Végre jó irányba fordult a Nokia

2012.01.27. 00:58
Gyönyörű, ám kissé hiányos hardverrel lépett be a Nokia Lumia 800 a modern okostelefonok köreibe. A mobilban nincs szemközti kamera a videotelefonáláshoz, és giroszkóp a kifinomult mozgások érzékeléséhez. Ugyanakkor vannak benne ingyenes navigációs szoftverek, hasznos segédprogramok, valamint egy sallangmentes Windows Phone operációs rendszer.

Január közepén hivatalosan is megjelentek hazánkban a Nokia Lumia 800 és 710 okostelefonok, amiken már Windows Phone 7.5 fut, nem a finn gyártó elavult Symbianja. A mobilszolgáltatók közül a Telenor és a T-Mobile árulja a két modellt, de kártyafüggetlenül is kaphatók. Ebben a tesztben csak a csúcskategóriás Lumia 800-at vizsgáljuk, ami teljes áron 130 ezer forintba kerül, de aki két évre hűséget fogad a szolgálatójának, 85 ezerért megveheti (részletfizetés nélkül). Tehát adott egy jó drága okostelefon, és nagyjából ezen múlik a Nokia jövője.

 

Látszik, hogy a Nokia sebtiben, alig fél év alatt rakta össze a Lumia 800-at, mégpedig azon, hogy egyszerűen lemásolta a korábban piacra dobott N9-es modellt. Annyi a változás, hogy a Lumia 800 nemcsak feketében kapható, hanem extravagáns ciánkék és rózsaszín burkolattal is. Másban szerencsére nem érzékelhető a kapkodás, talán még azt kifogásolhatjuk, hogy az N9 szemközti kamerája a Lumiából kimaradt, tehát nem tudunk videotelefonálni. A hagyományos telefonálás közben azonban jó a hangminőség.

A Nokia egyetlen műanyag darabból faragta ki a házat, aminek az ívei sokkal jobban érvényesülnek a világosabb színű modelleken, mint a feketén. A töltő nyílása egy kis csapóajtó mögött van, ami nem úgy néz ki, mint ami néhány hónap használat után leszakad. A fülhallgató is elég strapabírónak tűnik, és jó a hangminősége, csak a metál szól túl karcosan.

A Lumia 800 hardvere nagyjából olyan erős, mint az androidos Samsung Galaxy S Plusé. Mindkét mobilban 1,4 gigahertzes Qualcomm Snapdragon processzor, Adreno 205 grafikus csip és fél gigabájt RAM van, és mobilneten 14,4 megabit a letöltési sebesség felső határa. A belső memória 16 gigabájt, ami a Lumia esetében memóriakártyával nem bővíthető. A Nokia 3,7 hüvelykes, 480x800-as pixeles kijelzőt rakott a Lumiára, a fényképező pedig 8 megapixeles képet vagy 720p felbontású videót rögzít.

 

De mit köszönhetünk a Nokiának?

Oké, a Lumia 800 kinézetre túltesz minden eddigi Nokián, de sokkal fontosabb kérdés, hogy a finn cég milyen szoftverekkel egészítette ki a Windows Phone 7.5-öt. A rendszert muszáj utólag tuningolni, mert a Microsoft online szolgáltatásai a régiónkban még nem elég jók. Volt pár kellemetlen élményem a Bing térképpel, például amikor rákerestem az “apaczai csere janos utca 4” címre, és a keresőmotor először Romániába, majd a Weiner Leó utcába navigált.

A Nokia azonban elég profi a navigációban, mert az övé a térképszolgáltatást nyújtó Navteq. Az okostelefonjain évek óta van ingyenes navigáció, egyre javuló minőségben. A Lumia 800 nem is hibázott a fenti címmel, és pillanatok alatt a pesti rakpartra tette le a találatot jelző pöttyöt. A Nokia Térképek előnye, hogy  az országos térképadatok lementhetők a készülék memóriájába, nem menet közben kell azokat letölteni. A szoftver gyalogos és tömegközlekedési útvonalakat is ismer, míg a Nokia Vezess nevű program hangalámondásos autós navigációt kínál.

A két navigációs programmal együtt összesen hét segédeszközt készített a Nokia. Van egy hálózatbeállító program, a Névjegymásolóval a régebbi Nokiákról lehet bluetooth-on átmenteni a kapcsolatokat, az App Highlights pedig a Windows Phone szoftverboltjában kapható izgalmas és/vagy hasznos alkalmazásokra hívja fel a figyelmünket. A WRC Live nevű program a ralibajnokság állását követi, a Tunein Radióval ötvenezer online rádiócsatorna műsorába hallgathatunk bele.

Gyorsan kapaszkodnak fölfelé

Nagyon jót tett a Nokiának, hogy átállt Windows Phone-ra. Ezzel egy csapásra megszabadult a Symbianban menürendszerében lévő nevetséges rövidítésektől (tel. beáll., üz. küldés, stb.), és kapott egy forradalmian új, a külső dizájnhoz illeszkedő interfészt. A csempékből álló főmenü szép, és a Microsoft tervezési irányelvei alapján készülő programok is teljesen eltérnek attól, amit más platformokon megszoktunk.

Windows Phone-on nagyon gyors és kényelmes a navigáció, és a programok képesek összekapcsolódni, ha a fejlesztő is engedélyezi ezt a funkciót. A YouTube indítóikonját például nem kell a főmenübe rakni, mert a videós portál automatikusan beépül a zenék+videók menübe. A képszerkesztő programok is maguktól megjelennek a fényképező és a fotóalbum kapcsolódó alkalmazásai közt, és ennek hála fotózás után gyorsan feljavíthatjuk a képet.

Mivel a Microsoft új rendszere fut a Lumián, a számítógép és a telefon között is másképpen kell kapcsolatott létesíteni. Már nem a Nokia PC Suite nevű szörnyeteget kell a pc-re telepíteni, hanem a Zune nevű médialejátszót, csak ezzel lehet dalokat és filmeket átmásolni a mobilra. Ezt lehet utálni, mert zárttá teszi a rendszert, nem lehet csak úgy fájlokat átdobni a mobilra, mint mondjuk az Androidon. Ugyanakkor a védettség jót is tesz, mert kiszűri az ostoba hibákat (Androidon már belefutottam abba, hogy az albumborító csak folder.jpg lehet, mert ha nem az, akkor mindegyik bekerül a galériába is). A Zune frissíti a telefon szoftverét is.

Bár a Windows Phone csak tavaly ősszel, a Mango kódnevű 7.5-ös verzió megjelenésekor vált komoly operációs rendszerré, a szoftverbolt már tele van jó ajánlatokkal. Az első hétvégén harmincnyolc programot és tizenegy játékot telepítettem fel a Lumiára. Ezek nem a Nokia szoftverei, és nem is a Windows Phone rendszer részei. Kezdetnek nem is olyan rossz, az androidos telefonomon - egy év használat után - körülbelül 65 alkalmazás van. Mivel most már 60 ezer app van a Windows Phone Marketplace kínálatában, és állítólag naponta 400-zal bővül számuk, könnyen lehet, hogy már néhány hét múlva tucatnyival nő a telepített szoftvereim száma.

 

Milyen jobb programokat találunk a Windows Phone piacterén? Nagyon ajánlom az AppFlow nevű programot, és nemcsak azért, mert magyar fejlesztés, hanem mert ezzel még több új, népszerű programot fedezhetünk fel. A hasznos segédeszközök közül érdemes kipróbálni a sportteljesítményünket követő Endomondo Sports Trackert, az utat-m-utat nevű MÁV- és Volán-menetrend keresőt, a GTalk, Yahoo, Skype, ICQ, Facebook és Jabber hálózaton működő IM+ csevegőprogramot, valamint a Valutaváltót, ami az MNB középárfolyamát és a többi bank árfolyamait egyaránt ismeri. A Zseblámpa pedig - nem fogják kitalálni - bekapcsolja a kamera fölötti ledeket.

Ügyes feladatkezelőnek tűnik a Flowdly, ami a különböző napokon esedékes feladatokat külön csempén helyezi a főmenübe, ahogy a Pulse rss-olvasóval is külön csempére rakja a különböző hírforrásokat. Kiváló képmanipulátor programok vannak, a Face Swap segítségével egy gombnyomással kicserélhetjük a fotón szereplő emberek arcát, míg a Pictures Lab egyszerű szűrőkkel javítja a képeink minőségét. A Magyar Telekom is elkészítette a Műsorújságot, amivel a T-Home IPTV előfizetői az otthoni set top boxon távolról beállíthatnak felvételeket. Nekem egyetlen androidos program hiányzik nagyon, az SMS Backup, ami lementi a Gmailbe az üzeneteket.

Lendületből azért pofára is lehet esni

A Nokia-Microsoft páros a Lumia 800-zal igazán jó mobilt dobott piacra. Persze még ki kell javítani néhány zavaró hibát is, például azt, hogy a névjegyek csoportjaiban ne csak húszan lehessenek. Egy közepes méretű család simán kilóg ebből a keretből (Én 823 névjegy rendszerezésével szenvedek. A Microsoftnál nincsenek nagyobb osztályok?). A videolejtászóban is jól jönne a feliratok kezelése, de ez talán egy beépülő programmal is megoldható lesz.

A Windows Phone platformban sok lehetőség van, mert a kezelőfelület egységes és átlátható, ami például az Androidról nem mondható el, és egészen újszerű a programindító ikonokra épülő régi rendszerekhez képest, ami még az iPhone-ban is jelen van. Akár vezető operációs rendszerré is válhat a Windows Phone, ha alacsonyabb áron is megjelenik ugyanez a színvonal. És ha lehet kérni, ne hagyják ki a szemközti kamerát, mert Skype-on nagyon jó videotelefonálni.  • Tippek
  • Árfolyam