További Tech cikkek
- CrowdStrike-incidens: elmagyarázzuk, hogy állhatott fejre a világ egy szoftverhiba miatt
- Kiderült, mi okozhatta a globális informatikai problémát, hamarosan érkezik a megoldás
- Az amerikai kormányzati munka is akadozik a leállás miatt
- Mássza meg velünk a Mount Everestet a fotelből!
- Siklóernyővel repültek el oda, ahol így még senki sem járt
Akik csak alkalmanként szeretnek egy-egy pohár bort meginni, nehéz helyzetben vannak, mivel felbontás után minden bor oxidálódni kezd, és emiatt idővel elveszíti az ízét. Ezt a folyamatot eddig nem lehetett megakadályozni, de egy új találmánnyal megoldható a probléma.
Greg Lambrecht alapvetően orvosi eszközökkel foglalkozik, de a borosüveg-dilemmára ő találta ki a megoldást. Lambrecht korábban fejlesztett egy olyan speciális tűt, amivel sérülés nélkül lehetett hozzáférni az implantátumokhoz. A Coravin Wine Access System, magyarul
Coravin Borhozzáférési Rendszer
ugyanezen az elven működik, csak ezzel egy üveg bort lehet felbontani úgy, hogy ne sérüljön meg a parafadugó.
Ha a művelt alkoholista inna egy pohár bort, csak a dugóba kell böknie a Coravin 2 milliméter vastag tűjét, amin át argon – egy nem mérgező gáz – jut az üvegbe. Ettől a borosüvegben megnő a nyomás, így kinyomja a bort az üvegből. Egy pohár bor kitöltése nagyjából húsz másodpercig tart, és miután kihúzzuk a tűt a dugóból, a parafa összezáródik.
Hogy tesztelje a készülék hatékonyságát, Lambrecht több vaktesztet is végzett borszakértőkkel; ők nem vettek észre különbséget a felbontatlan bor és a Coravinnal kinyitott borok között.
Lambrecht amúgy arra használja a Coravint, hogy évente igyon egy pohárral a saját, 1990-es évjáratú Paul Jaboulet Aine Hermitage la Chapelle-jéből. Ha ilyen tempóban iszogat, három év alatt végez a palacknyi borral; ezért a fajtáért amúgy legalább 86 ezer forintot kérnek a borárveréseken.