Szerbia lesz a férfi pólósok következő ellenfele az Eb-n

2024.01.10. 20:45
A várakozásnak megfelelően a szerb válogatott lesz a magyar csapat ellenfele a pénteki negyeddöntőben a horvátországi férfi vízilabda Európa-bajnokságon.

Az olimpiai bajnok szerbek – akik az előző Eb-n csak kilencedikek voltak – az alsó ágról harcolták ki, hogy a negyeddöntőért játszhassanak. A franciák ellen szerda este négygólos győzelmet arattak Zágrábban úgy, hogy a mérkőzés felénél még döntetlen volt az állás.

A negyeddöntőbe jutásért rendezett másik szerdai mérkőzésen a montenegróiak öt góllal verték a németeket, és a legjobb nyolc között pénteken az olaszokkal csapnak majd össze, írja az MTI.

Ez az első Eb, amelyet az úgynevezett kétdivíziós formátumban bonyolítanak le. A kontinensviadalon egy olimpiai kvótát osztanak ki, ami elméletben az aranyérmesnek jár, amennyiben viszont olyan csapat nyer, amely már biztosította a helyét a párizsi játékokra – Európából a rendező franciák mellett a tavalyi világbajnokságról a győztes Magyarország és az ezüstérmes Görögország hozta el a kiadó helyeket –, akkor a legmagasabban rangsorolt nem kvalifikált csapat jut ki.

Varga Zsolt szövetségi kapitány együttese – amelyben ezúttal javarészt fiatal tehetségek szerepelnek a tornán – a kontinensviadalt a görögök elleni vereséggel indította (10–8), majd előbb Georgiát (15–11), aztán Olaszországot (10-5) is legyőzte.

Eredmények:

A negyeddöntőbe jutásért (Zágráb):

  • Szerbia–Franciaország 14-10 (3-2, 3-4, 3-1, 5-3)
  • Montenegró–Németország 10-5 (3-1, 3-2, 4-1, 0-1)

A férfi tornával párhuzamosan zajló női Európa-bajnokságon a magyar női vízilabda-válogatott legfeljebb ötödik lehet, tehát a januári kontinenstornán biztosan nem jut olimpiai kvótához. A februári világbajnokságon, amit Dohában rendeznek, még két kvóta vár kiosztásra.