Vince, Artúr
-7 °C
1 °C

Trójait hoz az állítólagos frissítés

2005.04.11. 14:10
Nem sokkal azt követően, hogy a Microsoft április 12-re kitűzte a Windows XP operációs rendszer újabb frissítésének megjelentetését, számítógépes bűnözők adatlopó programjuk terjesztésére megtévesztő kampányba kezdtek.
Az informatikai biztonsági kérdésekre szakosodott SophosLabs szakértői olyan kártevő program felbukkanására figyelmeztetnek, amely a Microsoft rendszeres havi patch-day (javítási nap) frissítésével egyidőben letöltésre buzdítja a felhasználót.

#alt#
Letöltésre buzdít a spam
Forrás: sophos.com

A napokban indult emailkampányban a felhasználót hamisított Microsoft weboldalra terelik. A felületes szemlélőt megtéveszteni képes oldalról viszont nem a szoftvercég által készített alkalmazás, hanem trójai behatolóprogram érkezik.

Ha a felhasználó vakon követi az email utasításait, és a megadott linkeken "frissítéseket" tölt le a gépére, ezek a Troj/DSNX-05 trójai programot telepítik. A Sophos szerint a csaló emailek azt a látszatot keltik, hogy a Windows Update (update@microsoft.com) értesítései volnának.

A levelek tárgysora egyebek mellett a következő lehet: "Update your windows machine" (frissítse windowsos gépét), "Urgent Windows Update" (sürgős Windos-frissítés) illetve "Important Windows Update" (fontos Windows-frissítés).