A magyar válogatott 39 gólt lőtt 32 perc alatt a világbajnokságon

DIII7815
2024.02.06. 12:35
A női vízilabda-válogatott a dohai világbajnokságon második csoportmérkőzését is megnyerte – hatalmas fölénnyel. Mihók Attila és Cseh Sándor együttese 39–2-re győzte le Szingapúr legjobbjait, így a harmadik találkozón, Ausztrália ellen dől el a csoportelsőség kérdése.

Fölényes sikerrel és világrekorddal kezdődött a dohai világbajnokság a magyar válogatott számára, mivel Kurucz-Gurisatti Grétáék 18–9-re győzték le Új-Zélandot, míg Keszthelyi Rita kilencedik világbajnokságán ugrott medencébe, amivel rekorder lett a női mezőnyben. Ezek után következett a második csoportmérkőzés Szingapúr ellen, amely az ellenfélt megillető minden tisztelet fényében is „ujjgyakorlatnak” ígérkezett a mieink számára. 

A magyar válogatott korábban egyszer találkozott Szingapúrral – a 2014-es világkupa helyosztóján –, akkor 42–0-ra győzött csapatunk. A szingapúri válogatott első csoportmérkőzésén egy gólt dobott Ausztráliának, cserébe viszont 32-t kapott. 

Az előzetes várakozásoknak megfelelően rendkívül egyoldalú, nyomasztó magyar fölényt hozott a mérkőzés, amely első percében rögtön két gólt lőtt válogatottunk – előbb centerből Parkes, majd Rybanska révén. Az erőtlen, nagyon rövid szingapúri támadások alatt alig akadt védenivalója Magyarinak, de amikor kellett, könnyedén tette dolgát. Alig volt olyan támadás, amely nem magyar góllal zárult, így az első 8 perc után 11–0 állt az eredményjelzőn.

A második negyedben előbb Gurisatti, majd Keszthelyi volt eredményes, majd kontrát fújtak Rybanskánál, amiből megindultak az ázsiaiak, akik ugyan nem lőttek gólt, de legalább végigjátszották a támadóidőt. A játékrész utolsó másodperceiben Gurisatti negyedik lövéséből a negyedik is utat talált a hálóba. Ekkor váratlanul ötmétereshez jutottak a szingapúriak, de a hatalmas lehetőséget nem sikerült gólra váltaniuk. Yap lövése bőven kapu mellett hagyta el a medencét. Így a félidőben 18–0 volt az eredmény.

DIII7645
Fotó: MVLSZ/Kovács Anikó

A legnagyobb kérdés az maradt, betalálnak-e egyetlen alkalommal az ázsiaiak. A reménytelen szingapúri támadások sora végül a 18. percben szakadt meg. Emberelőnybe került Szingapúr Neszmély kiállítása után, Yap pedig kapva kapott az alkalmon, távolról eleresztette pattintott lövését, amely utat talált a hálóba. Ez volt Szingapúr történelmének első gólja a magyar válogatott ellen.

A harmadik játékrészben egyébként többnyire Szilágyi és Keszthelyi szállították a gólokat, majd Rybanska is betalált, aki szintén hibátlan maradt. Ezt követően Yap újabb gólt szerzett: centerezésből kapta a labdát, és nem ijedt meg közel a magyar kapustól, így már két gól állt Szingapúr neve mellett. Elismerésre méltó volt az ázsiaiak lelkesedése, amelynek eredménye végül két szerzett gól lett.

A harmadik negyedben a magyar csapat 11 gólt szerzett, így 28–2-es eredménnyel fordultak a felek a záróetapra. A mérkőzés végéhez közeledve egyre jobban fáradt az ázsiai csapat, nagyon ritka esetben passzoltak kettőnél többet pontosan, így Magyarinak egyáltalán nem akadt dolga – mivel nem jutott el odáig a labda.

Az utolsó percekben egyszer kapufára ejtettek a szingapúriak, majd a másik oldalon Leimeter találta el a kapufát, de igazából helyeznie sem nagyon kellett a labdát a magyaroknak, ami kaput talált, abból általában gól lett. Így Rybanska és Gurisatti növelte tovább a különbséget, majd 2 perc 25 másodperc hátralévő időnél a televízióközvetítésben néhány pillanatig a kép is eltűnt – lehet, a dohai kollégák ráuntak munkájukra.

Azt végül a magyar nézők is láthatták, hogy a magyar gólgyártás 39 gólnál állt meg, Máté Zsuzsanna távolról lőtt a kapuba, így eldőlt, hogy az összes magyar mezőnyjátékos legalább egy alkalommal eredményes volt a mérkőzésen. A vége 39–2.

A magyar válogatott csütörtökön folytatja szereplését a világbajnokság csoportkörében, az ellenfél Ausztrália lesz. 

NŐI VÍZILABDA-VB 2024, C CSOPORT

Február 4., vasárnap

Február 6., kedd

  • Új-Zéland–Ausztrália 6–13
  • Szingapúr–Magyarország 2–39

Február 8., csütörtök

  • 7.00: Szingapúr–Új-Zéland
  • 11.30: Magyarország–Ausztrália

(Borítókép: MVLSZ/Kovács Anikó)