Gyapjas Viktor, az olaszverő csodakapus még szilveszterkor is a medencében edzett

08012024 Hungary-Italy51
2024.01.09. 14:40 Módosítva: 2024.01.10. 12:27
Viszonylag jó a felhozatalunk vízilabdakapusokból. Talán éppen azokban a percekben, amikor a pesti Operában, a 66. M4 Sport – Az Év Sportolója Gálán Vogel Soma átvette Az év sportpillanatáért járó serleget, 350 kilométerre onnan, Zágrábban Gyapjas Viktor kivédte az olaszok szemét a vízilabda Európa-bajnokságon, megágyazva a 10–5-ös bravúrgyőzelemnek. Portré egy kicsit őrült sportapuka szikrázóan tehetséges, 19 éves fiáról.

Komplikálja a Zsolt az életét.

Szó szerint ezt az sms-t küldte el Kemény Dénes, minden idők legnagyszerűbb vízilabdaedzője Zágrábba Csurka Gyergelynek, az Eb-n az olaszokat éppen 10–5-re legyőző magyar válogatott sajtófőnökének a pesti Operaház nézőteréről, amikor értesült a fantasztikus sikerről.

„A Zsolt” természetesen Varga Zsolt, a magyar válogatott szövetségi kapitánya, aki annak idején Kemény sydney-i olimpiai bajnok együttesének vezére, csapatkapitánya és egyik centere volt. És hát könnyen kitalálható, hogy miért komplikálta a szakvezető az életét ezzel a csikócsapattal elért bravúros győzelemmel. A februári, dohai világbajnoki csapatban csak 15 hely van a keretben, amiből az adott mérkőzésre 13 játékost lehet beírni a jegyzőkönyvbe, ketten a nézőtéren ülnek. 

A párizsi olimpián pedig még szigorúbbak a szabályok: 13 fős csapatot lehet kivinni a játékokra, ebből minden meccsen tizenkét nevet írhatnak be a jegyzőkönyvbe, egy pólós (általában a tartalékkapus) a nézőtéren foglal helyet. 

Mármost, a tavaly Fukuokában aranyérmet nyerő magyar válogatottból nyolc játékost otthon hagyott Varga Zsolt szövetségi kapitány, mivel Magyarországnak már megvan az ötkarikás kvótája, és Zágrábban tét nélkül lehet kísérletezni. Így a horvát fővárosban 23,5 év átlagos életkorú csapat verte meg öt góllal a legjobbjaikkal felálló olaszokat. Még úgy is, hogy a 36 éves Hárai Balázs és a 32 éves Kovács Péter jócskán felfelé húzta a korátlagot. Egyébként, hogy mekkora szenzáció volt ez a hétfői 10–5, ehhez egy kis illusztráció.

Hiába világbajnok a magyar válogatott, a fogadóirodák átlagos oddsa a magyar győzelemre 10,19-szeres pénzt fizetett, az olasz győzelem viszont csak 1,11-szeres pénzt ért. Volna...

Ugyanis, mint tudjuk, simán győztünk. Úgy, hogy a két válogatott utóbbi négy tétmeccséből hármat az olaszok nyertek meg, egy pedig döntetlenül végződött.

Nézzük ezeket az eredményeket:

2023. március 10., világkupa: OlaszországMagyarország 9–8

2022. június 29., világbajnokság:  OlaszországMagyarország 1110

2021. augusztus 1., olimpia:  OlaszországMagyarország 55

2021. január 8., világliga:  Olaszország–Magyarország 98

Ha volt hőse a hétfői olaszverő gárdának, akkor az Gyapjas Viktor.

A BVSC 19 éves kapusa a kapujára tartó 14 lövésből 9-et kivédett, fantasztikus, 64,1 százalékos védési mutatót produkált, két ötméterest hárított, és csupán egyetlen olyan gólt kapott, amikor nem tudott beleérni a labdába.

A BVSC 192 centis kapusa június másodikán még csak húszéves lesz, ilyen fiatalon nem sűrűn érnek be a kapusok. Bár Gyapjas Viktor zsenge kora ellenére rutinosnak mondható: kétszeres korosztályos világ- és egyszeres Európa-bajnok, és mindhárom tornán őt választották az esemény legjobb kapusának. 

Kecskeméten született, édesapja, Gyapjas János a nyolcvanas-kilencvenes években remek röplabdázó volt. A mai napig közvetlen közelről figyeli fia fejlődését.

Még ma is napi két órát beszélgetünk a pólóról  mondta az Indexnek Viktor édesapja.  Annak idején mindkét fiamnak feltettem a kérdést, mit akarnak: futballistának állni, és Ferrarival vagy Mercedesszel közlekedni, vagy vízilabdázni, és akkor biciklivel fognak járni. Mindketten a pólót választották. 

Gyapjas János másik fia, Brendon is még csak 21 éves, és néhány évvel ezelőtt a legnagyobb magyar tehetségnek tartották, de aztán valami félrecsúszhatott. 2021-ig a Ferencvárosban védett, majd Szegedre, onnan a Dinamo Tbiliszihez vezetett az útja, most pedig az Egyesült Államokban jár egyetemre. 

Viktor is a Fradiban nevelkedett, egészen két évvel ezelőttig.

Bármennyire is jól érezte magát a Fradiban, el kellett mennie onnan, mert az nem volt opció, hogy két olyan klasszis, mint Vogel Soma és Szakonyi Papajó mögött harmadik számú kapus legyen

  nyilatkozta az édesapa, aki megindokolta, hogyan került a fia a BVSC-be, Kemény Kristóf edző keze alá.

Nem volt könnyű döntés, komoly beszélgetést folytattunk Madaras Norberttel, a Fradi akkori szakosztályvezetőjével, a szövetség jelenlegi elnökével.”

Gyapjas János azt mondja, mindent alaposan megterveznek a fiával. Szerinte lélekben és fejben dőlnek el a dolgok egy kapusnál. 

Én nem értek a vízilabdához, de a kapusokhoz igen. Viktor fanatizmusa pedig még engem is meglep. December 26-án, karácsony másodnapján 40 Celsius-fokos lázzal is beugrott a vízbe, majd miután kikúrálta magát, szilveszter napján is edzett, hogy bepótolja a betegség miatt kimaradt tréningeket. 

Gyapjas apuka azzal a feltétellel vitte a kisfiát a BVSC-be, hogy ott játszik. Erről megállapodott Mészáros Csaba szakosztályvezetővel és Kemény Kristóf edzővel, akik tartották is magukat a megállapodáshoz. Nem bánták meg: Viktor ősszel remekelt a vasutasok kapujában.

Viktor hétfői teljesítménye nem lepett meg. Csak az volt a lényeg, hogy ne izgulja túl a meccset, végre elengedte magát, és látszott, nem volt benne félelem. 

Kemény Kristóf, a klubedző is szeretettel és elismeréssel beszél játékosáról.

Viktorék együtt jöttek át Béres Gergő kapusedzővel a Fraditól, ők nagyon kötődnek egymáshoz  – mondta a szakember. – A szintén junior világbajnok Tátrai Dávid és a már 32 éves Kovács Péter is BVSC-játékos, büszke is vagyok rájuk. Dávid évek óta az egyik legnagyobb tehetség, most is bizonyított az olaszok ellen. Én azt szoktam mondani, a vízilabda kapussport, azaz a kapusposzt a legfontosabb ebben a sportágban. Isten ments, hogy beleszóljak Varga Zsolt munkájába, hiszen fantasztikusan menedzseli a válogatottat, de úgy látom, a vitathatatlanul világklasszis Vogel Soma mögött Viktor harcban lehet a második kapusposztért az olimpiai csapatban. 

Kemény még hozzátette, hogy Viktor édesapja, János különleges fanatizmussal irányítgatja fia pályafutását, már-már a megszállottság határát súrolva.

Megszállottság? Mondjuk ki nyugodtan, hogy sokan hülyének tartanak mosolyog az édesapa, cseppet sem szégyellve a kicsit talán erős jelzőt...

A magyar férfiválogatott a negyeddöntőben pénteken 15 órakor száll vízbe. Hogy ki lesz az ellenfél, az szerdán dől el, és Szerbiával vagy Franciaországgal játszunk majd a nyolc között.

(Borítókép: Gyapjas Viktor a férfi vízilabda Európa-bajnokság B csoportjában a harmadik fordulóban játszott Magyarország-Olaszország mérkőzésen a zágrábi Mladost uszodában 2024. január 8-án. Fotó: Derencsényi István / MVLSZ)