nyilatkozta Vigvári Vince.

Világbajnokság, férfi vízilabdatorna, C csoport, 3. forduló:
Magyarország–Argentína 21–13 (7–1, 5–4, 4–4, 5–4)
gólszerzők: Vigvári Vi. 4, Nagy Á., Fekete 3-3, Manhercz, Angyal, Molnár E. 2-2, Varga Dé., Zalánki, Vigvári Ve., Pohl, Jansik Sz. 1-1, illetve Camnasio, Corsi 3-3, Martino 2-2, Leona, Poggi, T. Echenique, Tilatti, Soler 1-1

a csoport másik mérkőzésén:
Horvátország–Japán 17–12 (4–3, 3–3, 8–3, 2–3)

A C csoport végeredménye: 1. (és negyeddöntős) Magyarország 9 pont, 2. Horvátország 6, 3. Japán 3, 4. Argentína 0

Az A csoport végeredménye: 1. (és negyeddöntős) Görögország 9 pont, 2. Egyesült Államok 6, 3. Ausztrália 3, 4 Kazahsztán 0

A B csoport végeredménye: 1. Olaszország 9 pont, 2. Franciaország 6, 3 Kanada 3, 4. Kína 0

A D csoport végeredménye: 1. (és negyeddöntős) Spanyolország 9 pont, 2. Szerbia 5, 3. Montenegró, 4. Dél-afrikai Köztársaság 0

A további program:
vasárnap:
a 1316. helyért:
KazahsztánKína 2.00
ArgentínaDél-afrikai Köztársaság 3.30
a negyeddöntőbe jutásért:
Egyesült ÁllamokKanada 7.00
AusztráliaFranciaország 8.30
HorvátországMontenegró 10.00
JapánSzerbia 11.30