Zelma, Rajmund
-4 °C
3 °C

Hetente százötven zombiprogram készül

2005.01.06. 11:43
Bár a szoftverekben kevesebb biztonsági hibát találtak, mint tavaly, a hackerek igen gyorsan reagáltak, és több vírust gyártottak.
A hackerek hetente százötven-kétszáz olyan zombiprogramot készítenek, amellyel átvehetik a védtelen számítógépek irányítását, derült ki az informatikai biztonsággal foglalkozó McAfee felméréséből. Az Anti-Virus and Vulnerability Emergency Response Team (AVERT) jelentése szerint a vállalatoknak a távolból vezérelt botok, azaz szoftveres zombik és a tömeges levélküldő férgek okozzák a legnagyobb károkat, a felhasználók többségének azonban a biztonsági hibákat kihasználó kódok és a hirdetésekkel bombázó adware programok okoznak gondokat.

Szaporodnak a kártevők

A McAfee a felméréseit többek között az ingyenes online víruskeresőjének az eredményeire alapozza. A szolgáltatást igénybe vevő windowsos számítógépeken átlagosan tizenhárom adware szoftvert találtak, és a szakértők arra figyelmeztetik a júzereket, hogy a biztonsági hibákat kihasználva kémprogramokat telepítő spamek is megjelenhetnek számítógépeiken.

A közepes vagy magasabb kategóriába sorolt kártevőkből a vírusirtó cég százharminc százalékkal többet észlelt, mint tavaly. Bár a 2004-ben észlelt kétezer nyolcszáz biztonsági hiba huszonöt százalékkal kevesebb, mint amennyi 2003-ban nyilvánosságra került, eközben a hackerek munkatempója is felgyorsult, és tavaly tizenhétezer új kártékony programmal lepték meg a netezőket.

Vincent Gullotto, a McAfee AVERT alelnöke a The Register brit szaklapnak elmondta, hogy 2000. és 2003. között öt százalékkal csökkent az új vírusok száma, de jelentős részben a NetSky és a Bagle szerzőinek köszönhetően 2004-ben ismét növekedést tapasztaltak.