Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Arcfelismerőt tesztelnek a britek, a jogvédők kiakadtak

000 TX18M
2018.07.26. 14:16

Arcfelismerő rendszert tesztel a brit rendőrség Londonban és más brit városokban. A jogvédők által csak kínai stílusúként emlegetett technológia a bírálataik szerint pontatlan, az alkalmazása emberi jogokat sért.

A londoni rendőrség csütörtökön a főváros keleti részén fekvő Stratfordban helyezte üzembe a rendszert, ami összeveti a felvételeket a bűnügyi nyilvántartással. A jogvédő csoportok szerint a rendszer rasszista, mert a fekete bőrű embereken alkalmazva jóval nagyobb eséllyel téved. A hatóság a kifogásokra reagálva közölte, hogy a technológiát nyíltan fogják használni, és szórólapon tájékoztatják a környékbelieket a próbaüzemről.

A szoftver alkalmazása ellen a napokban több civil szervezet is jogi úton emelt kifogást.

  • A szabadságjogok védelmével foglalkozó Big Brother Watch és Jenny Jones, a Lordok Házának tagja a technológia pontatlanságára és arra hivatkozva nyújtott be keresetet szerdán, hogy az arcfelismerő rendszer használata sérti az emberi jogokról szóló törvényt.
  • A digitális szabadság védelméért dolgozó Open Rights Group szerint a rendszer főleg a fekete bőrűeket sújtja, ami rasszizmushoz és diszkriminatív rendőri gyakorlatokhoz vezet.

A rendőrség visszautasította a bírálatokat, és kitart amellett, hogy az arcfelismerő technológia növeli a polgárok biztonságát, holott

a Big Brother Watchhoz került rendőrségi adatok szerint a bűnügyi nyilvántartással való összevetés 98 százalékban téves, de a biometrikus képeket a rendőrség egy évig tárolhatja, a felvételeken szereplők engedélye nélkül.

A rendőrség szerint tíz próbaüzemet végeznek a technológiával. Az eredményeket év végén egy független vizsgálat fogja értékelni. A közelmúltban a népszerű londoni bevásárlóközpontban, a Westfieldben, előtte meg a híres Notting Hill-i karneválon alkalmazták.

A hatóság azon a véleményen van, hogy az arcfelismerő rendszer hatékony eszköz lehet a bűnüldözésben, különösen a nagy tömegeket vonzó eseményeken, például a tüntetéseken vagy épp a sportrendezvényeken.

(MTI)

(Borítókép:  Arcfelismerő rendszer egy 2017-es washingtoni konferencián. Fotó: AFP / SAUL LOEB)