Gyárfás
19 °C
35 °C

Óriási vírusjárvány tört ki

2005.11.23. 12:02
Új Sober féreg jelent meg az interneten, és a vírusirtó cégek kedden magas szintű riadókészültséget rendeltek el roppant gyors terjedése miatt.

Az F-Secure szerda reggeli sajtóközleménye szerint a gonosz kártevő néhány óra alatt több millió fertőzött emailt szórt szét a világban. A finn vállalat vezető vírusszakértője, Mikko Hypponen egyenesen azt állítja, hogy 2005 eddigi legnagyobb vírusjárványával állunk szemben. Ezzel szemben David Perry, a Trend Micro oktatási részlegének vezetője a Cnet infomatiai szaklapnak azt nyilatkozta, hogy nincs különösebb okunk az aggodalomra, nem igazán veszélyes az új féreg.

Bár a most megjelent Sober.Y féreg nem tartalmaz lényeges technikai újdonságot a 2003 októberében debütált Sober víruscsalád többi tagjához képest, kitűnő álcája miatt mégis gyorsan elterjedt: a kártevő az FBI, a CIA vagy a német Bundeskriminalant (BKA) hivatalosnak tűnő fejlécével díszíti fel a fertőzött leveleket. Azt írja, hogy a felhasználó számítógépének az IP-címét számos illegális weboldalon megtalálták, ezért arra kéri gyanútlan célpontját, hogy válaszoljon néhány kérdésre, amelyeket a csatolt fájlban talál meg.

Természetesen a csatolt fájl lefuttatása után a féreg települ a rendszerre. A trükkös Sober.Y még arról is próbálja meggyőzni a felhasználót, hogy teljesen vírusmentes üzenetet kapott: a telepítő futása közben előugrik egy kamu vírusirtó programfelülete, amely azt írja, hogy nem talált kártékony programokat. Település után a Sober megkeresi a merevlemezen az emaileket, amelyekre továbbküldi önmagát, de roppant óvatosan: újságokat és vírusirtó cégeket nem zaklat.

Az FBI kedden kiadott egy nyilatkozatot, miszerint soha nem küld váratlanul emaileket az internetezőknek, és arra kérik a felhasználókat, hogy töröljék ezeket a leveleket. A Sober egy korábbi változata Paris Hilton szexvideóját ígérte, egy másik Sober pedig osztálytalálkozóra hívta a célpontját.