Tech blog

Továbbra is az iTunes a világ legnagyobb zeneboltja

2008. augusztus 6., 10:43 Módosítva: 2009.02.07 11:01

Amikor az iTunes néhány hónapja átvette a legnagyobb forgalmú zenebolt címét Wal-Mart áruházlánctól, voltak elemzők, akik azt gondolták, csak a karácsonyi szezon miatt ment olyan jól az Apple zeneboltjának, és az első hely átmeneti. Az NPD Group piackutató cég új felmérése rácáfol erre: 2008 első félévében továbbra is az iTunes bonyolította a legnagyobb forgalmat, a fizetős zeneletöltés piaca egyre nő, a CD-eladások pedig tovább lassulnak. Szakértők az mp3-árusítást nemrég bevezető Amazontól várják a nagy kiugrást, és hogy nemsokára megszorongathatja az Apple-t.

Elkészült az érintésérzékeny hologram

2008. augusztus 6., 07:25 Módosítva: 2009.02.07 11:01

Az iPhone óta különösen népszerű érintőképernyős technológiát ötvözi a hologramokkal az Obscura Didital cég új kütyüje, a Vision Aire. A dolog nagyjából úgy néz ki, mint a Microsoft Surface, csak éppen itt a levegőben lebegő ikon-hologramokat tudjuk puszta kézzel mozgatni. Persze valójában nem érintjük meg a kivetített képeket, a technológia arra épül, hogy kamerák követik a felhasználó kezének mozgását (egyszerre akár több júzert is képes kezelni). Mindenesetre roppant látványos:

120 éves a forgóajtó

2008. augusztus 5., 11:30 Módosítva: 2009.02.07 11:01
5

Százhúsz éves a forgóajtó, amin a rosszízű megjegyzések szerint a magyarok utolsónak mennek be, de elsőként jönnek ki. 1888. augusztus 7-én szabadalmaztatta Amerikában Theophilus Van Kannel. Remekművének leírásában a feltaláló részletesen kifejtette elgondolását a függőleges tengely körül három szárnnyal forgó ajtóról, amelynek számtalan előnyeit ekképp foglalta össze: "Tökéletesen zajtalan, hatásosan akadályozza meg a szél, a hó, az eső, vagy éppen a kosz bejutását az épületbe. Mi több, nem csaphatja ki a szél. Nincs lehetőség arra, hogy az emberek összeütközzenek, mégis egyszerre tudnak ki- és behaladni. Szükség esetén az elválasztás megszüntethető, így hosszabb és nagyobb méretű tárgyakat is be lehet juttatni az épületbe." Maga a szabadalom nem tartalmazta a forgóajtó kifejezést, a köznyelvben azonban ez az elnevezés ragadt meg.

Tovább

Gyilkosság miatt nem árulnak GTA-t Thaiföldön

2008. augusztus 4., 12:57 Módosítva: 2009.05.04 12:33

Egy thaiföldi forgalmazó visszahívja a boltokból a Grand Theft Auto videojátékot, miután egy fiatal férfi meggyilkolt egy taxisofőrt, írja a Yahoo News. A cég a játéktermeket is megkérte, hogy vegyék le a játékot a kínálatukból. Valószínűleg halálbüntetés vár egy tizennyolc éves főiskolai diákra, ha bebizonyosodik, hogy múlt hétvégén ő szúrt le egy 54 éves taxisofőrt. A helyi rendőrség szerint a fiatalnak nem voltak mentális problémái, viszont szeretett a GTA-val játszani, és állítólag csak azért gyilkolt, mert ki akarta próbálni, hogy a valóságban is olyan könnyen el lehet-e rabolni egy taxit, mint a játékban.

Szeptemberben jön a Lenovo olcsó minilaptopja

2008. augusztus 4., 12:28 Módosítva: 2009.02.07 11:01

A Lenovo eddig is gyártott kisméretű laptopokat horribilis áron, de a kínai gyártó sem tudta elkerülni, hogy előálljon egy Eee-gyilkos olcsó laptoppal. A S10 Windows XP-t futtat, Atom N270 a processzora, Intel 945 GSE a csipkészlete, kijelzője pedig az aktuális trendeknek megfelelően mmindössze 10 hüvelykes. A Gizmodo szerint ügyes hőelvezető megoldást építettek bele, hogy a térdünk és a csuklónk ne melegedjen túl gépelés közben. Az S10 521 megabájt memóriával és 80 gigabájtos merevlemezzel 400 dollárba, 1GB memóriával és 160GB háttértárral 450 dollárba kerül majd.

1,3 megapixeles a webkamerája, több érintést érzékelő tapipad, gombjai 15 százalékkal kisebbek, mint a teljes méretű gombok, van benne wifi, bluetooth, expresscard bővítőhely, memóriája 2 gigabájtig bővíthető, és alig 1,1 kilogrammos. A háromcellás akkuja három órán át, a hatcellás hat órán át bírja.

30 ezer forint alá eshet az Xbox ára

2008. augusztus 4., 07:57 Módosítva: 2009.02.07 11:01

A napokban bukkant fel az amerikai boltokban a 60 gigabájtos merevlemezzel szerelt Xbox 360 349 dolláros áron. Mivel mostanáig 20 gigabájtos verzió ára volt ennyi, várható volt, hogy az olcsóbb lesz: 299 dollárig esik a hírek szerint a modell ára. A 120 gigabájtos (Elite) verziót továbbra is 449 dollárért (73 ezer forintért) lehet majd megkapni, és akkor még úgy tűnt, hogy a merevlemez nélküli (Arcade) Xbox ára sem csökken, 279 dollár (41 ezer forint) marad.

A legújabb hírek szerint azonban mégis olcsóbb lesz az alapmodell, amire szükség is van, hiszen ha csak 20 dollárral lenne drágább a 20 gigabájtos merevlemezzel szerelt verzió, mindenki azt választaná. Az Engadget úgy tudja, hogy szeptember heteikétől 199 dollárra, 30 ezer forintra csökken az Xbox 360 ára, ezzel a Microsofté lesz a piac legolcsóbb konzolja. A hír mögött egy meg nem nevezett kereskedés számítógépes rendszere áll, amin felbukkant az új, olcsóbb tétel.

Megkezdte a termelést a legnagyobb brit hullámturbina

2008. augusztus 1., 13:44 Módosítva: 2009.02.07 11:01

Az Atlanti-óceán hullámaiból száz kilowatt villamos energiát termelő turbinát állítottak üzembe a skóciai Islay-szigeten. A berendezést Jim Mather skót energiaügyi miniszter indította be. Ez az eddigi legnagyobb turbina a szigetországban, amely a hullámok lendületével előállított áramot betáplálja az elektromos hálózatba. A fejlesztő Wavegen óceánparti telepén 20 millió fontos befektetéssel összesen negyvenet építenek a következő másfél évben. A megtermelt 4 megawatt áram 1500 háztartás éves fogyasztását fogja fedezni, és a parttól 350 méterre húzódó turbinasor hullámtörőként is szolgál - áll a BBC hírportálján megjelent beszámolóban.

A Wavegen működteti a világ első kommerciális hullámenergia-erőművét, ugyancsak Islay szigetén. A 2000-ben üzembe állított Limpet teljesítménye 500 kilowatt. A cég anyavállalata, a Voith Siemens Hydro világszerte 40 ezer vízzel hajtott turbinát telepített már. Az általuk megtermelt évi 300 ezer megawatt a világ vízierőmű termelésének a harmada. A földfelszín háromnegyedét borító óceánokban bőséges megújuló energiaforrás rejlik. Főként az áramlásokból, az árapály-mozgásokból és a hullámokból lehet kinyerni. A hullámenergia-technológiákat aszerint szokás megkülönböztetni, hogy a parthoz képest hol helyezkedik el az energia-átalakító berendezés. Két fő típus létezik; az egyik a parton beágyazott turbina - ilyenekkel működik a Limpet -, a másik pedig a parttól távolabb, a vízben telepített turbina, amelyet a mélyebb vízben keletkező hullámok hajtanak. Ilyen az a száz kilowatt teljesítményű berendezés is, amelyet Skóciában most rákapcsoltak a hálózatra.

(MTI)

Megdőlt a processzortuningolási rekord

2008. augusztus 1., 12:38 Módosítva: 2009.02.07 11:01

Egy francia hardverüzlet munkatársai 5,1 gigahertzes órajelen működtettek egy Intel Core 2 Quad Q6600 2,4 gigahertzes processzort, és ezzel új tuningolási rekordot állítottak fel. A bravúr néhány hónappal ezelőtt történt, de csak most kerültek fel róla a netre képek és egy videó. A hardverőrültek folyékony nitrogénnel hűtötték a processzort, miközben 112,5 százalékkal növelték az ajánlott órajelet. Összehasonlításképpen: processzortól függően nagyjából 5-8 százalékos túlhúzás biztonságos (legalábbis a gyártók szerint), de a külön hűtőberendezéssel bűvészkedő profik nem nagyon érnek el 30 százalékos növekedésnél többet. A franciák eredményéhez hasonló tuningrekord utoljára két éve született, akkor egy japán turbózott fel egy 3,8 gigahertzes processzort 7,1-re.

A Firefox szivatja a magyarokat

2008. augusztus 1., 12:27 Módosítva: 2009.02.07 11:01

Piacvezető a Firefox Magyarorszégon – adtuk hírül tegnap, mindenki örömére, aki az Internet Explorer egyeduralma ellen drukkol. Aztán megnéztük, mivel is kell szembenéznie egy kezdő júzernek, ha egy ilyen híren felbuzdulva azt gondolja magában: egye fene, most már megnézem magamnak ezt a csodaböngészőt. És most még jobban csodálkozunk, hogy tudta a magyar felhasználók körében a tűzróka lenyomni a Microsoftot.

A kezdő júzer beírja a Google-be, hogy firefox, és rákattint az első linkre, ami nem meglepő módon a firefox.hu. Ott a nagy gomb, hogy böngésző telepítése, megnyomja, leokéz minden kérdést, és hurrá: feltelepítette a réges-régi, memóriazabáló kettes verziót. A letöltés gomb alatt pár sorral egyébként már a hármas verzióról értekeznek, teljesen érthetetlen, hogy miért nem cserélték ki a letöltés linkjét hetekkel a FF3 megjelenése után sem.

Sebaj, nézzük meg a második találatot is, ami a Mozilla hivatalos európai oldalának magyar aloldala. Magyarul köszönt, magyarul szolgál ki, és magyarul ajánlja letöltésre az angol Firefoxot. És a letöltés gombja alatt még fel is teszi helyettünk a költői kérdést:

Google-hirdetések kerülhetnek a játékokba

2008. július 31., 14:52 Módosítva: 2009.02.07 11:01

A Google egy olyan szoftvert

tesztel

, amivel az AdSense-reklámokat be lehetne juttatni a játékokba. Még csak most körvonalazódnak a részéletek, de elképzelhető, hogy a játékos karaktere videoreklámokkal találkozhatna kalandjai során. A netes verzióhoz hasonlóan itt is köze lesz a felajánlott terméknek a környezetéhez, kontextusba kerül, de ezt nem egyszerű megoldani: a fejlesztés hónapok óta tart. Mindenesetre az már biztosnak látszik, hogy a keresőóriásnak hála reklámok kerülnek majd a játékokba, ami remélhetőleg csökkenti a szoftverek árát.

Elsején indul a budapesti TMC

2008. július 31., 14:17 Módosítva: 2009.02.07 11:01

A Traffic Message Channel (TMC) néven ismert rendszer lényege, hogy az FM rádióhullámokon terjesztett közlekedési híreket közvetlenül a navigációs készülékek dolgozzák fel, amelyek így azon túl, hogy a térképen megjelenítik az útlezárásokat vagy forgalmi dugókat, új alternatív útvonalat is javasolhatnak.

Tovább

Mindenkinek netbook kell

2008. július 31., 14:14 Módosítva: 2009.03.04 14:50

A ma igen népszerű netbookokból az év végéig több mint nyolcmillió talál majd gazdára világszerte – prognosztizálja a tajvani Market Intelligence Center (MIC). Az elemzők jóslata szerint a következő években a piac gyors növekedése várható, és 2009-re az eladott minilaptopok száma 18,3 millió darabra nő.

Amint az ma már ismert, a netbook kategóriába azok a hordozható számítógépek tartoznak, amelyek könnyűek – súlyuk jellemzően egy kilogramm körül van –, energiatakarékos alkatrészeiknek köszönhetően egy akkumulátortöltéssel hosszú ideig használhatók, és képesek vezeték nélküli kapcsolaton keresztül csatlakozni az internetre. Az általában 8,9–10 col átmérőjű kijelzővel rendelkező gépek ára jóval a hagyományos notebookok ára alatt van, jellemzően 200 és 600 dollár közötti összeget kell leszurkolni értük.

A közeljövőben valószínűleg robbanásszerűen elterjedő minilaptopok hazája az ázsiai szigetország. Elsőként a tajvani székhelyű Asus jelent meg a piacon az Eee PC-vel, de azóta több jelentős tajvani székhelyű riválisa is előállt saját netbookjával: az Acer az Aspire One-nal, az MSI a Winddel a Gigabyte pedig az M912-vel.

Habár az elemzőcégek jóslatai meglehetősen fényesnek látják az internetezésre optimalizált hordozható számítógépek jövőjét, a vállalatok még a MIC előrejelzéseinél is nagyobb számokat vizionálnak. Az Acer például úgy számol, hogy az Aspire One-ból 2009-ben akár 20 milliót is eladhatnak majd, de az Asustek elnök-vezérigazgatója is 10 millió Eee PC értékesítését tervezi jövőre. (IT.café)

Betiltották a Scrabble-t a Facebookon

2008. július 30., 10:58 Módosítva: 2009.02.07 11:01

A játék jogait birtokló Hasbro szerint rontja az üzletüket az online verzió. Hiába volt minden rajongói kampány a Scrabble betűjáték online verziójának megmentéséért, a Scrabulous nevű Facebook-alkalmazás többé nem elérhető az amerikai és kanadai felhasználók számára.

A játékot több mint 600 ezren játszották a közösségi oldalon, és a jogtulajdonos Hasbro éppen azért állíttatta le, mert népszerűbb volt még a hivatalos online verziónál is. A csalódott rajongók nem értik a cég viselkedését, szerintük még jót is tett a Facebook a játéknak, hiszen sokan a Scrabulous hatására kazdték el a játék hagyományos, offline társasjáték változatát is játszani.

Az ABC Newsnak nyilatkozó jogász szerint ez az eset olyan precedenst teremthet, amin felbátorodva további alkalmazásokat juttathatnak hasonló sorsra a sikerükre féltékeny jogtulajdonosok.

Kijött a gödörből a Sony

2008. július 30., 07:22 Módosítva: 2009.02.07 11:01

A Sony közzétette idei első negyedéves pénzügyi jelentését, ami szerint újra a videojátékokkal foglalkozó divízió a cég húzóágazata. A nemrég még milliárdos veszteséget termelő Playstation-üzletág eredménye pozitívba fordult: a GTA4-nek, a Metal Gear Solid 4-nek, és az olcsóbb PS3 népszerűségének köszönhetően 51 millió dolláros nyereséggel zárt. Most először nyomták le a PS3 eladásai az előző generációs konzolét, 1,51 millió eladott PS2-t és 1,56 millió PS3-at mutatott fel a Sony - viszont mind a kettő eltörpül a megtáltosodott hordozható Playstation, a PSP 3,72 milliós eredménye mellett.

A cég kilátásai jók a karácsony miatt hagyományosan erősebb második félévre: a három gépre összesen 250 millió eladott játékot várnak, és azt, hogy a Little Big Planettel, a Resistance 2-vel, és az olcsó, 80 gigabájtos modellel megtámogatott PS3 felzárkózik az Xbox360 és a Wii mellé.

Lehallgatás ellen tiltakoznak a szerb netszolgáltatók

2008. július 29., 16:12 Módosítva: 2009.07.14 09:29

A szerb internetszolgáltatók a legfelsőbb bíróságon támadják meg az országos telekommunikációs ügynökségnek (Ratel) azt a döntését, hogy a biztonsági szolgálatoknak a korlátlan hozzáférést kell adniuk az emailezők adatbázisához. Az ehhez szükséges berendezést saját költségükre a szolgáltató cégeknek kell kihelyezniük a szolgálatokhoz.

A Ratel állítása szerint a vitatott rendelet a szerb telekommunikációs törvényből fakad, annak csak technikai kiegészítése. Nem sért személyiségi jogokat, s meghozatalára a terrorizmus, a bűnözés elleni harc fokozása érdekében volt szükség. Jovan Radunovic, a testület igazgatóbizottságának elnöke ezzel kapcsolatban kórházak, szülőotthonok címére emailen érkező, robbantással való fenyegetésekről, újságírók, politikusok elektronikus postában történő pocskondiázásáról beszélt.

A döntés bírálói ezzel szemben felhívják a figyelmet: a Ratel törvénysértésre teremt lehetőséget azzal, hogy ellenőrizetlen hozzáférést biztosítana a biztonsági szolgálatoknak a személyes adatokhoz. Ahhoz, hogy valakit ezek a szervek megfigyeljenek, postáját elolvassák, bírósági döntés szükséges, de ha megkapják az előírt technikai eszközöket, akkor senki sem tudja ellenőrizni, hogy a szükséges felhatalmazás alapján cselekszenek-e.
Megfigyelésre pedig most is van lehetőség, felhatalmazás esetén a szolgáltatók kiadják azokat az adatokat (IP cím), amelynek birtokában rá lehet tapadni egy előfizető levelezésére. (mti)

Takarékos minigép a Delltől

2008. július 29., 14:54 Módosítva: 2009.02.07 11:01

Kisebb, kevesebb áramot fogyaszt, és még a csomagolása is újrahasznosítható. A Dell Studio Hybrid nevű gépe megfelel a mai igényeknek, hiszen nyolcvan százalékkal kisebb, mint a szabványos számítógépek, és hetven százalékkal kevesebb áramot fogyaszt. A gépbe Intel Core 2 Duo processzor és legfeljebb 4 gigabájt RAM szerelhető, és 320 gigabájtos merevlemezt raknak bele. A grafikus kártya Intel GMA X3100, az optikai meghajtó vagy cd/dvd-író, vagy bluray/cd/dvd meghajtó. Van rajta öt usb 2.0 egy IEEE1394a csatlakozó, HDMI és DVI, operációs rendszere Windows Vista Basic, Premium vagy Ultimate, és opcionálisan 802.11n wifi és tévétuner is kérhető hozzá. Az alap konfiguráció 500 dollárba kerül majd.

Feltámasztja a hddvd-t Kína

2008. július 29., 08:04 Módosítva: 2009.02.07 11:01

Olyan jó megint hddvd-taget tenni egy post mellé. Azért történhet ez meg, mert az Engadget szerint gyártásba került a CBHD, a piacról épp most eltűnő hddvd kínai verziója. A lap a DigiTimesra hivatkozva úgy tudja, hogy a negyedik negyedévben piacra is kerülnek a lemezek, amik az alacsonyabb előállítási és royalty-költségeknek köszönhetően tud majd a piacot szerzni. A gyártó, a Shanghai Optical Disc mindenesetre nemzeti büszkeségként kezeli a fejlesztést, aminek azért nincs sok esélye a nemzetközi piacon a bluray-jel szemben: a hddvd is olcsóbb volt sonys riválisánál, mégis elbukott a megfelelően széles támogatás hiánya miatt, és ami nem jött össze a Toshibának az még nehezebben megy majd egy, a nyugati piacokon ismeretlen vállalatnak. Tovább nehezíti a formátum ügyét, hogy rövidesen pont az anyaországból érkezik az ellentámadás: a mostanában megjelenő kínai bluray-lejátszók várhatóan olyan olcsók lesznek, hogy az emberek nem kezdenek el kísérletezni egy konkurens szabvánnyal.

Csak előzetes beleegyezéssel küldhető elektronikus hirdetés

2008. július 28., 15:02 Módosítva: 2009.02.07 11:01

Elektronikus hirdetés kizárólag a címzett egyértelmű, előzetes hozzájárulásával küldhető - mutatott rá az ombudsman. A kéretlen elektronikus hirdetés, a spam feladójával szemben az érintett eljárást kezdeményezhet.

Dr. Szabó Máté állásfoglalásában azokra a beadványokra reagált, amelyekben a panaszosok - cégek, magánszemélyek - a kéretlen elektronikus levélküldés gyakorlatát kifogásolták.

Tovább

Bajban van az Nvidia

2008. július 28., 12:01 Módosítva: 2009.02.07 11:01

Bár az elmúlt években inkább az Ati gyengélkedett, az új termékvonallal megerősödhet a gyártó, főleg, ha közben magába roskad az Nvidia. Egyelőre még nem tudni, mekkora a baj, de az már biztosnak látszik, hogy a gyártó nem tud majd presztízsveszteség nélkül kijönni az Nvidia G84/G86-osok körüli problémákból. Nem is olyan régen még úgy tűnt, hogy csak a HP-s gépeket érinti a melegedési hiba, de most már kiderült, hogy nemcsak az első, hanem a második legnagyobb gyártót, a Dellt is. Úgy tűnik, ezek a mobil grafikuscsipek kivétel nélkül hibásak, ami véletlenszerű karaktermegjelenéssel, csíkozással, videólejátszási problémákkal mutatja meg magát. A Dell most közzétett néhány BIOS-frissítést, ami megemeli a gyorsító ventillátorának a fordulatszámát, de ez nem lehet végleges megoldás, ráadásul nem is segít azoknál a csipeknél, amiknél már jelentkezett a hiba.

Ilyenkor rossz Nvidiának lenni.

Képeket nyomtatni a Wii-ről

2008. július 28., 11:31 Módosítva: 2009.02.07 11:01

A Wii mondjuk pont nem arról híres, hogy játékon kívül bármire is jó lenne (maga a Nintendo törekedett arra, hogy így legyen), a Fujifilmmel kötött

partnerségnek

hála azonban mostantól megjelenik a Wii Digicam Print Channel a japán júzerek képernyőjén. Ez lehetővé teszi majd, hogy az sd-kártyán bevitt képeket online átküldjük valamelyik fotólaborba, ahol előhívják, majd postázzák azokat a címünkre. A szolgáltatás az Egyesült Államokban és Európában egyelőre nem elérhető.

Füllentéstől népszerű a Vista

2008. július 25., 16:41 Módosítva: 2009.02.07 11:01

Meglepő marketingfogást talált ki a Microsoft a Windows Vista népszerűsítésére. Az Ars Technica szerint egy kicsit kamuzott a júzereknek, San Franciscóban XP-t használók elé tolt egy titokzatos új rendszert, amire azt mondta, hogy "Mojave" a kódneve. Amikor megkérdezték a júzerektől, hogy tetszett-e nekik a rendszer, 90 százalékuk igennel válaszolt. Aztán persze elárulták nekik, hogy nincs Mojave, a Vistát tesztelték.

Ehhez nyilván olyan felhasználókat kellett találni, akik még soha nem láttak Vistát és nem is olvastak róla, mert az operációs rendszer elég könnyen felismerhető. Vagy lehet, hogy maga az átverés is kamu, és a Microsoft találta ki az egészet, hogy a Vistát népszerűsítse a történettel?

Mit gondoltok, jó a Vista?

Megnyílt a Sony e-könyve

2008. július 25., 15:37 Módosítva: 2009.03.11 10:15

Jövő hónaptól a könyvkiadók által használt epub formátumot is támogatja a PRS-505 Sony Reader típusjelű e-könyv, írja a Cnet. A kütyü eddig csak a Sony saját online boltjában árult könyveket tudta megjeleníteni, valamint pdf dokumentumokat és másolásvédelemmel nem ellátott, egyszerű szöveges fájlokat. A Sony egyébként az első cég, amely az .epub formátumot is támogatja. Ezzel a lépéssel számos online e-könyvbolt kínálata elérhetővé válik, és emiatt a Sony kütyüje valószínűleg vonzóbb lesz, mint a rivális Kindle, amelyet az Amazon.com fejlesztett ki. Mindkét készülék kijelzőjében elektronikus tinta folyik (E-Ink), amelynek az a legfőbb tulajdonsága, hogy nincs háttérvilágítás, azaz ugyanúgy külső fényforrás kell az olvasáshoz, mint a valódi könyveknél.

Össztűz a brit fájlcserélőkre

2008. július 25., 15:16 Módosítva: 2009.02.07 11:01

Nagy Britannia hat legnagyobb internetszolgáltatója együttműködik a zeneiparral, hogy kiszorítsák a netről a fájlcserélőket. A kormány által is támogatott akcióban több százezer levelet küldenek ki az illegális fájlcserével gyanúsított embereknek, a legvadabb megosztóknak pedig lelassítják a hozzáférését. Az akcióban a British Telecom, a Virgin, az Orange, a Tiscali, a BSkyB és a Carphone Warehouse vesz részt, írja a BBC.

Óriási veszteség az Infineonnál

2008. július 25., 08:03 Módosítva: 2009.02.07 11:01

A német Infineon Technologies AG, az egyik legnagyobb európai félvezetőgyártó, pénteken 592 millió eurós veszteséget jelentett adó után az üzleti éve júniussal zárult harmadik negyedéről. Az elemzők átlagosan csak 271 milliós veszteségre számítottak. Egy évvel korábban 197 millió euró volt a veszteség.

A leválasztott, eladásra szánt Qimonda lapkagyártó részlegre 637 millió eurós veszteséget számoltak el adó után. Ebben benne volt 411 millió eurós teher is a Qimonda értékleírása miatt. Egy évvel korábban 187 millió eurós vesztesége volt e részlegnek. A Qimonda nélkül, a folytatódó tevékenységekből 45 millió eurós adózott eredménye volt az Infineonnak, az egy évvel korábbi, 10 milliós veszteség helyett.

Tovább

370 millió forintos szoftveradomány a BME-nek

2008. július 24., 14:32 Módosítva: 2009.02.07 11:01

A tervezői szoftvereket fejlesztő és forgalmazó Autodesk Inc. több mint 370 millió forint értékű szoftver magyar nyelvű oktatási licencét adományozta a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemnek (BME) - közölte a cég kommunikációs ügynöksége csütörtökön az MTI-vel.

A tájékoztatás szerint a gépészeti tervezőszoftverek rendelkezésre bocsátásával az Autodesk célja az, hogy segítse a gépészmérnök és az ipari termék- és formatervező mérnök-képzést.

Az integrált szoftvermegoldásoknak köszönhetően az egyetem hallgatói a tipikus ipari termék- és formatervezési feladatokat már ismerős szoftver-környezetben oldhatják meg, aminek következtében a tervezési tevékenység is még hatékonyabbá válik.

Az Autodesk euróban számolva 27-28 százalékos növekedést ért el tavaly a magyar piacon, és az idén is hasonlóan jó évre számít. A tavalyi eredmény a világszintű növekedéssel összevetve is nagyon jó, hiszen azt mintegy 20 százalékponttal haladja meg.

Az Autodesk konkrét számokat nem közöl a magyarországi eladásokról. (MTI)

A SanDisk a Vistát hibáztatja

2008. július 24., 13:52 Módosítva: 2010.06.25 13:21

Eli Harari, a SanDisk elnök-vezérigazgatója azt állítja, hogy az operációs rendszer hiányosságai miatt nem üzemelnek optimális teljesítménnyel az SSD-k a Windows Vistával ellátott gépekben. A Solid State Disk néven ismert flashalapú háttértár az előrejelzések szerint hosszú távon minden területen alternatívája lehet majd a hagyományos merevlemezeknek, azonban néhány gyártó szerint még kiforratlan a technológia.

Habár az SSD-k rendkívül jó olvasási sebességgel rendelkeznek, kialakításukból adódóan jól bírják az ütéseket és a rázkódást, illetve energiaigényük is kisebb a hagyományos merevlemezekénél, a gyakorlatban mégsem hozzák a tőlük elvárt teljesítményt.

Harari szerint a jelenség oka, hogy a Vista nincs optimalizálva a flashalapú háttértárolók kezelésére. A vezető ugyanakkor hallgatólagosan elismerte: az SSD-kbe épített fejlettebb vezérlőegységekkel kompenzálható lenne az operációs rendszernek tulajdonított lassulás.

Ahelyett, hogy a gyártók újjal mutogatnának, jobban tennék, ha a termékek fejlesztésére fordítanák idejüket, mivel jelenleg a mérleg nyelve még mindig a hagyományos merevlemezek irányába dől el – írja a The Register.

A probléma abból fakad, hogy a Windows Vista – ahogy a többi operációs rendszer – virtuális memóriát hoz létre a merevlemezeken a rendszer gyorsításának érdekében. Az flashalapú háttértárolóval ellátott olcsó noteszgépeknél, a netbookoknál a SanDisk vezetője szerint azért nem jelentkeztek a teljesítményromlás tünetei, mert azok vagy Linuxot használnak, vagy alapból ki van rajtuk kapcsolva a virtuális memória. Harari előrejelzése szerint az új vezérlőegységgel ellátott SSD-k első mintadarabjai már az év vége felé megjelenhetnek, azonban a tömeggyártás elindításához még több idő szükséges. (IT.café)

Jönnek a négymagos laptopok

2008. július 24., 13:41 Módosítva: 2009.02.07 11:01

Sujan Kamran, az Intel egyik regionális marketingmenedzsere elmondta, hogy előreláthatóan már augusztusban bemutatják a hordozható számítógépekbe szánt négymagos processzorokat. Sokak véleménye alapján a nagy energiaigényű négymagos processzorokkal árusított laptopok már túlzásnak számítanak, mivel a nagyobb fogyasztással együtt jár az akkumulátorok készenléti idejének csökkenése is.

A Cnet egyik munkatársa szerint kétséges, hogy a jelenleg kapható legerősebb kétmagos processzorokhoz képest – mint a 3,06 gigahertzen üzemelő Core 2 Extreme QX9100 - mekkora teljesítménybeli javulást hoznak majd a következő hónapban megjelenő négymagos processzorok. A kérdés felvetése azért is jogos, mert egyelőre még nagyon kevés szoftver képes kihasználni a több processzormagból fakadó előnyöket.

A Centrino 2 platform bejelentésekor, Mooly Eden, az Intel alelnöke az újságírók kérdéseire reagálva elmondta, hogy a hordozható számítógépekbe szánt négymagos processzorok körülbelül 800 millió tranzisztort tartalmaznak, energiaigényük pedig előreláthatóan 45 watt lesz, amely viszont csak 20 százalékkal magasabb az Intel jelenleg kapható mobil processzorainak fogyasztásánál.

Eden szerint az új processzorok megjelenésével, olyan hordozható munkaállomások és játékra optimalizált laptopok sorakoznak majd a boltok polcain, amelyek nagyobb számítási teljesítménnyel bírnak, mint a két évvel ezelőtti nagy teljesítményű szerverek.

Kelt Reeves, a Falcon Northwest elnökének elmondása szerint a négymagos laptopok létjogosultságát alátámasztja, hogy az amerikai vállalat már régóta sikeresen forgalmazza a Q9550 asztali processzorral szerelt hordozható számítógépét. Azt azonban Reeves is elismerte, hogy a 95 wattot zabáló szörnyeteg a legkevésbé sem alkalmas arra, amire a hordozható számítógépeket kitalálták: alacsony a készenléti ideje, ráadásul még jókora izmok is kellenek a több mint 5 kilós laptop cipeléséhez. (

IT.café

)

A Diggre hajt a Google

2008. július 23., 11:52 Módosítva: 2009.02.07 11:01

Azt beszélik, a Google a Google News hírszolgáltatásának felturbózásához felvásárolná a népszerű hírgyűjtő oldalt, a Digget, ami mindet a felhasználókra bíz, és az általuk beküldött (diggelt) linkekből állítja össze a napi híranyagát. A pletykák szerint a 11 millió dolláros tőkével működő Diggért 200 milliót fizetne a Google.

Autós magazin a torrentezők kedvence

2008. július 23., 11:32 Módosítva: 2009.02.07 11:01

A Torrentfreak heti toplistája alapján a legtöbbet letöltött tévésorozat a világon a BBC Top Gear című autós magazinja, megelőzve a Weedset (itthon Spangli, régebben Nancy ül a fűben címen ment) és a sci-fi rajongók aktuális kedvencét, a Stargate Atlantist. Mivel a nagyobb sorozatok (mint a tavalyi éves listán előkelő helyen végzett Lost, Hősök, vagy a Szökés) most nyári szüneten vannak Amerikában, a lista kicsit csalóka, mindenesetre a top10 így néz ki:

  1. Top Gear
  2. Weeds
  3. Stargate Atlantis
  4. Generation Kill
  5. The Daily Show
  6. Psych
  7. So You Think You Can Dance
  8. In Plain Sight
  9. The Colbert Report
  10. Burn Notice

Ellepték az Ebayt az iPhone-ok

2008. július 23., 11:17 Módosítva: 2009.02.07 11:01

Az amerikai boltok kezdenek kifogyni a 3G-s iPhone-okból, a kereslet viszont nem csökken, így virágzásnak indult a másodkézből szármzó készülékek piaca. A telefont csak előfizetéssel együtt lehet megvenni (illetve néhány országban elérhető hálózatfüggetlen darab, de lehetetlenül drágán), de ettől függetlenül sokat próbálnak üzletelni vele. Az Ebayen jelenleg közel 800 aukció fut 3G iPhone-okért, az árak jellemzően 5-600 dollár körül mozognak, de olykor elérik az ezret is (a hivatalos ár 200, illetve 300 dollár a kétféle modellért). Ezzel párhuzamosan megzuhant az első generációs iPhone-ok ára, kis szerencsével már 100 dollárért is be lehet szerezni egyet.