Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Profi arcfelismerőt fejlesztett a Facebook

2014.03.20. 09:07
A Facebook olyan arcfelismerő szoftvert fejlesztett, ami majdnem annyira hatékony, mint az ember. A Deepface-t ugyan nem publikus használatra szánták, de a cég egy korábbi arcfelismerő programját már betiltották Európában, így valószínűleg meg is marad fejlesztői eszköznek. Az adatvédelmi szakértők aggodalma viszont jogosnak tűnhet.

A Facebook bejelentette, hogy fejlesztettek egy Deepface nevű arcfelismerő szoftvert. A Deepface kifinomult algoritmusaival már-már emberi pontossággal megállapítható, hogy két fényképen ugyanaz az ember látható-e.

Lássuk, mit jelent ez adatvédelmi szempontból.

  • A Facebooké a világ legnagyobb képadatbázisa.
  • Több százmillió aktív felhasználójuk van; ők gyakran töltenek föl magukról képeket.
  • Ezeken vagy megjelölik magukat, vagy nem.
  • Ha nem, az se baj, a Deepface 97,25 százalékos pontossággal megállapítja, hogy két lefényképezett arc azonos-e.
  • A Facebook felmérése szerint az embereknél ugyanez az arány 97,53 százalékos, vagyis a résztvevők alig fél százalékkal teljesítettek jobban, mint a szoftver.

Mesterséges intelligencia áll mögötte

A Deepface-t a Facebook három kutatója és egy tel-avivi professzor készítette. Ha mutatunk a szoftvernek egy arcot – akár csak kinyomtatva is –, a szoftver elkezdi feldolgozni az arc jellegzetes ismertetőjegyeit, és azonosítja a célszemélyt. Itt például látható, ahogy Sylvester Stallonét azonosítja a gép.

o-FACEBOOK-FACIAL-RECOGNITION-570

A Facebooknak már most is van arcfelismerő szoftvere; ez javasolhatja az ismerőseinknek, hogy jelöljék be a fotókat, amiket feltöltünk. Ilyenkor meghatározott paraméterek, például a szemek közti távolság vagy a fül és a szem formája alapján próbálja azonosítani a fotón szereplő személyt.

A Deepface ennél egy fokkal kifinomultabb, ugyanis deep learning szoftver. A deep learning a mesterségesintelligencia-kutatásnak az az alterülete, amelyik a rendezetlen adathalmokban keres rendszert. A kutatók ráadásul egy olyan központi hálózatot is létrehoztak, ami az állatok központi idegrendszeréhez hasonlóan működik; a Deepface így jobb találati eredményeket érhet el.

Egy kísérlet, jól megfontolt szándékkal

A Deepface egyelőre csak egy kísérleti projekt, a Facebook 1,23 milliárd regisztrált felhasználója nem férhet hozzá a programhoz. Ugyanakkor Mark Zuckerberg, a cég vezérigazgatója a részvényeseknek már korábban is említette, hogy szeretne javítani a Facebook mesterségesintelligencia-szoftverein. Zuckerberg nem is állna meg az arcfelismerésnél: még a bejegyzések szövegeit is elemeztetné, hogy a rendszer következtethessen az illető hangulatára vagy a szövegkörnyezetre.

Mindez a Facebook növekedését szolgálja. A cég üzleti modellje közismerten a közösségi hálózatról begyűjtött felhasználói adatok értékesítésére épül, ezért fontos, hogy a cég minél jobban megismerje a felhasználóit. Így ugyanis sokat javíthatnak a célzott hirdetések hatékonyságán.

Ez persze nem mindenkinek tetszik. Egyes kormányhivatalok az adatbiztonság miatt aggódnak. A Facebook korábbi arcfelismerő szoftverét Európában már betiltották, és arra kötelezték a céget, hogy törölje a kapcsolódó adatokat is.