Gyártásra kész a teljes színfelbontású OLED

2007. május 18., 21:14 Módosítva: 2009.07.25 17:46
Itt a válasz az akkuproblémákra: a két legismertebb kijelzőgyártó, a Samsung és az LG.Philips egyaránt QVGA aktívmátrixos OLED kijelzőket jelentett be. Hogyan oldja meg néhány új kijelző az áramfogyasztási problémákat? Köztudott, hogy a színes LCD kijelzők pikk-pakk lemeríthetik a mobilokat. Az OLED kijelzők azonban hátsó megvilágítás nélkül jelenítik meg a képet, tehát kevesebbet is fogyasztanak, mint az LCD, és több hely marad az akkunak.

A Samsung AMOLED kijelzője 2,2 inch átmérőjű, QVGA felbontású, 24 bites, és csupán fél milliméter vastag. Ezzel szemben az LG.Philips egy 4 inch átmérőjű, QVGA, 16 bites kijelzővel állt elő, amely mindössze 0,15 milliméter vékony. A Samsung felkészült a gyártósorok beindítására, és az LG.Philipsnek sem kell átállítania a berendezéseit, ha bele akar vágni a tömegtermelésbe.

Itt a Motorla RAZR 2

2007. május 16., 11:54 Módosítva: 2009.07.25 17:46
Ázsiában júliusban megjelenik a pengetelefon második változata, majd később a világ többi részén is. Tízszer gyorsabb processzor lesz benne, mint az eredeti változatban, fényesebb lesz a fő kijelzője, a külső kijelző pedig két inchesre nő, hogy a mobilt könnyebben lehessen zenelejátszóként használni, mint azt a mellékelt ábra is mutatja. Érdekes, hogy a RAZR 2 az újításokellenére két milliméterrel vékonyabb lesz elődjeinél.

Magyarországon nyilván a HSDPA változatot dobják majd piacra. Reméljük, hogy ez már nem melegszik majd annyira, mint a V3xx, és hogy jobb szinkronizáló szoftvert adnak hozzá.

Az pengénél azonban sokkal érdekesebb a Z8 típusjelű multimédiás szörnyeteg, amelyben 3,6 Mbps sebességű HSDPA kapcsolat, nagy felbontású kijelző, és másodpercenként 30 képkockát rögzítő kamera lesz. Memóriája akár 32 gigabájtosra is bővíthető lesz, amint megjelennek az ilyen hatalmas kapacitású memóriakártyák. Most legfeljebb 4 gigabájtos microSD-t lehet belenyomni. Vajon lesznek-e gondok az akku kapacitásával?

A Motorola új készülékei ezen a szájton még jobban megismerhetők.

A mobil web ötödakkora, mint a hagyományos

2007. május 15., 13:51 Módosítva: 2009.07.25 17:46
Őrült tempóban növekszik a mobil web. A Telephia és a Comscore piackutatása szerint az Egyesült Királyságban 5,7 millióan interneteznek mobilról, miközben számítógépről 30 millióan, az Egyesült Államokban 30 millió mobilos és 176 millió rendes webező van. A briteknél a mobilon webezők 63 százaléka férfi, 67 százaléka 35 évnél fiatalabb.

A következő években valószínűleg egyre több online tevékenység kerül majd át a mobilokra, különösen ha elterjednek a nagykijelzős, szélessávú, esetleg külső billentyűzettel is kiegészíthető modellek, és ha egyre több webportálnak lesz mobilra optimalizált változata.

Közösségi portált indít a Pannon

2007. május 14., 16:24 Módosítva: 2009.07.25 17:46
Jó ötlet, rossz platform. Röviden így lehetne jellemezni a Pannon új szolgáltatását, a Mizu? nevű csoportos üzenőfalat. A Mizu nagyjából úgy működik, mint a Tweeter, azaz a felhasználók megírhatják, hogy mit csinálnak éppen, illetve megnézhetik, hogy barátaik mit csinálnak éppen. Sajnos a szolgáltatás csak wapon elérhető, aminek az egyetlen kézzelfogható előnye, hogy csak egyszer kell regisztrálni, a visszatérő felhasználót automatikusan azonosítja a rendszer. A wapnak ugyanakkor számos hátránya van a szoftveres megoldásokhoz képest: a böngésző nem frissít magától, nehézkes a navigáció, és egyáltalán nem látványos. Egy jól összerakott webkettes verzióra pedig talán még a T és Voda előfizetői is regisztrálnának, és népszerűbb lenne a Pannon.

Gondolatolvasó lesz a Google mobilja

2007. március 9., 22:50 Módosítva: 2009.07.25 17:46
Tartózkodási helyünk alapján találja majd ki a Google-mobil, hogy mire akarunk rákeresni, írja a Gizmodo. Mindezt egy szabadalmi kérelemből olvasták ki a Mad 4 Mobile Phones szakértői, aki szerint a júniusban megjelenő iPhone is képes lehet ilyesmire. A szabadalom szerint a szoftver a földrajzi koordináták, a korábbi üzenetek és keresések, valamint az időpont alapján ki tudja találni, hogy a felhasználó mit keres, illetve hogy mit akar éppen bepötyögni sms-ben. Szerintem ilyen prediktív szövegeket dob majd elő a Google automatikusan:

Munkahelyen, péntek délután fél órával a munkaidő vége előtt.

SMS: Tovább kell maradnom, de sietek. Csók.
Keresés: Asztal belvárosi kocsmában hat személyre?

Belvárosi kocsmában, két órával a munkaidő vége után.

SMS: Most végeztem, a kollégákkal még megiszunk egy sört, oké? Sietek, csók.
Keresés: Hol van a közelben még tovább nyitva tartó kocsma?

Belvárosi kocsmában, éjfél körül.

SMS: Későn érkezem, légyszi vedd ki a kulcsot a zárból.
Keresés: Hol vagyok, és innen hogy a p*ba jutok haza?

Mobilos játékok a bankautomatából

2007. március 9., 22:26 Módosítva: 2009.07.25 17:46
Az ezernégyszáz készpénzkiadó automatával rendelkező brit Bank Machine vállalat hamarosan megújítja gépeit, és a Max Box nevű multifunkciós dobozokból már nemcsak kápét, hanem akár mobilos játékokat, csengőhangokat és háttérképeket is lehet majd venni. Sőt, a készülék akár zenegépként és wifi hotspotként is működhet, írja a BBC. Ez egyáltalán nem őrültség, hiszen egy csomó új szolgáltatásért lehet majd bankkártyával fizetni emelt díjas sms helyett. Az biztos, hogy a Bank Machine csak nyerhet az újdonságokkal, hiszen ha elég erősek a dobozok ahhoz, hogy azt a sok pénzt megvédjék, akkor a felszerelés is biztosan épségben marad. Az új funkciók ugyanakkor vonzza majd fogyasztókat.

Magyarországon az orvosi rendelőkben lehetnének egy olyan ATM-ek, amelyeken nemcsak a vizitdíjat lehetne rajta befizetni, de a betegek nyugtató zenéket is hallgathatnának, amíg várakoznak. Sőt akár gyógyszerautomatát is a dobozba lehetne építeni. Vagy erről még előbb népszavazás lesz?

Ki uralja a mobilos reklámpiacot?

2007. március 8., 22:34 Módosítva: 2009.07.25 17:46
Miközben még alig látni zsebhirdetéseket, a mobilos hirdetési piac egyre zsúfoltabb lesz. Tucatnyi cég kínál átfogó megoldást a hirdetőknek, a tervezéstől kezdve egészen a kampányok lebonyolításáig, a mobilos kereséssel foglakozó cégek, mint például a Jumptap, erősen a hirdetésekre fókuszálnak. Ráadásul még a webes nagyágyúk, a Google meg a Yahoo is megjelentek a pályán.

Mindez nem igazán érdekelte a Nokiát, a finn cég is részt akar venni a buliban: mégpedig a napokban bejelentett Ad Service és Advertising Connector platformokkal. Az Ad Service a mobilos kiadókat fogja össze, és a mobilos reklámkampányok szervezését, optimalizálását segíti. Az Advertising Connector a felhasználó viselkedéséhez, környezetéhez igazodva választja ki, hogy a hirdetés szövegben, fényképen vagy videón jusson el a célszemélyhez.

Kezdődhet az erőfitogtatás, és egyelőre nem látszik, hogy kerül az élre, mivel a hirdetéseket elég sokféleképpen el lehet juttatni a fogyasztókhoz.

a) Az eszközre gyárilag telepített szoftverek szívják le a reklámokat a netről, például egy YouTube kliens a videókkal együtt reklámokat is letölt.

b) A szolgáltatók wap portálján jelennek meg bannerek, linkek, a sztrímelt videókban reklámfilmek.

c) A gyártótól és a szolgáltatótól is függetlenül mms-ben, sms-ben vagy bluetooth kapcsolaton löknek át reklámokat a mobilra.

d) satöbbi

Az első kettő a széles körben elfogadott modellhez áll közel, miszerint az ingyenes vagy olcsó tartalomért ésvagy szolgáltatásért csérébe reklámokat kell néznünk, a harmadik lehetőség meg a spamelésre hasonlít, ezért elég kényes terület.

Eden Zoller, az Ovum elemzője egyébként úgy véli, hogy a Nokia nem akarja összeakasztani a bajszát a szolgáltatókkal, inkább csak megoldást akar nyújtani nekik, nyilván a bevételekből meg lecsippenti a maga részét. Zoller szerint a Nokia előnye pont az lehet, hogy barátságosabb partner, mint a Google, ráadásul elég sok szolgáltatóval régóta együttműködik.

Négyszázezer dotMobi

2007. március 8., 21:55 Módosítva: 2009.07.25 17:46
Döbbenet: 2006 októbere óta több mint négyszázezer .mobi domént regisztráltak! Arról bezzeg nincs semmilyen infomáció, hogy ebből mennyit használnak, de feltételezhető, hogy elég sok domént csak a biztonság kedvéért védtek le, nehogy másé legyen. Amikor meg elmúlik a hájp, lehet, hogy négyszázezernél jóval kevesebb dotMobi domén lesz, mert az emberek rájönnek, hogy bőven elég a dotcom cím, és jól megtervezett szájtot készíteni, amelyek a mobilos böngészőket érzékelve és automatikusan kis méretre váltanak.

Nanotechnológiát fejleszt a Nokia

2007. március 8., 13:48 Módosítva: 2009.07.25 17:46
Kisebb és vékonyabb mobilokat akar gyártani a Nokia, ezért hosszú távú megállapodást kötött a nanotechnológiában élen járó Cambridge egyetemmel. Ezentúl közösen foglalkoznak majd a nanotechnológia vívmányaival, hátha azokat a mobilgyártásban is lehet hasznosítani. A finn mobilgyártó kutatóközpontjában tíz szakértő dolgozik majd.

Nyilván megunta a Nokia, hogy mindig a rivális Samsung áll elő a világ legvékonyabb mobiljaival. Most éppen 5,9 milliméter a csúcs. Reméljük, hogy a Nokia kutatása eredményes lesz. A barcelonai 3GSM-en kipróbáltam a Samsung néhány vékony mobilját, és nem volt felemelő élmény, recsegtek-ropogtak az ujjaim közt.

Vista gadgetek Windows Mobile platformon

2007. március 5., 22:53 Módosítva: 2009.07.25 17:46
Mel Sampat szoftverfejlesztő a Microsoftnál, és bemutatta minként lehet majd Vistára készült gadgeteket elindítani Windows Mobile 6 készülékeken. Egyszerűen át kell másolni a gadgetet a mobilra, és el kell indítani. Majd akkor, amikor hivatalosan is elkészül az ehhez szükséges keretrendszer.

Persze egyáltalán nem biztos, hogy a fejlesztők örülnek majd ennek a keretrendszernek, ugyanis most - mint azt Mel elmondja ezen a videón - elég nehéz WinMobile platformra fejleszteni, ismerni kell a C nyelvet és egy csomó más dolgot. Ezeknek a feltételeknek nyilván egy szűkebb réteg felel meg. Ezzel szemben a keretrendszerre ugyanolyan egyszerűen lehet majd programot írni, mint Vistára gadgetet. Valószínűleg elég sok ingyenes mobilos gadget lesz majd, így nem kell majd 10-20 dollárt kifizetni egy nevetséges kis programért (időjárásjelentés, világóra stb.)

Hol is láttam ehhez hasonlót élő bemutatón? Ja, megvan, a 3GSM-en az Opera standjánál; az Opera Mobile 9 is nagyjából ugyanezt tudja majd. A Microsoft megint feltalálta a spanyolviaszt. Mel be is vallja, hogy ők az iPhone alapján kezdték kidolgozni az ötletet.

Éledezik a Nokia játékplatformja

2007. március 5., 22:06 Módosítva: 2009.07.25 17:46
Kisebb sajtóközleményben közölte a Nokia, hogy milyen mások által gyártott játékok lesznek jelennek meg az új Next Gen N-Gage mobilos játékplatformra. Lesz Asphalt 3, Brothers In Arms: Hell's Highway, Brain Challenge, Midnight Pool és FIFA 2008. Szerencsére egyikkel sem játszottam, de legalább késztetést sem éreztem arra, hogy próbálkozzak. Jó sok kiadók is bejelentette, hogy támogatják a platformot: Indiagames, THQ, Gameloft, EA, Glu Mobile. A mai játékfejlesztői konferencián (GDC) a Nokia többet elárul, de azt nem várom meg.

A Sony Ericsson szabadalmaztatta a távirányítót

2007. március 5., 15:33 Módosítva: 2009.07.25 17:46
Elég régóta van távirányító a Sony Ericsson mobiljaiban, amellyel például a pécét lehet irányítani, a mobilgyártó azonban most egy lépéssel továbbmegy: olyan mobilos táirányítót szabadalmaztatott, amely az irányítandó eszközről letölti a parancskészletet. Ehhez szerintem elég fontos lenne, hogy a tévékben, erősítőkben és dvd-lejátszókban is bluetooth legyen infra helyett, hogy ne kelljen csak a távirányítás miatt infrát rakni a mobilokba. Az Engadget szerint 2005 augusztusában nyújtották be a szabadalmat.

Nagyjából ugyanezt tudta az iPaq zsebgépem, igaz ahhoz - ha jól emlékszem - a netről kellett az eszközinformációkat letölteni. És nem is igazán vált be, távirányítónak túl nagy volt.

Jönnek a javás vírusok

2007. március 4., 15:10 Módosítva: 2009.07.25 17:46
Fejlettebb mobilos oprendszerekre - Symbian és Windows Mobile - azért nem készülnek igazán ütős vírusok, mert még elég kevesen használják ezeket a platformokat, nehezen térül meg a vírusok létrehozásába fektetett tudás és idő. Bezzeg mennyivel jobb a helyzet a javával, amely szinte minden mobilon megtalálható.

Persze a java védelmi mechanizmusai elég jók, még az ártalmatlan Opera Mini is mindig megkérdezi, hogy használhatja-e az internetelérésemet, de pont ez egyáltalán nem számít, ha az átlag júzer biztonságáról van szó. Azok úgyis rákattintanak bármire, ami mozog. A hekkerek meg jól elveszik a banki adataikat, mobilos jelszavaikat, és megnövelik a havi számlájukat. Most éppen a Kaspersky Labs riogatott az Abirón.

Bejött a Nokia Maps

2007. március 1., 22:40 Módosítva: 2009.07.25 17:46
Valamiért nem tudok képernyőmentést készíteni a Nokia Maps szoftveről, pedig de jó lenne mutogatni. Az elmúlt év legütősebb szoftvere Symbianra, még GPS nélkül is, az elmúlt két héten négyszer kerestem meg rajta budapesti címeket, 100 százalékos sikerrel. A Google Maps mobilos kliens piskóta ehhez képest, mert azon soha semmit sem találtam meg, mivel nem lehetett magyar címekre keresni. A falusi utcaneveket ugyan a Nokia Maps sem ismeri, de legalább a falut magát megtalálja és útvonalat lehet oda tervezni. Szórakozóhely nevére keresve a listán az adott helyhez legközelebb lévőt dobja elő, de a lista végére akár ezer kilométerre lévő éttermek is felkerülhetnek. Viszont elég érdekes, hogy a Ráday utcában a térkép szerint semmi sincs, csak ATM meg egy Hotel.

Ehhez elég szorosan kapcsolódik a WSJ cikke, miszerint a Nokia csak GPS és térkép beépítésével tudja szinten tartani a mobilok árát. (Tudjátok mennyibe kerül egy GPS csip? Egy, azaz 1 dollárba. Ezt a 3GSM-en ordibálta egy gyártó miközben prezentálta a terméket.) Szóval hiába baromi olcsó a csip, az emberek ahhoz szoktak hozzá, hogy a hordozható GPS-ért 300-500 eurót fizetnek, így valószínűleg a szemrebbenés nélkül veszik majd meg drágán a csúcskategóriás mobilokat. A piac pedig iszonyatos tempóval nő, 2006 első három negyedévében több mint kétszer annyi GPS kelt el, mint 2005 első három negyedévében. A legjobb, hogy a Nokia térképe alapól ingyenes, de a Moconews szerint teljes Európára 118 euróba kerül majd egy évre a hangutasításos navigáció, a turisták meg egyszeri 10 euróért vehetnek majd mobilos útikönyveket például a Berlitztől.

Projektor mobilra

2007. március 1., 21:57 Módosítva: 2009.07.25 17:46
Értelmetlen fejlesztésekel Dunát lehetne rekeszteni, íme a legújabb: mobil kijelzőjére szerelhető kivetítő. Lényege, hogy a mobilon megjelenő pici képet 19 colosra lehet nagyítani. Dícsérendő a Neochroma leleményessége, hogy mindenféle extra kábel nélkül megoldották a feladatot, de lássuk be, hogy ennek az égvilágon semmi értelme nincs addig, amíg a mobilok kijelzőjén ilyen rohadtul kevés pixel fér el. Tegye fel a kezét, aki még ma is 640x480-as felbontáson internetezik! Ha feltette, akkor hagyja is úgy, és ne próbáljon ide beírogatni.


Akkor már inkább legyen kábel, tuszkoljanak bele a mobilba egy rendes grafikus csipet 1024x768-as tévékimenet támogatással, készítsenek lokalizált bluetooth billentyűzetet, és lehessen a mobilról tévén vagy kivetítőn netezni, emailt írni, prezentálni satöbbi.

Restart

2007. március 1., 21:40 Módosítva: 2009.07.25 17:46
Nem arról van szó itt kéremszépen, hogy az elmúlt hónapban nem voltak mobilos hírek, hanem arról, hogy a gyárban tartósult hiányzások miatt a munkamorálom - mert persze én nem szoktam hiányozni - a béka segge alá esett.

Pedig időközben kiderült, hogy az átkozott Linuxon is működik a hsdpa, ha üresen hagyott jelszó helyett az ember beírja t-email felhasználónevét és jelszavát. A még jobban átkozott Windows Vistára meg hiába pakoltam fel a Nokia Phone Update programot, kifagy, ezért az N80-asomra nem tudom feltölteni az N80ie szoftverét. Pedig Darla szerint ez hivatalosan is lehetséges. Vistán egyelőre egyik Globetrotter hsdpa adatkártyámat sem sikerült elindítanom.

Most egyébként egy Motorola V3xx hsdpa mobilt böködök, és egy-két apróságtól eltekintve nagyon tetszik. Ilyen apróság: rövid a gyári fülhallgató kábele, így állandóan kimászik a fülemből a dugasz. A Linux nem ismeri fel a mobilt. Vicc egy olyan gyártótól, amely egyébként ontja magából a linuxos mobilokat. Ami bejön: szabvány usb kábel, tölti is, az aksi sokáig bírja. Kicsit gyerekes, hogy a pécés szoftver a mobil kinézetét utánozza, de ezt leszámítva elég jól használható. Működik Vistán.

Az érintőkijelző minek?

2007. február 21., 07:37 Módosítva: 2009.07.25 17:46
Jó, tudom, hogy ciki állandóan a nem megjelent Apple-mobilról beszélni, de tény, hogy a koncepció szöget ütött a fejembe. Munkás Pityu (c) bejelentése óta azon jár az agyam, hogy vajon az új interfész mennyire működőképes. A Nokia N800 tesztje azt sugallta, hogy az érintésérzékeny felületen jól lehet gépelni, ha elég nagy a kijelező. A 3GSM-en a DoCoMo standjánál az derült ki, hogy nagyon fontos a visszajelzés. Ha a virtuális gomb lenyomásakor egy kicsit megrezeg a mobil, akkor az agyunk rögtön tudja, hogy a gombnyomás sikeres volt, nem kell tovább nyomorgatni a műanyagot. Az LG Prada tesztje ugyanakkor azt mutatta meg, hogy az új generációs érintőkijelzők, amelyek kemény műanyagra vannak feszítve, elég nehézkesen használhatóak, az ujjbegyem egyszerűen megakadt a felületen. Ezt az újfajta értőkijelzőt pont olyan, mint a Samsung P310 vagy a Z560 érintésérzékeny gombjai, csak éppen az egész felület ilyen. Teljesen más érzés a használta, mint a WinMobile kijelzőké.

Szerintem nem válik be.

A pingvin kinyírta a memóriakártyát

2007. február 20., 22:02 Módosítva: 2009.07.25 17:46
Óvatosan azokkal a drága memóriakártyákkal, a 2 gigabájtos pretec miniSD kártyám kevesebb mint egy évet élt meg. Haláltusája akkor kezdődött, amikor bedugtam a laptopomba, felmásoltam rá egy albumot, aztán lecsatoltam a tárolót, ugyanis mindez Ubuntu Linuxon történt, és ott ilyen baromságokkal kell szórakozni a memóriakártya kivétele előtt.

Aztán hazafelé menet elég ideges lettem, hogy a felmásolt albumot nem játssza le a mobilom. Aztán otthon még idegesebb lettem, mivel semmit sem tudtam lemásolni a kártyáról. Az egész elromlott, most már a Windows nem tudja befejezni rajta a formatálást, nem lehet rá írni. Dobhatom a kukába, pedig nem volt olcsó.

Jó tanácsok:

- lehetőleg ne használjatok Linuxot, mert szívás
- ne vegyetek túl nagy memóriakártyát, mert sok pénzt bukhattok, ha tönkremegy
- várjátok meg a Seagate DAVE megjelenését, mert az aztán hiperkúl kiegészítő

67 milliárd dolláros rablás

2007. február 20., 21:46 Módosítva: 2009.07.25 17:46

A 3GSM akkora sokkot okozott, hogy azt hittem soha többé egyetlen szót sem tudok majd mobilokról írni. Ez a hír azonban egy pillanat alatt felpupálta az agyamba a vért. Az előrejelzés szerint 2012-ben már évi 67 milliárd dollárt kaszálnak majd a világ mobilszolgáltatói a szöveges üzeneteken. Ez ugyebár az egyik ok, amiért páros lábbal kéne őket seggberúgni.

Egyébként a 3GSM egyik legérdekesebb elemzése az volt (az Informától), hogy a mobilszolgáltatóknak el kéne gondolkozniuk a DRM-mentes zenelatöltésen, mert a DRM totális szívás. Például elég ciki, hogy az Orange online zeneboltja nem kompatibilis a saját mobilos zeneboltjával. Azt ne kérdezzétek, hogy ezt miért ebbe a bejegyzésbe raktam. Csak.

Felcsavarható kijelző az olaszoknál

2007. február 6., 22:42 Módosítva: 2009.07.25 17:46
Az Index nagyjából két hete megírta, hogy jól halad a felcsavarható kijelzők fejlesztése. A Telecom Italia a napokban bejelentette, hogy beszállna a buliba, és Olaszországban piacra dobná a világ első felcsavarható kijalzőjét - a világ többi részét pedig meghagyná a technológiában élen járó holland Polymer Visionnek. Jó hír, hogy a kütyü kint lesz a 3GSM-en, én meg addig nyüzsgök majd a standjuk körül, amíg a kezembe nem nyomják, és megírom jól, hogy milyen.

Távirányítót a mobilba

2007. február 6., 22:04 Módosítva: 2009.07.25 17:46
Gondolom ezért pakolnak a koreai mobilokba digitális tévét, bacilusölő burkolatot, brutálszélessávú internetelérést, csevegőprogramot, avatárokat, sok megapixeles fényképezőt, mert az ottani emberek már rohadtul unják a mobilelefonálást. Most például kitalálták, hogy legyen a mobilban távirányító is az otthoni tévéhez meg a házimozihoz, írja az Überphones. Mondjuk ennyi erővel foglalkozhatnának egy kicsit azzal is, hogy szép mobilokat gyártsanak, mert ezek egyszerűen randák.

Az EU az ellen is véd

2007. február 6., 21:51 Módosítva: 2009.07.25 17:46
Az ejropunnyó kidolgozna egy keretrendszert gyermekeink védelme érdekében, és az ötletet tizenöt nagy uniós mobilszolgáltató is támogatja. A kezdeményezés lényege, hogy a fiatalok ne érhessenek el nem nekik való tartalmakat. Persze aki a nettel együtt nőtt fel, az tudja, hogy ez mekkora baromság, mert ha a gyerek pornót akar, akkor úgyis megszerzi. Ha meg nem akar, akkor úgyis tudja, hogy hová nem kell klikkolni. Remélem jó sok pénzt elköltenek rá, jól.

Keményre fújja a Cisco az iPhone-lufit

2007. február 4., 22:15 Módosítva: 2009.07.25 17:46
A Gizmodo friss bejegyzése szerint a Cisco egészoldalas NY Times hirdetéssel próbálja felhívni magára a világ figyelmét, az iPhone márkanevet érintő vita kapcsán. Szerintem az Apple és a Cisco már rég lerendezte az egész ügyet, csak csinálják itt a felhajtást, hogy még többet írjanak róluk az újságok. Az emberek megtudják, hogy mi a rákfenét csinál a Cisco, az Apple meg örülhet, hogy az összes cikkhez az általuk készített iPhone képét hozzák le, mert az milyen szép és forradalmi, meg vannak rajta ikonok is. Broáf, az egész kezd nevetségessé válni, le is szállok a témáról.

Egyébként szerintem az Apple jobban járna az Apple név használatával, mint az i[drága cucc fehér műanyagban] elnevezésekkel, mert ez utóbbiból úgysem tudnak mindent levédeni, az Apple nehezebben koppintható.

Hétvégi horror

2007. február 4., 21:56 Módosítva: 2009.07.25 17:46
Egy Marlon Brando Gill nevű ember azért áll a kansasi bíróság előtt, mert sikeresen letuszkolt egy mobiltelefont a nője torkán. A Seattlepi cikkéből sajnos nem derült ki, hogy milyen típusról van szó, de hasznos lenne tudni, hiszen a megfelelő készülék akár életet is menthet. A nő ugyanis fulladhatott volna, de szerencséje volt, átment a torkán a mobil, és az orvosok ki is tudták szedni belőle. Az elborult agyú férfi hét évet kaphat, és remélem egy időre eltiltják a mobiltelefonálástól.

Del.icio.us Opera Minire

2007. február 2., 17:14 Módosítva: 2009.07.25 17:46
Végre megvan hogyan lehet a mobilon betöltött weboldalak linkjét lementeni a webre. Így a hosszabb cikkeket csak otthon vagy az irodában, rendes számítógépen kell végigolvasni. Opera Mini és Opera Mobile böngészőkön garantáltan működik, kipróbáltam.

A leírást a Wap-Review szájton olvastam, és egy kicsit hosszadalmas a módszer.

1. Betöltöd az Opera Minibe az http://o.yeswap.com/ címet.
2. Ráböksz a Quick del.icio.us Post feliratú linkre.
3. Újratölti ugyanazt az oldalt, te meg ezt lemented könyvjelzőnek (#7), de a címet megszerkeszted úgy, hogy az alábbi részt kitörlöd az elejéről:

http://o.yeswap.com/?

Magyarán javascript: legyen a link eleje, semmi http meg ilyenek.

4. Bekattintod a Display on start page mellett a négyzetet. Nem tudom a magyar verzióban mi a szöveg. Ez az egyetlen bekattintható négyzet.
5. Betöltesz egy bármilyen weboldalt, előkeresed a lementett linket, ráböksz, beírod a del.icio.us azonosítódat és jelszavadat. Voilá.

Nekem néha furán viselkedik, például nem egészen értem, hogy az Opera Mini mennyi időre jegyzi meg a del.icio.us belépést. Most úgy tűnik, mintha mostantól örökre be lennék jelentkezve.

Kínában már van iPhone

2007. február 2., 08:55 Módosítva: 2009.07.25 17:46
A szorgos kínai dizájnerek elkészítették az iPhone látszólag pontos másolatát, sőt egy kicsit fel is turbózták.  Azt nem tudni, hogy a Meizu M8 is elforgatja-e a képét, ha oldalra fordítják, a dapreview azonban tudja (vagy tudni véli), hogy WinCE 6.0 oprendszer fut rajta, három megapixeles a kamerája, 3,3 colos kijelzőjén 720x480 képpont fér el, és van rajta tévékimenet. A képek inkább tűnnek rendereltnek, mintsem valódi fotónak, de ez mindegy is. Az iPhone megjelenéséig bőven lesz ideje a Meizunak arra, hogy elkészítse és piacra dobja az M8-at, és talán Steve Jobsnak is lesz elég ideje arra, hogy szénné perelje őket.

Vízálló telefonok

2007. február 1., 17:32 Módosítva: 2009.07.25 17:46
Harminc percig víz alatt lehet tartani a Fujitsu F703i mobilt, a világ - állítólag - legvékonyabb mobilját. Van rajta kamera, sőt microSD bővítőhely is. A Laptop Logic cikke szerint három évig tartott a fejlesztése, és hivatalosan csak Japánban lesz kapható. Naná, a világ többi részén az elavult japán technika is újdonság.


Csak hogy ne legyen ilyen rövid a bejegyzés, beszúrok ide még egy vízálló vezetékest is. A NY Timesban bemutatott Uniden WXI477 házi rádiótelefon alapból lebeg a vízen, de egy méter mélyen és a zuhany alatt is kibírja. Az nem tudom, hogy van-e benne rezgő mód. Töltője mágneses indukcióval viszi be az áramot, szóval nincsenek kilógó fém alkatrészek.

Külső vincsi mobilhoz

2007. január 31., 22:57 Módosítva: 2009.07.25 17:46
Ha találkozom valaha azzal a fejlesztővel, aki a Seagate usb, wifi és bluetooth 2.0 csatolóval felszerelt merevlemezét kitalálta, én esküszöm leborulok előtte, és elmormolok egy random áldást. Na jó, nem sok igazi áldást tudok, kb. tíz évesen jöttem rá, hogy keresztbe tett fákat imádni hülyeség, pedig a nagymamám igazán mindent megtett, hogy jó katolikus legyek.



Visszatérve a tárgyra: a 10 vagy 20 gigabájtos külső merevlemez neve DAVE, írtak már hozzá kezelőszoftver Symbianra, WinMobilra meg Javára is, és néhány hónapon belül kapható lesz. Mire jó? Ezen lehet majd tárolni/lementeni a mobilon lejátszandó/rögzített zenéket, fotókat és videókat. A Wired blogja szerint 150 dollártól lesz kapható, azaz árban simán lenyomja a jóval kisebb kapacitású memóriakártyákat. Mondjuk az is igaz, hogy a divergencia ezen a szinten már kicsit túlzásnak tűnik, mert a franc akar húsz különböző eszköz töltőjével és adatkábelével szórakozni. Viszont arra még jó sokat várhatunk, hogy ilyen áron kapjunk ilyen nagy kapacitású flash memóriákat. A DAVE egyébként egy feltöltéssel 14 napon át várakozik a zsebünkben, és körülbelül 10 órán át aktívan használható, ami bőven elegendő lehet mindenre.

A  nap kérdése:

N800 + DAVE + bluetooth billentyűzet + GPS + mobil = __________?

(Erről majdnem elfeledkeztem: azért áldom a Seagate mérnökét, mert két éve szeretnék olcsón nagy adattárolót venni a fiók mélyén fekvő iPaqomhoz. Az aksija már nem sokat bír, ezért PDA-ként nem használható, viszont mp3-lejátszónak még elmegy. Egész jól szól.)

Kínában van lopásgátlós mobil

2007. január 31., 22:11 Módosítva: 2009.07.25 17:46
Egyrészt nem árt minél hamarabb hozzászokni a hülye kínai terméknevekhez, egyszer úgyis eljutnak hazánkba is ezek a távol-keleti csodák. Itt van például a Tianyu B832 nevű modell, amelyben elég kifinomult beépített lopásgátló van, szóval nem is lenne rossz, ha beszivárogna ide néhány példány belőle. Én meg jól kipróbálhatnám.

Ha a tolvaj belerakja saját SIM-kártyáját, akkor a Ti Anyutok automatikusan küld egy sms-t a régi SIM-kártya számára. Nem árt gyorsan pótolni a lopott kártyát. (Persze ha tényleg meg akarnák szívatni a tolvajt, akkor azonnal ötszáz sms-t is küldhetnének automatikusan, hiszen a tolvajnak kell kifizetnie.) Emellett a telefon egy számítógép segítségével távolról letiltható a hálózatról.

Ezt a trükköt a vezető mobilgyártók is bele implementálhatnák a mobil termináljaikba, jól.

Titkos megbeszélés volt a Nokia új játékplatformjáról

2007. január 31., 22:00 Módosítva: 2009.07.25 17:46
A Pocket Gamer szerint múlt héten Santa Monicában titkos megbeszélés volt a Nokia új generációs játékplatformjáról, és ami igazán meglepő, az a résztvevők listája. Gondolom az EA, Disney, Sega, Sony, Universal, Glu Mobile, Namco és Vivendi nevek mondanak valamit az esemény súlyáról. A cikk állítása szerint már szétosztották a fejlesztői csomagokat, szóval nyáron debütálhat a rendszer, és karácsonykor már elég játék lesz a piacon, amit érdemes lesz agyonreklámozni. Jövő héten Európában lesz találkozó, ami már nagyon közel lesz a 3GSM-hez. Talán Barcelonában kiderül valami erről is.