Benedek
-4 °C
5 °C

Elkészült a Microsoft vírusirtója

2006.05.31. 09:35
Szerdára elkészült a Microsoft átfogó rendszerkarbantartó szoftvercsomagja, a Windows Live OneCare. A világ legnagyobb szoftvercége szívesen lenyúlná a rivális vírusirtó cégek ügyfeleit, és a számítógépezők hetven százalékát lehetséges ügyfelének tekinti.

Elkerülhetetlen volt a Microsoft megjelenése a biztonsági szoftverek piacán. A szoftvercég egyszerűen nem tehette meg, hogy egyáltalán ne nyújtson védelmet a kisebb-nagyobb hibákkal teli Windows operációs rendszer felhasználóinak. Akiknek folyamatosan gonosz hekkerek, vírusok és férgek támadásával kell szembenézniük, hiszen a népszerű oprendszer a támadók legnépszerűbb célpontja is egyben. Ezzel a lépéssel ugyanakkor a Microsoft régi üzleti partnerei, mint például a Symantec és a Trend Micro, hirtelen versenytársakká váltak, és vice versa.

Nem tarol

Egyelőre nem érdemes boltba rohanni a szoftvercsomagért, mivel a OneCare kilencven napos próbaverziója a Microsoft weboldaláról ingyen letölthető. Aki a határidő lejárta után is szeretné használni a szoftvert, annak évente ötven dollárt kell átutalnia a Microsoft számlájára. A Yahoo News szerint ezért a pénzért három számítógépet védhetünk meg, ami versenyképes ajánlat azt figyelembe véve, hogy rivális cégek nagyjából ugyanennyi pénzért általában csak egyetlen számítógép védelmét biztosítják.

A Microsoft szívesen elcsábítaná a Symantec és a MacAfee ügyfeleit, és a számítógépezőknek azt a hetven százalékát is célba venné, akik szerinte most semmilyen extra védelmet nem használnak a számítógépükön, írta a Yahoo. A Microsoft ugyanakkor jelenleg nem tervezi a OneCare beépítését az operációs rendszereibe, amit korábban az Internet Explorer böngészővel és a Media Player zenelejátszóval lazán megtett, és emiatt be is perelték a konkurensei. A biztos tarolás helyett ugyanazt a módszert alkalmazza a Microsoft, mint a többi it-biztonsági cég: számítógépgyártók és internet-szolgáltatók segítségével értékesít.

Átfogó csomag

Mit tartalmaz a OneCare? Automatikusan ellenőrzi a fájlokat és az MSN üzenetküldő forgalmát, folyamatosan frissíti vírusadatbázisát, kétirányú menedzselt tűzfallal próbálja távol tartani a hekkereket és összeköti magát a Windows Defender kémprogramirtóval. A védelmen kívül azonban más extrákat is tartalmaz a csomag. Automatizálni tudja a merevlemez töredezettség-mentesítését, segít eltávolítani a szükségtelen, illetve a számítógép működését lassító fájlokat, és a fontos fájlokat külső adathordozóra - cd, dvd, hdd - menthetjük a segítségével. Emellett az ügyfelek emailben, chaten és telefonon is panaszkodhatnak, ha valami gondjuk van.