Megvan a névsor, ezzel a kerettel vág neki a vb-nek a címvédő férfi pólóválogatott

2024.01.29. 19:36
A magyar férfi vízilabda-válogatott szövetségi kapitánya, Varga Zsolt hétfő este jelentette be a dohai világbajnokságra utazó 15 játékos névsorát. A tavalyi vb-aranyérmesek közül tizenketten ismét ott vannak a csapatban, hárman – Bányai Márk, Kovács Péter és Tátrai Dávid – viszont életük első vébéjére készülhetnek.

Varga Zsolt a válogatott hétfő esti edzésén ismertette döntését a játékosokkal. „A tizenöt fő kijelölésénél egyértelműen az döntött, hogy ki van a legjobb formában a kerettagok közül, természetesen szem előtt tartva azt is, hogy közülük ki illeszkedik a legjobban a csapatstruktúrába és a stratégiánkba” – nyilatkozta a szakvezető a kerethirdetés után.

A januári Európa-bajnokságot kihagyó világbajnokok közül szinte mindenki utazik a világbajnokságra, így Angyal Dániel, Jansik Szilárd, Manhercz Krisztián, Német Toni, Vámos Márton, Varga Dénes, Vogel Soma és Zalánki Gergő; egyedül a második számú kapus posztját tavaly betöltő Lévai Márton nem – helyette a zágrábi kontinensviadalon remek teljesítményt nyújtó szolnoki Bányai Márk került be a dohai csapatba.

A zágrábi Eb-t is megjárt fukuokai aranyérmesek közül Fekete Gergő, Nagy Ádám, Pohl Zoltán és Vigvári Vince is utazik a vb-re; a tavalyi világbajnokságon szereplők közül Lévai Márton mellett Molnár Erik és Vigvári Vendel maradt ki.

A rangidős Varga Dénes tovább javíthatja rekordját: a dohai lesz pályafutása 10. világbajnoksága (17 éve, Melbourne-ben szerepelt először) – ő és Vámos Márton pedig akár beérheti Szlobodan Nikicset; a Vasas jelenlegi edzője, a szerbek egykori remek centere a sportág történetének jelenlegi egyetlen háromszoros világbajnoka, írja a waterpolo.hu.

A magyar válogatott február 5-én kezdi meg a tornát a románok ellen, 7-én az olaszok, 9-én a kazahok következnek. A csoportelső azonnal a negyeddöntőbe jut, a második helyezett minden bizonnyal a szerb–montenegrói–amerikai hármas egyikével játszik keresztbe a nyolc közé jutásért.

A magyar férfi vízilabda-válogatott vb-kerete:

  • Kapusok: Vogel Soma, Bányai Márk
  • Mezőnyjátékosok: Angyal Dániel, Manhercz Krisztián, Pohl Zoltán, Vámos Márton, Nagy Ádám, Zalánki Gergő, Fekete Gergő, Német Toni, Varga Dénes, Jansik Szilárd (csapatkapitány), Kovács Péter, Vigvári Vince, Tátrai Dávid