A Gmailt is magyarok csinálják

2009.04.21. 10:50 Módosítva: 2009.04.21. 10:55
A Google-nél mindenkinek vág az esze – Pal Takacsi-Nagy szerint ez a fő különbség a Google és a többi cég között, ahol eddig megfordult. A magyar származású fejlesztő négy éve dolgozik a Google-nél, a főhadiszálláson, a kaliforniai Mountain View-ban kezdte, néhány hónapja pedig Zürichben fejleszt.

Budapesten született, az ELTE-n kezdett tanulni, majd a University of Chicagón végzett matematika-számítástechnika szakon. Később másfél évre visszajött Magyarországra, itt találkozott finn feleségével. Három évre Finnországba költöztek, majd vissza az Egyesült Államokba. Ott éltek egészen addig, amíg Takacsi-Nagy nyolc hónappal ezelőtt el nem fogadott egy lehetőséget a Google svájci részlegénél.

Amerikai karrierjét az Andersen Consultingnál kezdte, amit most Accenture-nek hívnak, aztán egy akkor induló kis finn cégnél, a CST Oynál folytatta. A céget később megvette a BEA Systems, azt meg az Oracle. Takacsi-Nagy a Google előtti évet a Yahoo-nál töltötte, és pályafutása legnagyobb részében szoftverfejlesztőként dolgozott.

Hogyan került a Google-höz? Miben más a Google, mint a többi hasonló cég?

Kicsivel több mint négy éve vagyok a Google-nél. A legfontosabb különbség a cég és a többi vállalat között, ahol dolgoztam, az, hogy a Google-nél mindenkinek vág az esze. Jó magasra tettük a felvételi küszöböt, és ez meg is látszik. Nagyszerű érzés, hogy az embert nap mint nap tehetséges kollégák állítják kihívások elé. A cégnél a juttatások is rendben vannak: a berendezés, az étel, a felszerelés. Igazán hálás vagyok Larrynek és Sergeynek, hogy ilyen nagyszerű munkakörülményeket teremtettek. [Larry Page és Sergey Brin a Google alapítói.] Három és fél évig Mountain View-ban dolgoztam, mielőtt Zürichbe költöztem volna. Itt is, ott is nemzetközi csapatunk van, a légkör és a hozzáállás nem sokban különbözik.

Pal Takacsi-Nagy
Pal Takacsi-Nagy

A Google-nél legalább 20 különböző országból származó munkatársakkal dolgoztam együtt. Itt Zürichben leginkább európaiak és amerikaiak vannak, Mountain View-ban sok ázsiai kollégánk is volt. Zürichben jó néhány magyar van, ketten közülük közvetlenül az én csapatomban dolgoznak [nem a Gmailen, hanem más alkalmazásokon, például a Google Calendaron].

Mik voltak az első feladatai a Google-nél? Azonnal a Gmaillel kezdett foglalkozni?

Először a Bloggert vezettem, aztán az Orkut fejlesztőcsapatát. Tavaly augusztus óta dolgozom a Gmailen. Egy nagyjából 25 fős fejlesztői csapatot irányítok, ami rengeteg egyeztetéssel és adminisztrációval jár. De még mindig szeretem felgyűrni az ingem ujját és programozni. Egyes heteken többet sikerül, máskor kevesebbet. A Gmail Labsben a "Send & Archive" az én munkám, büszke is vagyok rá.

Friss hír, hogy a Gmail Labs 48 nyelven, köztük magyarul is működik. Hogyan zajlik a lokalizáció? Zürichben oldják meg, belső erőforrásokból? Minden érintett nyelven beszélnek a cégnél?

Igen, vannak embereink, akik beszélnek ezeken a nyelveken. A Google-nél fontosnak tartjuk az alkalmazások lokalizációját, és nagy befektetéssel hoztuk létre azt az infrastruktúrát, amelynek segítségével a programozók lokalizálni tudják, amin éppen dolgoznak. Nagyon kevés rezsivel dolgozunk.

A Gmail Labsben lévő feature-ök a fejlesztők ötletei és saját kezdeményezésből születnek, közös munka eredményei, vagy átgondoltabb stratégia részei?

A Labs arra való, hogy ötleteket próbáljunk ki benne. A fejlesztőkön múlik, mivel állnak elő. Persze házon belül teszteljük őket, és megnézzük, maradtak-e bennük hibák, hogy életképesek-e, de nem egyeztetünk valami nagy formátumú stratégia alapján. A Labsben a legtöbb alkalmazás egyszemélyes attrakció eredménye, és a web legértékesebb tulajdonságait ötvözi: az alkotás és az innováció szabadságát, illetve a nagy tömegek általi azonnali hozzáférést.

A Mail Goggles például világszerte népszerű lett, olyan helyeken is, ahol nem sokat foglalkoznak a technikával. Az a fejlesztő, aki készítette, éppen Zürichben járt, amikor a Goggles megjelent. Én meg a villamoson munkába menet olvastam az ottani ingyenújságot, a 20 minutent, és meglepetten láttam, hogy még abban is van egy cikk a Mail Gogglesről. Ő meg annyira megörült neki, hogy még haza is vitt egy példányt az újságból.

Mitől függ, hogy a Gmail Labsben végrehajtott fejlesztések, alkalmazások bekerülnek-e a Gmailbe, vagy maradnak a Labsben?

Eddig annyira el voltunk foglalva a Labs-alkalmazások gyártásával (43 hét alatt 43-at készítettünk), hogy nem volt időnk leérettségiztetni őket. De tervezzük, és azt hiszem, minden a hasznosságukon és a népszerűségükön múlik majd.

A Gmailben magyarul nem működik rendesen a csatolmányellenőrző, és az Old Snakey csak akkor indul el, ha a magyar billentyűzetről átváltunk angolra. Van megoldás?

Sajnos ez a Labs-alkalmazások hátulütője: a fejlesztők gyorsan, az időrabló ellenőrzési folyamat megkerülésével dolgozhatnak, de sok alkalmazás hibás marad, esetleg nem működik egyes nyelveken. Köszönöm, hogy felhívta ezekre a problémákra a figyelmemet, utánajárunk az ügynek.

Mennyi a csúcsa Old Snakey-ben? A blogjukon azt írják, hogy 150-től felvesznek a Gmailhez. Nekem 150, akkor felvesznek?

Én nem vagyok túl jó számítógépes játékokban, de a 150 mindenképpen jó kiindulópont. :)  • Hírek
  • Lakáshitel