Zsuzsanna
-3 °C
3 °C

Hackerek kezében a banki adatok

2005.04.01. 12:14
Orosz hackerek behatoltak a moszkvai központi bank szervereire. A megszerzett fájlokat az interneten árulják. A legnagyobb japán bank a rendszeréből potyogtatta ki 270 ezer ügyfelét, a Berkeley egyetemről pedig 100 ezer diák adatait fújták meg.
Orosz bűnözői csoportok számítógépes szakértői feltörték a moszkvai központi bank szervereit. A bank 2003 áprilisa és 2004 szeptembere között végzett tranzakcióinak eddig titokban tartott részleteit most bárki megkaphatja mintegy 775 euró (191 ezer forint) ellenében, írta a Vedomosztyi című gazdasági lap.

Szakértők nem zárják ki, hogy az eladásra kínált adatok az orosz titkosszolgálat köreiből származnak. Az orosz banktörvény ugyanis előírja, hogy a 15 ezer eurót (3,7 millió forintot) meghaladó tranzakciókat jelenteni kell a hatóságoknak.

Hogyé az adóbevallás?

Oroszországban korábban már többször előfordult, hogy bizalmas üzleti adatoknak kélt lába, majd azokat értékesítették. 2003 februárjában a legnagyobb orosz mobilszolgáltató, az MTS komplett ügyféladatbázisát lovasították meg.

Tavaly novemberben orosz hackerek nyilvánosságra hozták az adóhivatal egyik nyilvántartását. Ebből bárki megismerhette a Moszkvában és vonzáskörzetében 1999 és 2002 között leadott 36 millió adóbevallás tartalmát.

Elkallódó ügyfelek

NEmrég derült ki, hogy a japán Mizuho bank rendszerében évek folyamán 270 ezer számla adatai keveredtek el. A bank elismerte, hogy elveszett több százezer ügyfele bizalmas adata.

A bankot irányító Mizuho csoport elismerte, hogy a 167 fiókot összekötő rendszer több éve tartó integrációja során elveszett számos ügyfélnév és számlaszám, írta a Financial Times.

Az összeolvadás megterhelő

A bank szerint három év óta rendkívüli problémákat okoz a rendszerek integrálása és az adatok kezelése. A Mizuho 30 millió ügyféllel rendelkezik, vagyis többel, mint bármely más japán bank.

A cég a hatalmas adatbázisokat a Fuji Bank, a Dai-Ichi Kangyo Bank és a Japán Ipari Bank 2002-es összeolvadásával örökölte meg. A bank most belső vizsgálatot folytat, de a közlések szerint nincsen nyoma az adatok eltulajdonításának.

Vitték a hardvert is

Nemrégiben a Kalifornia Egyetem Berkeley-i campusának egyik irodájába besétált egy ismeretlen, és magával vitt egy noteszgépet. A gépen az egyetem mintegy százezer aktív és végzett hallgatójának, illetve a korábbi felvételizők adatait tárolták.

Az egyetem illetékesei a hét elejéig vártak a március 11-én történt eset nyilvánosságra hozatalával. Abban reménykedtek, hogy a rendőrség különösebb felhajtás nélkül is képes lesz megtalálni a tolvajt.

Mindenkinek szólnak

Amikor ez nem következett be, az egyetem nyilvánosságra hozta az adatlopás tényét, a szövetségi állam ügyfelek értesítését előíró jogszabályainak megfelelően. Az ilyen értesítés nem hagyható el, ha az érintettek társadalombiztosítási száma vagy más érzékeny adata illetéktelenek kezébe kerülhetett, írta az MSN.

Az egyetem szerint egyelőre nincs jele annak, hogy bárkinek a személyes adataival visszaéltek volna. Az esettel kapcsolatos bejelentéseket ingyenes forródróton és az erre létesített weboldalon várják.