Lukács
5 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A Google-alkalmazottak nem akarják, hogy a mesterséges intelligenciájuk a Pentagonhoz kerüljön

130411-F-ZZ999-055
2018.04.05. 16:49

Nemrég kiderült, hogy a Google beszállt az amerikai védelmi minisztérium (DoD) egyik fejlesztésébe. A vállalat dolgozóinak viszont nem tetszik, hogy katonai megbízást kéne teljesíteniük, hiába ígérik, hogy az általuk fejlesztett megoldásokat békés célra használnák.

A szóban forgó DoD-fejlesztés, a Project Maven fejlesztése tavaly áprilisban kezdődött. A terv egy olyan rendszer kiépítésére irányult, ahol mesterséges intelligencia (MI) segítségével minden eddiginél alaposabban elemezhetnék a drónfelvételeket. Figyelnék a járművek mozgását, követnék a mozgó célpontokat, vagy előrejelzést készíthetnek. Háborús zónákban nagy előnyt nyújthat egy ilyen, MI-re épülő rendszer, és mivel a kiberbiztonság területén a legélesebb a fegyverkezési verseny, a hadsereg indokoltnak tartja a bevezetését.

Érdemes megjegyezni, hogy az amerikai védelmi minisztérium az új technológiákat elsősorban nem a saját kutatóintézeteitől szerzi. Inkább az igényeket regisztráló, majd pályázatokat kiíró DARPA menedzselésével bíznak meg külsős cégeket a szükséges technológia kifejlesztésével (természetesen szigorú szerződési feltételek mellett).

A Google alkalmazottai azért háborodtak fel, mert a közös petíciót aláírók szerint a Google két alapítója által megfogalmazott küldetésnyilatkozat szöges ellentétben áll azzal, hogy a vállalat katonai fejlesztéseket végezzen. Ennek a megszegését kifogásolják most; nem akarják, hogy az általuk fejlesztett MI a hadsereg kezébe kerüljön. A tiltakozók azt követelik, hogy

a Google törölje a Project Mavenben való részvételét, majd nyilvánosan, egyértelműen adjon garanciákat arra, hogy a vállalt sosem vesz részt katonai célú fejlesztésekben.

Azt is megemlítették, hogy a Google számára nem mentség, hogy a Microsoft és az Amazon is támogatja a Pentagon AI-fejlesztési igényeit: ők ragaszkodnak a „Don’t Be Evil” szlogenhez.

A nyilvános levélre a Google felhős üzletágának vezetője, Diane Greene azzal reagált, hogy a mesterségesintelligencia-fejlesztéseket nem használják támadó célokra, például fegyverek vezérlésére. Erre az aláírók azzal vágtak vissza, hogy

a technológia lehetővé teszi, hogy könnyen alkalmazzák ilyen célokra is.

(IT Café)

Nyitókép: a légierő  egyik hírszerző, felderítő és megfigyelő központja Katarban (US Air Force)