A magyar férfi pólóválogatott a görögök elleni vereséggel kezdte az Eb-t

DIII3522
2024.01.04. 20:18
Vereséggel kezdte meg szereplését a magyar férfi vízilabda-válogatott a horvátországi Európa-bajnokságon, Varga Zsolt szövetségi kapitány megfiatalított együttese csütörtökön 10–8-ra kikapott a világbajnoki ezüstérmes görög csapattól.

A tavaly nyáron Fukuokában rendezett világbajnokságon aranyérmet és mellé olimpiai kvótát szerző csapatból a rendkívül sűrű versenynaptár miatt nyolc rutinos játékos (Jansik Szilárd, Angyal Dániel, Manhercz Krisztián, Német Toni, Vámos Márton, Varga Dénes, Zalánki Gergő, Vogel Soma) szakmai döntésnek köszönhetően nem készült, és így el sem utazott a kontinensviadalra, ők már a februári, dohai világbajnokságra hangolnak.

Varga Zsolt így döntően fiataloknak adott bizonyítási és rutinszerzési lehetőséget egy olyan világeseményen, amely a magyar válogatott számára az olimpiai kvalifikációt illetően tét nélküli. A fiatalokat két rutinos játékos, a 2013-ban világbajnok, három olimpián is megfordult center, Hárai Balázs, illetve Burián Gergely segíti a medencében.

Ez az első Eb, amelyet az úgynevezett kétdivíziós formátumban bonyolítanak le: a legutóbbi, spliti viadal első nyolc csapata küzd két csoportban az elitosztályban (A és B csoport), míg a második divízióban (C és D csoport) a selejtezőt sikerrel vett együttesek, szintén két négyes csoportban. Az első divízióban az első két helyen végző gárdák automatikusan a negyeddöntőbe kerülnek, míg a harmadikok a második vonal csoportmásodikjaival, a negyedikek pedig a csoportelsőkkel találkoznak a keresztbejátszásban – a győztesek a nyolcba jutnak, a vesztesek a 9–16. helyért folytatják (és ez egyszersmind meghatározza a 2026-os Eb divízió-beosztását). A rendszert korábban utánpótlásszinten már sikerrel tesztelték.

Az Eb-n egy olimpiai kvótát osztanak ki – az aranyérem jelent párizsi kvalifikációt.

Ha esetleg egy már kijutott együttes nyerne (Magyarország vagy Görögország), akkor a legmagasabban rangsorolt nem kvalifikált csapat jut ki.

Fukuokában, a döntőben emlékezetes csatában, büntetőkkel 14–13-ra győztük le a görögöket, viszont ők – velünk ellentétben – az első sorukkal érkeztek Horvátországba, tehát szinte a vb-ezüstérmes csapatukkal álltak fel. Valószínűleg az éremszerzés motiválja őket, mert az ezredforduló óta vb-ken már érmes, a tokiói olimpián 2021-ben döntős görög csapat még nem állt dobogóra Európa-bajnokságokon. Csupán kétszer (1999, 2016) jutott elődöntőbe, és végül mindkétszer negyedik helyen zárta a tornát.

Eb-n 2016-ban találkoztunk a görögökkel legutóbb: a csoportban döntetlent játszottunk velük (8–8), a bronzmeccsen pedig legyőztük őket (13–10). A szövetség hírlevelében emlékeztetett: 1970-ben játszottuk az első Eb-meccsünket a görögökkel (11–0 ide), és a 2016-os csoportmeccset leszámítva még egy döntetlent játszottunk ellenünk (épp Zágrábban 6–6-ot), a további meccseken nyertünk.

Tavaly kétszer mérkőztünk meg a görögökkel, a vb-döntőn kívül a világkupa negyeddöntőjében, ahol 6–4-re nyertünk. Volt miért visszavágnunk: a 2021-es tokiói olimpián a csoportkörben (10–9) és az elődöntőben (9–6) is alulmaradtunk velük szemben.

A magyarok fellépése előtt az olaszok magabiztosan érvényesítették a papírformát Georgia ellen: a 11–2-es első félidőt követően 22–5-re nyertek.

Kiegyenlített első félidő végén kétgólos görög előny

A mieink meccsén Tátrai Dávid megúszásból szerezte a mérkőzés első találatát, majd küzdelmes, de sok hibával tarkított játékba bocsátkoztak a rutinosabb riválissal, aki fórból egyenlített és büntetőből átvette a vezetést az első negyed hajrájában (2–1).

A második negyedet görög találat vezette fel, majd Nagy Ádám fórgóljával kapaszkodtunk. Pattogós maradt a tempó, magyar szempontból 2–4-nél Tátrai távolról olyan bombát engedett el a görög kapus füle mellé, ami bármelyik olimpiai bajnok nehéztüzérünknek dicséretére vált volna. A kapus, Bányai Márk vezetésével magyar részről peches és remek megmozdulások váltották egymást, a nagyszünetben kétgólos volt a görögök előnye (5–3).

Csak kapaszkodni tudtunk

A harmadik negyed első érdemi momentumaként remek ejtést követően centerben Fekete Gergő szabadult meg a görög bekktől, és lőtt gólt. Miközben a védekezésünk teljesen összhangba került, támadásban sajnos ugyanezt nem tudtuk elmondani magunkról. Szándékos víz feletti fejre ütésért VAR-ozás után Papananasztasziu cserével végleg kiállt, a görög kapu előtt azonban csak nem tudtunk elmozdulni a holtpontról. Fekete büntetőjével, majd Burián Gergely szélről leadott lövésével azonban minimálisra tudtuk csökkenteni a hátrányunkat (7–6).

A negyedik felvonás elején Hárai Balázst is kiállították cserével – három magyar pólós egyszerre esett a víz alá került görögre –, majd Burián vágott be megint egyet a szélről, apró szépséghiba, ismét csak a felzárkózáshoz volt elég a találata. A végig izgalmas találkozó bő másfél perccel a vége előtt dőlt el, amikor a kétgólos előnyben lévő görögök büntetőt értékesítettek. Az összecsapás utolsó gólját Fekete szerezte, aki szabaddobást zúdított a győztes ellenfél kapujába (10–8).

Magyar részről folytatás szombaton Georgia ellen, majd a csoport zárásaként hétfőn Olaszországgal meccselhetünk.

A női Európa-bajnokság csütörtökön kezdődik, a magyarok ott is a görögökkel találkoznak először. A csoportban még Hollandia és Horvátország szerepel, előbbivel szombaton, utóbbival vasárnap mérkőznek meg.

Férfi vízilabda Európa-bajnokság, csoportkör:

B csoport:

  • Görögország–Magyarország 10–8 (2–1, 3–2, 2–3, 3–2)
  • Olaszország–Georgia 22–5 (5–0, 6–2, 6–0, 5–3)

A csoport:

  • Montenegró–Franciaország 20–19 (2–4, 2–1, 3–2, 3–3, 10–9) – ötméteresekkel
  • Horvátország–Spanyolország 14–12 (2–1, 2–5, 2–2, 3–1, 5–3) – ötméteresekkel

A magyarok további programja:

szombat:

  • Magyarország–Georgia 17.00

hétfő:

  • Magyarország–Olaszország 19.00

A magyar férfi pólóválogatott kerete:

  • kapusok: Gyapjas Viktor, Bányai Márk
  • mezőnyjátékosok: Burián Gergely, Fekete Gergő, Hárai Balázs, Kovács Péter, Molnár Erik, Nagy Ádám, Pohl Zoltán, Szeghalmi Zsombor, Tátrai Dávid, Varga Vince, Vigvári Vince, Vigvári Vendel, Vismeg Zsombor

(Borítókép: Istvan Derencsenyi / MVLSZ)