Újabb összehajtható mobilok érkeznek a nyáron

2021.06.27. 06:48
A telefonból könyvszerűen tabletté nyitható koncepciókban a jövő.

Több gyártó is a valamilyen módon hajlítható készülékekben látja a lehetőséget: a Samsung, a Huawei, a Xiaomi és a Motorola is villantott már összehajtható mobiltelefonokat.

A Twitteren keresztül Evan Blass által kiszivárogtatott fényképek alapján a legjobban használható Samsung Galaxy Z Fold és a kagylótelefonokat idéző Z Flip kap hamarosan termékfrissítést.

A mobilokon a gyártó pont azokat a dolgokat frissítheti, amelyeket a tesztelők és a felhasználók a korábbi készülékekben kritizáltak. A Z Fold esetén ez az S Pen stylus támogatást és a hátlapon kisebb kameradudort, a Z Flipen pedig nagyobb külső kijelzőt és jobb kamerákat jelent.

Kérdés, hogy a kapacitív érintőceruza támogatásának megérkezésével az S szériába és a Z szériába is tényleg véget ér-e a Galaxy Note sorozat tízéves pályafutása, ahogy arra korábban már utaltak

2018-ban a Royole Flexpaijal indult az okostelefonok piacán a valamilyen módon hajlítható kijelzővel szerelt készülékek terjedése. Azóta a nagyobb gyártók folyamatosan kísérleteznek a különféle megoldásokkal, de az idén márciusban bemutatott Xiaomi Mi Mix Fold, illetve Huawei Mate X2 és Galaxy Z Fold is azt mutatja, hogy a piac leginkább a minitáblagéppé kihajtogatható okostelefonokat várja.

Nagyobb volumenű sikerüknek áruk és sebezhetőségük szab határt.

Az összehajtható készülékek kijelzői és a panel védőborítása speciális műanyagból – bár van gyártó, amely azt állítja, hajlítható üveget használ – készül, melynek előállítási költségei magasabbak. A mobilok ellenben sokkal kevésbé állják az őket érő hatásokat:

  • a kijelző könnyebben benyomódik, befolyik vagy törik,
  • a mozgó alkatrészek közé por és egyéb szennyeződés kerülhet,
  • szintén a mozgó alkatrészek miatt a vízállóság kérdése egyelőre egyik gyártó által kínált telefonban sem megoldott.

Legtöbb esetben az 500–800 ezer forint körüli árhoz prémiumszervizt is kínálnak a cégek, melyek kedvezményes áron fedezik például a kijelzőcserét, viszont ahhoz, hogy annyi összehajtható mobilt vegyenek az emberek, mint sima készüléket, a gyártóknak meg kell oldani, hogy áraikat nagyjából felére csökkentsék, a készülékházakat pedig ellenállóbbá tegyék.  • Hírek
  • Hírek