Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

A Gmailt is magyarok csinálják

2009.04.21. 10:50 Módosítva: 2009-04-21 10:55:37
A Google-nél mindenkinek vág az esze – Pal Takacsi-Nagy szerint ez a fő különbség a Google és a többi cég között, ahol eddig megfordult. A magyar származású fejlesztő négy éve dolgozik a Google-nél, a főhadiszálláson, a kaliforniai Mountain View-ban kezdte, néhány hónapja pedig Zürichben fejleszt.

Budapesten született, az ELTE-n kezdett tanulni, majd a University of Chicagón végzett matematika-számítástechnika szakon. Később másfél évre visszajött Magyarországra, itt találkozott finn feleségével. Három évre Finnországba költöztek, majd vissza az Egyesült Államokba. Ott éltek egészen addig, amíg Takacsi-Nagy nyolc hónappal ezelőtt el nem fogadott egy lehetőséget a Google svájci részlegénél.

Amerikai karrierjét az Andersen Consultingnál kezdte, amit most Accenture-nek hívnak, aztán egy akkor induló kis finn cégnél, a CST Oynál folytatta. A céget később megvette a BEA Systems, azt meg az Oracle. Takacsi-Nagy a Google előtti évet a Yahoo-nál töltötte, és pályafutása legnagyobb részében szoftverfejlesztőként dolgozott.

Hogyan került a Google-höz? Miben más a Google, mint a többi hasonló cég?

Kicsivel több mint négy éve vagyok a Google-nél. A legfontosabb különbség a cég és a többi vállalat között, ahol dolgoztam, az, hogy a Google-nél mindenkinek vág az esze. Jó magasra tettük a felvételi küszöböt, és ez meg is látszik. Nagyszerű érzés, hogy az embert nap mint nap tehetséges kollégák állítják kihívások elé. A cégnél a juttatások is rendben vannak: a berendezés, az étel, a felszerelés. Igazán hálás vagyok Larrynek és Sergeynek, hogy ilyen nagyszerű munkakörülményeket teremtettek. [Larry Page és Sergey Brin a Google alapítói.] Három és fél évig Mountain View-ban dolgoztam, mielőtt Zürichbe költöztem volna. Itt is, ott is nemzetközi csapatunk van, a légkör és a hozzáállás nem sokban különbözik.

Pal Takacsi-Nagy
Pal Takacsi-Nagy

A Google-nél legalább 20 különböző országból származó munkatársakkal dolgoztam együtt. Itt Zürichben leginkább európaiak és amerikaiak vannak, Mountain View-ban sok ázsiai kollégánk is volt. Zürichben jó néhány magyar van, ketten közülük közvetlenül az én csapatomban dolgoznak [nem a Gmailen, hanem más alkalmazásokon, például a Google Calendaron].

Mik voltak az első feladatai a Google-nél? Azonnal a Gmaillel kezdett foglalkozni?

Először a Bloggert vezettem, aztán az Orkut fejlesztőcsapatát. Tavaly augusztus óta dolgozom a Gmailen. Egy nagyjából 25 fős fejlesztői csapatot irányítok, ami rengeteg egyeztetéssel és adminisztrációval jár. De még mindig szeretem felgyűrni az ingem ujját és programozni. Egyes heteken többet sikerül, máskor kevesebbet. A Gmail Labsben a "Send & Archive" az én munkám, büszke is vagyok rá.

Friss hír, hogy a Gmail Labs 48 nyelven, köztük magyarul is működik. Hogyan zajlik a lokalizáció? Zürichben oldják meg, belső erőforrásokból? Minden érintett nyelven beszélnek a cégnél?

Igen, vannak embereink, akik beszélnek ezeken a nyelveken. A Google-nél fontosnak tartjuk az alkalmazások lokalizációját, és nagy befektetéssel hoztuk létre azt az infrastruktúrát, amelynek segítségével a programozók lokalizálni tudják, amin éppen dolgoznak. Nagyon kevés rezsivel dolgozunk.

A Gmail Labsben lévő feature-ök a fejlesztők ötletei és saját kezdeményezésből születnek, közös munka eredményei, vagy átgondoltabb stratégia részei?

A Labs arra való, hogy ötleteket próbáljunk ki benne. A fejlesztőkön múlik, mivel állnak elő. Persze házon belül teszteljük őket, és megnézzük, maradtak-e bennük hibák, hogy életképesek-e, de nem egyeztetünk valami nagy formátumú stratégia alapján. A Labsben a legtöbb alkalmazás egyszemélyes attrakció eredménye, és a web legértékesebb tulajdonságait ötvözi: az alkotás és az innováció szabadságát, illetve a nagy tömegek általi azonnali hozzáférést.

A Mail Goggles például világszerte népszerű lett, olyan helyeken is, ahol nem sokat foglalkoznak a technikával. Az a fejlesztő, aki készítette, éppen Zürichben járt, amikor a Goggles megjelent. Én meg a villamoson munkába menet olvastam az ottani ingyenújságot, a 20 minutent, és meglepetten láttam, hogy még abban is van egy cikk a Mail Gogglesről. Ő meg annyira megörült neki, hogy még haza is vitt egy példányt az újságból.

Mitől függ, hogy a Gmail Labsben végrehajtott fejlesztések, alkalmazások bekerülnek-e a Gmailbe, vagy maradnak a Labsben?

Eddig annyira el voltunk foglalva a Labs-alkalmazások gyártásával (43 hét alatt 43-at készítettünk), hogy nem volt időnk leérettségiztetni őket. De tervezzük, és azt hiszem, minden a hasznosságukon és a népszerűségükön múlik majd.

A Gmailben magyarul nem működik rendesen a csatolmányellenőrző, és az Old Snakey csak akkor indul el, ha a magyar billentyűzetről átváltunk angolra. Van megoldás?

Sajnos ez a Labs-alkalmazások hátulütője: a fejlesztők gyorsan, az időrabló ellenőrzési folyamat megkerülésével dolgozhatnak, de sok alkalmazás hibás marad, esetleg nem működik egyes nyelveken. Köszönöm, hogy felhívta ezekre a problémákra a figyelmemet, utánajárunk az ügynek.

Mennyi a csúcsa Old Snakey-ben? A blogjukon azt írják, hogy 150-től felvesznek a Gmailhez. Nekem 150, akkor felvesznek?

Én nem vagyok túl jó számítógépes játékokban, de a 150 mindenképpen jó kiindulópont. :)

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?