Gyöngyi
6 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A Facebook éppen egy nagyon csúnya botrányt próbál elkerülni

2018-03-18T133723Z 1140207801 RC180D53B7F0 RTRMADP 3 FACEBOOK-CA
2018.03.19. 12:04

Paul Grewal, a Facebook vezető jogtanácsosa pénteken jelentette be a cég hivatalos oldalán, hogy felfüggesztették az együttműködést a Strategic Communication Laboratories (SCL) vállalattal, aminek a Cambridge Analytica politikaiadat-elemző cég is része.

A nyilatkozat csak látszólag semleges: a döntés mögött ott lappang egy óriási botrány lehetősége is, amivel a Facebook nagyon csúnyán megégetheti magát. Kicsit bonyolult eljutni odáig, mert a történet még 2015-ben kezdődik, de csak ezen keresztül érthető meg, hogy

hogy lehet ebből minden idők egyik legnagyobb adatlopási botránya.

Az alelnök indoklása szerint a Facebook 2015-ben tudta meg, hogy Aleksandr Kogan, a Cambrige-i Egyetem pszichológiaprofesszora megsértette a vállalattal kötött szerződés feltételeit. Kogan ugyanis az általal működtetett alkalmazás adatait nemcsak a Cambridge Analyticának adta át, hanem egy másik cég, az Eunoia Technologies munkatársának, Christopher Wylie-nak is.

A szóban forgó alkalmazás neve thisisyourdigitallife (szóközökkel: this is your digital life – vagyis ez a te digitális életed). Ez egyfajta személyiség-előrejelző, aminek a használatát Kogan kutatási célból engedélyeztette a Facebookkal. Grewal szerint mindez szabályosan történt, mert a felhasználókat értesítették, hogy az alkalmazás adatokat gyűjt róluk, és ehhez az alkalmazást feltelepítő, nagyjából 270 ezer felhasználó hozzá is járult.

A szerződésszegésre később került sor, amikor Kogan harmadik feleknek is átadta az adatokat, holott ez tilos volt. A felfedezés után, még 2015-ben a Facebook eltávolította az alkalmazást, és igazolásokat kértek a professzortól és az adatelemzőktől, hogy megsemmisítették az addig begyűjtött információkat. Ezeket az igazolásokat állítólag meg is kapták.

A Facebook viszont néhány napja olyan jelentéseket kapott, amik arról árulkodnak, hogy az igazolások ellenére mégsem törölhettek minden adatot. Emiatt azonnal felfüggesztették a két vállalatot és Kogant a Facebookon, és vizsgálatot indítottak az ügyben. Grewal közölte, hogy ha igazak a vádak, akkor megteszik a szükséges jogi lépéseket.

Bár ez adatkezelési jogsértésnek is elég súlyos, az ügynek komoly politikai vonatkozásai is lehetnek. A Facebook ugyanis nem önként adta ki közleményét: elébe akartak menni a vádaknak. A Cambridge Analytica segítette Donald Trump 2016-os választási kampányát. Az amerikai médiában a héten több riport is megjelent arról, hogy az előrejelzésekhez és stratégiák tervezéséhez felhasznált adatokhoz nem jogszerűen jutottak hozzá, hanem a Facebookon keresztül.

Több lap is megjegyezte, hogy

ez a közösségi oldalak történetének legnagyobb adatvesztési botránya lehet, ugyanis nem 270 ezer, hanem több mint 50 millió polgár érintett benne

– vagyis ezt állítja Christopher Wylie. (Ez nem megerősített értesülés: az eltérés abból adódhat, hogy még nem tisztázott, hogy az alkalmazás hozzáfért-e az ismerősök profiljaihoz is.) A Facebook ezt tagadja: Gerwal szerint a rendszerük intakt, a felelősség pedig teljes egészében Kogané.

A témával foglalkozó lapok azt írják, hogy a Facebook nem tett eleget a törvényi kötelezettségének, ami szerint az adatvesztést be kell jelenteni a hatóságoknak, ráadásul a felhasználókat sem értesítették, megelégedtek az adattörlések igazolásával.

(IT Café | Facebook | Cambridge Analytica)

Nyitókép: Dado Ruvic/Reuters