Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

A Google felelősséget vállal a mobilfüggőségért

2018.05.08. 09:53

A Google idei fejlesztői konferenciáján központi szerepet fog kapni a technológiafüggőséggel kapcsolatos felelősség kérdése, és ehhez kapcsolódóan új mobilos funkciókat is bejelent majd a cég – írja a Washington Post egy névtelen forrására hivatkozva.

A technológia-, és azon belül különösen a mobilfüggőség forró téma az utóbbi pár évben, egyre többen és egyre többeket elérve beszélnek arról, hogy napjaink népszerű online szolgáltatásai már a felépítésükkel és a beépített funkcióikkal olyan viselkedést ösztönöznek, amely kísértetiesen hasonlít a függőség klasszikus formáira. (Bár arról erősen megoszlanak a vélemények, hogy valóban függőségről van-e szó.)  

Tavaly decemberben már maga a Facebook is elismerte, hogy jelenlegi formájában rossz hatással lehet az emberek mentális egészségére (ezért igyekeznek is javítani az oldalon töltött idő minőségén), az Apple-t pedig a saját befektetői vonták felelősségre a mobilfüggőség (nem) kezelése miatt.

Ezek a kritikák a Google-t se hagyták érintetlenül, de nekik valahogy jobban sikerült megúszniuk a dolgot, mint a nagy riválisoknak. A Washington Post most azt írja, a cég keddi fejlesztői konferenciáján, a Google I/O-n Sundar Pichai vezérigazgató idei előadásában fontos szerepet fog kapni a felelősség kérdése. A lap forrása szerint ezenkívül konkrét bejelentés is várható: a Google új funkciókat fog bemutatni Androidra, amelyekkel az egyéni felhasználók és a családok szintjén is hatékonyabban lehet majd felügyelni és kezelni, mennyi időt töltenek a telefon nyomkodásával és bámulásával.

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a Google a családi internetmenedzselés terén eddig is egy lépéssel a többiek előtt járt a Family Link nevű eszközkészletnek köszönhetően, amellyel a szülők kordában tarthatják a gyerekük kütyühasználatát. Ehhez hasonló funkcionalitást a nagy techcégek közül leginkább csak az Amazon kínált még. (A várakozások szerint az Apple is be fog vezetni valami hasonlót a saját júniusi fejlesztői konferenciáján.)

A konferencián azért a tavalyi évhez hasonlóan idén is hangsúlyosak lesznek a mesterséges intelligenciával kapcsolatos fejlesztések is, illetve az Android operációs rendszerének következő változatát, a P-t is bemutatja majd a cég.

A gyerekek mobil- és internetfüggőségének kérdéséről korábban Tari Annamária pszichológussal is beszélgettünk, akkori interjúnkat itt olvashatják.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?