Arcfelismerőt tesztelnek a britek, a jogvédők kiakadtak

000 TX18M
2018.07.26. 14:16

Arcfelismerő rendszert tesztel a brit rendőrség Londonban és más brit városokban. A jogvédők által csak kínai stílusúként emlegetett technológia a bírálataik szerint pontatlan, az alkalmazása emberi jogokat sért.

A londoni rendőrség csütörtökön a főváros keleti részén fekvő Stratfordban helyezte üzembe a rendszert, ami összeveti a felvételeket a bűnügyi nyilvántartással. A jogvédő csoportok szerint a rendszer rasszista, mert a fekete bőrű embereken alkalmazva jóval nagyobb eséllyel téved. A hatóság a kifogásokra reagálva közölte, hogy a technológiát nyíltan fogják használni, és szórólapon tájékoztatják a környékbelieket a próbaüzemről.

A szoftver alkalmazása ellen a napokban több civil szervezet is jogi úton emelt kifogást.

  • A szabadságjogok védelmével foglalkozó Big Brother Watch és Jenny Jones, a Lordok Házának tagja a technológia pontatlanságára és arra hivatkozva nyújtott be keresetet szerdán, hogy az arcfelismerő rendszer használata sérti az emberi jogokról szóló törvényt.
  • A digitális szabadság védelméért dolgozó Open Rights Group szerint a rendszer főleg a fekete bőrűeket sújtja, ami rasszizmushoz és diszkriminatív rendőri gyakorlatokhoz vezet.

A rendőrség visszautasította a bírálatokat, és kitart amellett, hogy az arcfelismerő technológia növeli a polgárok biztonságát, holott

a Big Brother Watchhoz került rendőrségi adatok szerint a bűnügyi nyilvántartással való összevetés 98 százalékban téves, de a biometrikus képeket a rendőrség egy évig tárolhatja, a felvételeken szereplők engedélye nélkül.

A rendőrség szerint tíz próbaüzemet végeznek a technológiával. Az eredményeket év végén egy független vizsgálat fogja értékelni. A közelmúltban a népszerű londoni bevásárlóközpontban, a Westfieldben, előtte meg a híres Notting Hill-i karneválon alkalmazták.

A hatóság azon a véleményen van, hogy az arcfelismerő rendszer hatékony eszköz lehet a bűnüldözésben, különösen a nagy tömegeket vonzó eseményeken, például a tüntetéseken vagy épp a sportrendezvényeken.

(MTI)

(Borítókép:  Arcfelismerő rendszer egy 2017-es washingtoni konferencián. Fotó: AFP / SAUL LOEB)  • Tippek
  • Bankszámla