Valér
-2 °C
0 °C

Adatmentés 3/2

Cikksorozatunk előző részében arra kerestük a választ, hogy mit kell nekünk tenni az adatmentés érdekében. Mostani cikkünkben arról szerezhetünk tudomást, hogy mi történik az adatmentőknél az eszköz átadását követően.
Mi történik adatmentéskor az adathordozónkkal?

Ahogyan nekünk is az a legfontosabb dolgunk és érdekünk, hogy megakadályozzuk az adatok állapotának további romlását, a KÜRT technológiájának is ez az alapvető célja.

A hibaok feltárása

Az adatmentők, mielőtt bármihez is hozzákezdenének, megpróbálják az általunk közölt, és a tapasztalt tünetek alapján rekonstruálni a történteket. Ennek a lépésnek nem az a célja, hogy meghatározzák a felelősöket, vagy valami hasonló nyomozást folytassanak, hanem azt szeretnék eldönteni, hogy milyen beavatkozással nem rontják majd tovább az adatok pillanatnyi állapotát.

Másolatkészítés

A megfelelő technológia kiválasztása után a szakemberek fizikai másolatot készítenek az eszközről. Ez problémától függően alkalmasint igen bonyolult és bravúros technikát igényel. Ez az egyik olyan momentum, ami költségnövelő hatású a nagybiztonságú adatmentésnél.

Csak a példa kedvéért, ha mechanikai hibája van egy merevlemeznek, szét kell szerelni. Viszont maguknak a fedőlemezt tartó csavaroknak a meglazítása is már alapjában változtathatja meg az eszköz belső viszonyait. Ha ez történik, sokszor csak speciális módon, különleges eszközök segítségével lehet hozzáférni az adatokhoz.

A fizikai másolat készítésnek az a jelentősége, hogy a továbbiakban ez a másolat az alap. Tovább dolgozni, próbálkozni csak e másolat klónjain szabad. Ez a módszer adja az eredeti állapot megőrzésének legnagyobb biztonságát.

Amikor valaki saját maga próbálkozik az adatok mentésével, az eredeti adatokon kísérletezik. Ha rosszul mérte fel a helyzetet, nincs több dobása. Ezt értékes, alkalmasint pótolhatatlan adatokon megtenni, nemcsak gondatlanság, hanem bűn is.

Fokozottan érvényes ez a hibák jelentős részét adó mechanikai jellegű problémáknál. Az ilyen eszközök működtetése közben lavinaszerűen romlik az adatok visszaszerzési esélye.

Szoftveres javítás

A tárolt adatok a hiba következtében többnyire értelmezhetetlenné válnak, illetve sokszor azért kell adatmentőhöz fordulni, mert a hiba következtében összekutyulódnak az összetartozó adatrészek vagy az adminisztráció. Ezek kijavításához szoftveres eszközöket kell igénybe venni. Természetesen ne dobozos szoftverekre gondoljunk itt elsősorban, hanem olyan célprogramokra, melyek megírását, módosítását mindig az adott probléma teszi szükségessé.

A szoftveres javítás elsődleges célja a különféle szintű eszköz és rendszeradminisztráció helyreállítása. Ez nem is olyan egyszerű feladat, különösen, ha belegondolunk abba, hogy az adatok mennyire szétszórtan helyezkednek el a háttértároló lemezein.

CD-re másolás

Az adatok kinyerése és kijavítása után a teljes adathalmaz CD-n, DVD-n vagy igény esetén egy másik merevlemezen kerül rögzítésre. Ez egyszerűnek tűnik, holott nem minden esetben az, hiszen nehezítheti a túl hosszú név, bizonyos különleges karakterek a névben (amelyek a sérült adatok miatt keletkeznek) és természetesen a vírusok is.

A lementett anyagot ezután kapjuk kézhez. Igen ám, de ekkor újabb problémákkal találhatjuk szembe magunkat. A cikksorozat következő, és egyben befejező részében erről olvashatunk.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!