Vigvári Vince: Unottan állunk ki a bronzmeccsre? Ugyan már, kitesszük a lelkünket!

D  YT20240114068
2024.01.14. 21:29
Varga Zsolt, a magyar férfivízilabda-válogatott szövetségi kapitánya maximálisan elégedett fiatal csapatával. Amondó, cseppet sem kell szégyenkezni a zágrábi Eb-elődöntőben a horvátoktól elszenvedett 11–8-as vereségért. A háromgólos Vigvári Vince azt hangsúlyozta, hogy koránt sincs vége az Európa-bajnokságnak, kedden az olaszok elleni bronzmeccsen kiteszik a lelküket a medencébe.

Varga Zsolt, a magyar férfivízilabda-válogatott szövetségi kapitánya cseppet sem volt maga alatt az Európa-bajnokság zágrábi elődöntőjében a horvátoktól elszenvedett 11–8-as vereség után. Ami nem jelenti azt, hogy ne örült volna a győzelemnek...

Úgy gondolom, hogy ma is nagyon jó és izgalmas mérkőzést játszottunk, a végére lett egy kicsit nagy a különbség a horvátok javára. Úgy éreztem, hogy a nagyobb tapasztalat döntött a mai meccsen, a horvátok bizonyos szituációkat jobban tudtak kezelni, befejezni, egy-két extra gólt is dobtak, ami szükséges volt ehhez a 11–8-as győzelemhez. Mi hatalmas energiákat mozgattunk meg, és egy igazi nagycsapat ellen helytálltunk, jó mérkőzést játszottunk

– mondta a vegyes zónában a szövetségi kapitány, aki nem keresett mentségeket, inkább tényszerűen jelezte, hogy miért is volt kevésbé lendületes a csapat ezen az estén.

Szerintem a srácok kihozták magukból a maximumot, az is egy kicsit meglátszott, hogy az utóbbi napokban többen is betegséggel küzdöttek, nemcsak Hárai Balázs, hanem például Burián Gergő vagy Fekete Gergő is. Ez azért valamit gyengített a csapat lendületén, ami eddig a legfőbb fegyverünk volt. Hárman-négyen fejfájással, hidegrázással bajlódtak

– tette hozzá Varga Zsolt. Szerinte az ilyen mérkőzéseken szerzett tapasztalatok a jövőben győzelmekhez segíthetik a világ legjobbjai ellen a válogatottunkat:

Ha bárki azt mondta volna a torna előtt, hogy elődöntőt játszunk, és három negyeden át így megszorongatjuk a házigazda, címvédő horvátokat, akkor azt nem hiszem el. Nincs még vége az Eb-nek, kedden éremért játszunk, és nekünk az is nagyon fontos. Maximálisan elégedett vagyok a játékosokkal, és azt kaptam vissza, amit vártam tőlük. Roppant büszke vagyok rájuk, persze vannak még hibák, de ez egy fejlődési folyamat, és ilyen nehéz mérkőzéseken tudnak fejlődni, akár még vereségek árán is. És abban is biztos vagyok, hogy két világverseny múlva, mondjuk, a párizsi olimpián ezek a megszerzett tapasztalatok a másik irányba döntik el az ilyen mérkőzéseket.

A felvetésre, miszerint most aztán embert próbáló feladat lesz előbb a vb-, majd az olimpiai csapat kijelölése, hiszen minden posztra van vagy három arra érdemes jelölt, az alábbi válasz érkezett:

Mindig okoz fejtörést egy csapat kijelölése, mindig vannak és maradnak kérdőjelek, és mindig lesznek nehéz emberi döntések

– összegzett a szakvezető.

A húszéves Vigvári Vince, az OSC bombázója, aki ezen a mérkőzésen három góljával a csapat vezéregyénisége volt, csalódottan nyilatkozott.

Csalódottak vagyunk, de szerintem ez sokatmondó, mert egy ilyen fiatal csapattal kemény mérkőzést játszottunk a címvédő házigazdával, ráadásul az Eb elődöntőjében, és mégis csalódottak vagyunk. Azt hiszem, ez biztató jel a jövőre nézve. Ma is küzdöttünk, és nem ijedtünk meg ettől a horvát csapattól, amelyet ezerötszáz (valójában háromezer  a szerk.) néző biztatott, de még így is kihallottuk a hangzavarból a százötven magyar szurkoló hangját. Ezt megint köszönjük szépen nekik, mert nagyon sokat jelentett.

Vigvári kitért a keddi bronzmeccsre is. 

Ma este és holnap pihenünk, regenerálódunk, mert lesz nekünk még egy nagyon fontos meccsünk kedden az olaszokkal, akiket egyszer már ötméteresekkel legyőztünk. Már most sem kell szégyenkeznünk az eddigiek miatt, de szeretnénk feltenni a pontot az i-re a bronzérem megszerzésével. Egy percig se higgye senki, hogy csalódottan, unottan fogunk bemenni a vízbe a bronzmérkőzésen. Arra számíthatnak a szurkolóink, a támogatóink, a nézőink, hogy ugyanúgy fogunk küzdeni és harcolni, mint az eddigi meccseinken. Biztosak lehetnek benne, hogy összeszedjük magunkat a keddi mérkőzésre.

A magyar játékos beszélt a kapusok teljesítményéről is.

Tudjuk, hogy Bijac a világ talán legjobb kapusa, de szerintem ezen a meccsen Gyapjas Viktornak sem volt rosszabb a védési statisztikája, mint a kollégájának. Nem voltak bennünk gátlások Bijaccsal szemben, igazán egy lövésemet sajnálom, amikor fejbe lőttem, ha az bemegy... De nem ment be. Sajnos akadt egypár olyan hibánk, amit megbosszultak a horvátok, de hát a rutin az ő oldalukon volt.

Férfi vízilabda, Európa-bajnokság, elődöntő:

  • Horvátország–Magyarország 11–8 (2–2, 2–0, 3–4, 4–2)   
  • Spanyolország–Olaszország 7–4 (2-1, 2-0, 1-0, 2-3)

Az 5–8. helyért:

  • Görögország–Szerbia 12–10 (3-5, 4-2, 1-1, 4-2)
  • Montenegró–Románia 18–11 (4–3, 5–3, 4–2, 5–3)

További program, kedd:

  • a 3 helyért: Magyarország–Olaszország 16.30
  • a 7. helyért: Szerbia–Románia 15.00
  • az 5. helyért: Görögország–Montenegró 18.30
  • döntő: Horvátország–Spanyolország 20.15

(Borítókép: Kovács Péter (b) és Vigvári Vince a férfivízilabda-Európa-bajnokság elődöntőjében játszott Magyarország–Horvátország-mérkőzésen a zágrábi Mladost uszodában 2024. január 14-én. Fotó: Illyés Tibor / MTI)