Ivó, Milán
EUR 383,22 Ft
USD 366,00 Ft
6 °C
26 °C

Adatmentés 3/3

A cikksorozat előző részeiben megtudhattuk, hogy mit kell nekünk és mit kell az adatmentőknek az adataink helyreállítása érdekében tenni. Most azt vesszük szemügyre, hogy milyen problémákkal kell szembenéznünk, amikor megkapjuk a mentett adatainkat tartalmazó CD-ket (vagy más adathordozókat).
A visszanyert adatok

A CD-ken megkapott adatok, néhány kivételtől eltekintve semmiképpen sem tekinthetők az eredeti adathalmaz pontos és hű másának. Ez egy rekonstrukció, melyben előfordulhat, hogy bizonyos adatok nem, vagy nem megfelelő formában, vagy nem megfelelő névvel állnak rendelkezésre.

Mik a fontosabb eltérések az eredeti és a kapott adatok között?

Az eltérések a következő csoportokba sorolhatók:

  1. Bizonyos fájlok hiányoznak, mert ezeket közvetlenül érintette a sérülés. A hiányzó adatok kis részének visszanyerésére többnyire továbbra is van mód, de ehhez újabb információkra, támpontokra van szükségük a szakembereknek.
  2. Egyes fájlok neve nem azonos az eredetiekkel. Ha a sérülés a neveket is érintette, vagy a hosszú név miatt a CD-re írás előtt meg kellett változtatni azokat, lényegesen is eltérhetnek az általunk ismerttől. Ilyenkor a tartalom, a hely, a létrehozási idő és egyéb paraméterek alapján nekünk magunknak kell rájönni arra, hogy az adott fájl mi is volt valójában.
  3. A helyreállított fájl hibás. Sérülés következtében megváltozik az adathordozó réteg tartalma. A visszaállítás során nem lehet minden esetben helyesen következtetni az elveszett adatokra. Az ilyen fájlokat többszöri minőségjavításon kell keresztülvinni. Ehhez pedig újabb támpontokra, és annak a szoftvernek az alapos ismeretére van szükség, amivel az készült.
  4. A fájlok nem az eredeti mappákban vannak. A helyreállítás során nem minden esetben lehet magát a mappaszerkezetet is eredeti állapotában rekonstruálni. Az állományok egy része így nem az eredeti helyére kerül kiírásra.

Mit tegyünk, ha a keresett állomány nincsen az adatmentést tartalmazó adathordozón?

Mint azt már az előző pontban is láthattuk, elvileg mód van azon adatok egy részének kinyerésére, melyeket a mentésen nem találunk. Ezekhez azonban további támpontokat is meg kell adnunk a szakemberek számára. Ezek többnyire az adat eredeti helyére, méretére készítésére, vagy módosítási dátumára vonatkoznak. Különleges esetekben szükség lehet például az állomány előző mentésére is, ha van ilyen.

Adatmentéskor sokszor valakinek csak egy mappa tartalmára, vagy csupán egyetlen fájlocskára van szüksége. Az előbbiek alapján az ár ilyen esetben akár magasabb is lehet, mint a teljes adatmennyiség mentésekor, hiszen szükség van az alapmentés elvégzésére, és utána még meg kell keresni a kért állományt is, ha erre egyáltalán mód van.

Ezen a furcsa paradoxonon többen meg is szoktak lepődni. Egy fájl drágább, mint az egész adatmennyiség. Hogy ne a mi szánk ízét rontsa el egy ilyen kérdés megvizsgálása, fogadjuk meg azt a sokszor elcsépelt tanácsot, hogy minél gyakrabban és minél teljeskörűbben mentsük adatainkat. A mentéseket pedig ne felejtsük el ellenőrizni, mert nincsen bosszantóbb dolog annál, mint amikor folyamatosan és lelkiismeretesen mentünk, a kérdéses pillanatban pedig kiderül, hogy nincsen a mentőlemezeken semmi használható információ.

Cégek számára pedig az egyetlen elfogadható megoldás egy átgondolt mentő-archiváló rendszer kialakítása, amely természetszerűleg magában foglalja a működtetéshez szükséges tevékenységek és felelősségi körök szabályozását is. De erről a témáról majd egy másik cikkben beszélünk részletesebben.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Hírek