Befutott a legújabb hordozható konzol: alapos ráncfelvarrást kapott a Steam Deck

2023 november 13., 12:11 Módosítva: 2023.11.13 13:58

Kicsivel több mint két éve már, hogy a Valve bemutatta első hordozható konzolját, a Steam Decket, ami azonnal elsöprő sikert aratott a játékosok körében. A megjelenés idején a konzol leginkább a Nintendo Switch kihívója szeretett volna lenni – de időközben több kihívó is érkezett, többek között az általunk is tesztelt Asus-féle ROG Ally és a Lenovo-féle Legion GO személyében.

Ennek értelmében a Valve számára is egyértelművé vált, hogy ha nem is teljesen új konzolt, de egy ráncfelvarrott változatot mindenképp ki kell adniuk, hogy megtartsák versenyképességüket. Ennek a gondolatmenetnek lett a szüleménye a Steam Deck OLED, ami a Nintendo Switch OLED példáját követve elsősorban egy frissített, jobb kijelzővel szeretné levenni a felhasználókat a lábukról.

Ennél azonban egy kicsivel több is belefért az új Steam Deckbe, még annak ellenére is, hogy teljesítmény tekintetében nem történt igazi előrelépés. Mutatjuk, mire lehet számítani az új konzoltól.

Tovább

Ha valaki csak egy videójátékkal játszik idén, ez legyen az

2023 november 10., 12:50 Módosítva: 2023.11.10 19:29
14

Félelmetes belegondolni is, de nem kevesebb mint 13 év telt el azóta, hogy az Alan Wake című horrorjáték ihlethiánnyal küszködő íróját elnyelte az a bizonyos tó Bright Falls városa mellett. Bár a finn Remedy Entertainment alkotása egészen gyenge eladási számokkal indított a megjelenését követően, szájhagyomány útján terjedt a jó híre, és hirtelen kultikus alapműként kezdték el számontartani a gamerek. Egy olyan videójáték volt ez, amely a Stephen King-regények és a Twin Peaks hangulatát ötvözte egybe, érdekes harcrendszerrel megfűszerezve. A Sam Lake által vezetett írócsapat olyan tévésorozatos körítést adott ráadásképp az Alan Wake-nek, ami már csak hab volt a képzeletbeli tortán. Epizodikus formátumban, váratlan fordulatok és cliffhangerek által meglepve bújhattunk Wake bőrébe, aki pisztollyal és zseblámpával kelt harcra a sötét erőkkel, hogy visszaszerezze elrabolt nejét.

Az Alan Wake végén elhangzó kultikus mondat, miszerint ez nem egy tó, hanem egy óceán, jó sokáig tartotta lázban a fanokat, akik évről évre egyre inkább elvesztették a reményt, hogy valaha ez a némiképp rejtett gyöngyszem folytatást kaphat. A Remedy próbálkozott mindennel, az időutazós Quantum Break bár utalgatott Wake történetére, még csak meg se közelítette a horroríró időközben több nagy DLC-vel, például az American Nightmare-rel kiegészülő meséjét. A 2019-es Control ehhez képest már közelében járt annak a zsenialitásnak, amit az Alan Wake képviselt, főleg nagy volt az öröm, amikor kiderült, hogy Jesse Fadenék egy univerzumban helyezkednek el a Bright Fallsban történtekkel.

2021-ig kellett várnunk arra, hogy az Alan Wake megint komolyabban életjelet mutasson magáról, ekkor adták ki az első rész Remastered verzióját, és mindez egyenes irányt jelentett a folytatáshoz. Az Alan Wake 2 bár polcokra nem került, hiszen csak digitális kiadást kapott költséghatékonysági okokból, felért a magas elvárásainkhoz. Sőt, egy olyan bizarr, rettenetesen ijesztő játékot üdvözölhettünk október 27-én a személyében, amely simán a Resident Evil-játékok trónjára tör túlélőhorrorként. És ha mindez nem lenne elég, az Alan Wake 2 úgy mossa össze az élő szereplős filmek műfaját és a gyönyörűen animált videójátékok látványvilágát, amire eddig példát nemigen láttunk.

Tovább

Még idén láthatjuk a GTA VI előzetesét

2023 november 9., 07:34 Módosítva: 2023.11.09 14:48
A Rockstar Games szerdán megerősítette, hogy még idén decemberben láthatjuk a Grand Theft Auto legújabb részének előzetesét.

Egyetlen videójáték sem keltett nagyobb lelkesedést a rajongók és a befektetők körében, mint a Grand Theft Auto VI, amely várhatóan az évtized egyik legjelentősebb játéka lesz.

Elődje, a széria ötödik része több mint 185 millió példányban kelt el, és minden idők második legkelendőbb videójátéka lett a Minecraft mögött – írja a Bloomberg.

A lap szerint a hatodik rész korai fejlesztése már 2014-ben elkezdődött, és egy Miamihoz hasonló fiktív városban, Vice Cityben játszódik majd. Az egyik legnagyobb újdonság az lesz, hogy ezúttal egy női karaktert is irányíthatnak majd a játékosok.

A Rockstar Games szerdán erősítette meg, hogy a nagy érdeklődéssel várt hatodik rész előzetese decemberben jelenik meg.

Nagy örömmel tudatjuk veletek, hogy december elején megjelenik az első trailer a következő Grand Theft Auto-játékhoz. Alig várjuk, hogy még sok éven át megoszthassuk ezeket az élményeket mindannyiótokkal. Köszönjük!

– olvasható az X-en közzétett bejegyzésükben.

Tovább

Még ki sem jött, máris kitört a botrány az új Call of Duty miatt

2023 november 9., 06:34 Módosítva: 2023.11.10 06:17

Az Activision háborús játéksorozata, a Call of Duty óriási tényező a szórakoztatóiparban a maga 400 milliónál is több eladott példányszámával, a franchise ráadásul Guinness-rekorder, mint a legnépszerűbb lövöldözős játék a világon. November 10-e alapjáraton ünnepnap kellene hogy legyen a CoD-rajongóknak, főleg azt követően, hogy 2019-ben egy nagyszerűen sikerült Modern Warfare-rebootnak örülhetett a közönség, a 2022-es Modern Warfare II után pedig a héten érkezik PC-re, PlayStation 4-re és 5-re, valamint Xbox One-ra és Xbox Series X/S-re a Modern Warfare III.

A várakozási faktort azonban jócskán lejjebb nyomja több tényező is. Az egyik ezek közül, hogy az early accessben a játékot nyüstölők szerint ezúttal valami irtózatosan gagyi, középszerű és rövid, alig 4 órás kampányt kapott az új Call of Duty. A történetben, mely szerint a Task Force 141-nek a harmadik világháború kitörésére hajtó orosz nacionalistát, Vladimir Makarovot kellene megállítania, alapjáraton benne lenne az izgalom, csakhogy az új CoD inkább lett egy 70 dolláros, azaz teljes áras Modern Warfare II DLC, mint rendes különálló felvonás. Erre utal az is, hogy a Call of Duty HQ névre keresztelt új launcher tulajdonképpen a Modern Warfare II-t elindító felület, ahonnan mellékesen a Modern Warfare III is elérhető.

Tovább

Miért olyan rossz idén minden, ami Gyűrűk Ura?

2023 november 3., 20:44 Módosítva: 2023.11.04 17:46
59

Már tavaly, amikor az Amazon Prime bemutatta A Gyűrűk Ura: A Hatalom Gyűrűi első évadát, sokan húzták a szájukat, hogy a produkcióban nyoma sincs annak a gyermeki bájnak, stílusnak, kalandosságnak, ami a Peter Jackson-féle eredeti mozitrilógiát és persze a J. R. R. Tolkien által írt könyveket jellemezte. A Hatalom Gyűrűi korrekt előzmény lett, de inkább csak a nagyvászonra kívánkozó látványvilágnak örülhettünk, a tündék nem voltak túl érdekesek, egyedül az tarthatta lázban a közönséget, hogy vajon a titokzatos, égből pottyant öreg férfi Gandalf-e vagy Szauron legújabb trükkje. Amit a legtöbben nem gondoltak, hogy A Gyűrűk Ura-franchise ennél már csak lejjebb süllyed majd, 2023-ban legalábbis ez történt, a videójáték-ipar sokkolt bennünket az elmúlt hónapokban rosszabbnál rosszabb adaptációkkal.

Először megkaptuk május végén a The Lord of the Rings: Gollumot, a Daedalic Entertainment fejlesztésében, a lopakodós játék azonban még rosszabbul sült el, mint amire számítani lehetett. Rossz ómen volt, és félrenyúlás, hogy éppen Gollamot tették meg főhősnek, de a karakter köré írt történet se állta meg a helyét, valamint a játékmenet is ezer sebből vérzett. A Gollam-játékot letöltő gamerek se bossokat, se kihívást nem találtak benne, a játékot lehetetlenné és keservessé tévő bugokat már annál többet. A rossz fogadtatás, a negatív kritikák odáig vezettek, hogy először kaszát kapott a Daedalic kezei alatt készülő második A Gyűrűk Ura-videójáték, aztán a csapattagokat leépítették. A német cég bejelentette, innentől kezdve csak kiadással foglalkoznak, ám annyiba se vették a saját közönségüket, hogy a bocsánatkérő levelüket saját maguk írják meg. Állítólag mesterséges intelligencia körmölte le a The Lord of the Rings: Gollum miatt szabadkozó soraikat.

Tovább

Magyarul beszélnek a gonoszok az ősz legsikeresebb videójátékában

2023 október 25., 18:15 Módosítva: 2023.10.26 18:23
32

Október 20-a igazi ünnep volt a gamereknek, ekkor jött ki ugyanis – ha a Miles Morales főszereplésével készített spin-offot nem számoljuk – öt év várakozást követően a Marvel's Spider-Man folytatása, amely az Insomniac Games által megálmodott, a Marvel Studios filmjeihez képest jóval tapasztaltabb és idősebb Peter Parker történetét fűzi tovább.

Az új Pókember-játék iszonyatosan jó számokkal kezdett, nemcsak a kritikai pontszámokat illetően repkedtek rá a 10/10-ek, hanem az eladásokat is: 24 órán belül 2,5 milliós példányszámban fogyott a szuperhősös videójáték, ezzel a leggyorsabban értékesített saját gyártású PlayStation-cím lett.

Tesztünkben mi is leírtuk, hogy pár idegesítően hosszú boss fighttól, néhány bugtól és kifagyástól eltekintve a Marvel's Spider-Man 2 szinte tökéletes élmény lett. Egy Pókember-kaland, amelyet olyan érzés játszani, mintha legalább három Pókember-mozifilmet gyúrtak volna egybe, és tettek volna meg minket a főszereplőjének. Vagyis inkább főszereplőinek, hiszen ebben a felvonásban már Peter Parker mellett Miles Morales is játszható hős, akire hatalmas szükség van, elvégre az utolsó vadászatára készülő Kraven mellett még veszélyesebb, horrorisztikusabb ellenségek is várnak még a duóra.

Az Insomniac Games ezúttal se hagyta ki a lehetőséget, hogy színesítsék picit a játékukat, a Marvel's Spider-Man 2-ben újfent átvehetjük az irányítást pár küldetés erejéig Peter Parker szívszerelme, azaz Mary Jane Watson felett. Amellett, hogy ezek a missziók jóval akciódúsabbak, érdekesebbek és kihívást nyújtók lettek, még egy dolognak örülhetünk. Annak, hogy egy ponton az alapból angolul beszélő karakterek magyar nyelven szólalnak meg.

Tovább

Még soha nem láttunk olyan izgalmas játékot, mint a Pókember 2

2023 október 16., 16:01 Módosítva: 2023.10.16 20:48
111

Az Insomniac Games sosem volt egy ügyetlen fejlesztőcsapat, a gárda dolgozott a Spyro mellett számos Ratchet & Clank-játékon, de nekik köszönhetjük azt a Sunset Overdrive-ot is, amelyből bár franchise nem nőtte ki magát, valami irdatlanul szórakoztató, punkba oltott posztapokaliptikus lövöldözős videójáték volt PC-n és Xbox One-on. Aztán eljött 2018, egészen pontosan annak az évnek is a szeptembere, és az Insomniac feltette arra a bizonyos i-re a pontot, mégpedig a Marvel's Spider-Man című PlayStation 4-játékkal, mely olyan nemes egyszerűséggel fogta meg a barátságos hálószövő lényegét, hogy arról még a Tom Holland főszereplésével készített Pókember-trilógia is csupán álmodhat.

A Marvel's Spider-Man igaz, hogy némiképp épített az Arkham-játéksorozatra püfölős, „beat 'em up” harcrendszerével, de önmagában is megállta a helyét, mert a New York városában való hálóhintázást olyan szórakoztatóan tálalta, annyira élt, dübörgött a metropolisz és a fordulatosan megírt történet, valamint a remek szinkronhangok, különösképp a Peter Parkert megszólaltató Yuri Lowenthal, hogy mindez a legnagyobb magasságokba emelte ezt a Pókember-kalandot.

Tényleg mintha vagy három Pókember-filmet kaptunk volna egybegyúrva, és a végére, amikor a főhős saját mentorával ment szembe, érzelmileg is nagyon berántottak bennünket az események.

Tekerjünk előre 2020-ra, a DLC-k után a Marvel's Spider-Man egy spin-offal bővült, mely Miles Moralest állította a középpontjába immár PlayStation 5-ön, a brooklyni kölyök pedig legalább annyira elrabolta a szívünket, mint az Insomniac-féle Peter Parker. Adta magát a dolog, hogy majd a folytatás, a Marvel's Spider-Man 2 mindkettejüket játszhatóvá teszi, és e tekintetben nem is kellett csalódnunk, amikor szeptember utolsó napjaiban beizzítottuk a Pókemberek közös kalandját, melyet a PlayStation Magyarországtól kaptunk meg, hogy teszteljük már jó előre.

A rendes megjelenésre még október 20-ig várni kell, de már most, mindenféle spoiler nélkül annyit elárulhatunk, hogy a Marvel's Spider-Man 2 valami elképesztően izgalmas lett, az Insomniacnak sikerült még az első játékhoz képest is magasabbra tenni a lécet, és a csapat csont nélkül meg is ugrotta az akadályt.

Tovább

Meglep még valakit, hogy az új Assassin’s Creedet csúnyán elszúrták?

2023 október 15., 12:29 Módosítva: 2023.10.15 19:21
42

A legelső, 2007-ben megjelent Assassin’s Creed, mely egy Altair nevű csuklyást, a templomosok rendje ellen küzdő orvgyilkost tett meg főszereplőjének, egy nagyon korrekt kis lopakodós játék volt, mely összevegyített egy történelmi kalandot és egy modern sci-fit, és bár bosszantó hibák, mint a repetitív játékmenet és az ostobán viselkedő AI, rontották az összképet, mégis egy franchise-indító alkotást tisztelhettünk benne. A második AC-játék, mely Ezio Auditoréről mesélt, ha lehet, még jobb lett, és bár az indiános harmadik felvonás gyengébben sikerült, a Black Flag címre keresztelt, kalózos negyedik játék megint mestermű lett. Látszik, hogy az Assassin’s Creed minőségben mindig is hullámzott, de nem csoda, hisz gyors egymásutánban ontotta magából az Ubisoft ezeket a videójátékokat.

2017-re, épp a tizedik évfordulóra el is jutottunk odáig, hogy Originsszel újragondolták a játékszériát. Az Egyiptomba kalauzoló Assassin’s Creed Origins már egy hatalmas világban játszódó, abszolút szabadságot adó RPG lett, és ezt az irányt tartották meg a következő két résznek, az ókori Görögországban játszódó Odyssey-nek és a vikinges Valhallának is. Simán 100 órákat bele lehetett ölni ezekbe a kvázi reboottrilógának számító felvonásokba is, de abszolút jogosan panaszkodtak a tősgyökeres AC-rajongók amiatt, hogy ezek már szinte köszönőviszonyban sem voltak azzal, aminek Altair (és Desmond) sztorija indult. Pont az aszaszinok és a templomosok örökös harca került háttérbe a legújabb játékokban.

Aztán egy évvel ezelőtt kiszivárogtak az első hírek a szám szerint tizenharmadik Assassin’s Creed-játékról, a Mirage-ról, mellyel kapcsolatban azt ígérte az Ubisoft, hogy visszatérés lesz a gyökerekhez, egy olyan rész, amelynek kedvéért az oldschool AC-soknak is érdemes lesz újra kontrollert venniük a kezükbe.

Nos, a nagy ígéret nem bizonyult igaznak, az Assassin’s Creed Mirage sokkal inkább érződik egy Valhalla DLC-nek ahelyett, hogy teljes értékű Assassin’s Creedként kezelhetnénk.

Mindez a legjobban abban mutatkozik meg, hogy ahelyett, hogy tényleg az alapokhoz kanyarodtak volna vissza a készítők, inkább csak levagdosták azokat az Origins óta jelen lévő, felesleges sallangokat a játékról, amik mindenkit idegesítettek.

Tovább

Megérkezett az új PlayStation 5

2023 október 13., 20:53 Módosítva: 2023.10.14 20:10
9

Igaznak bizonyultak a pletykák, hosszas várakozás után ugyanis a Sony a napokban felfedte a PlayStation 5 frissített, kisebb, könnyebb és szebb kiadását. A készülék nevében nem kapta meg a Slim jelzőt, a valóságban azonban egyértelmű, hogy erről van szó – bár a konzol ára az egyik modell esetében ezek ellenére is vaskosabb lett.

A játékok mellett hardveresen is kifejezetten ígéretesnek néz ki a Sony ünnepi felhozatala, hiszen a nyáron leleplezett PlayStation Portal mellett egy teljesen új PlayStation 5 is a boltok polcaira kerül.

Az új modell teljes egészében leváltja a 2020 novemberében kiadott készülékeket, így azokat az év végétől már nem is gyártja a Sony – fontos azonban megjegyezni, hogy teljesítmény tekintetében az új PlayStationök semmit sem változtak, azok ugyanazt a szintet hozzák, mint az elődök.

Tovább

Még a szokásosnál is rosszabb fogadtatást kapott a legnépszerűbb focis játék

2023 október 5., 18:39 Módosítva: 2023.10.06 10:13
2

Szeptember 29-én jött ki az EA Sports FC 24, amely igazi mérföldkőnek számít abból a szempontból, hogy az Electronic Arts és a FIFA közötti harmincéves együttműködés befejezése után a régi-új franchise első olyan felvonása, amely nem FIFA névre hallgat. Ettől függetlenül az EA Sports FC 24 szenved azoktól a FIFA-betegségektől, amelyek eddig is jellemezték a franchise-t, a játékmenetet, a grafikát illetően, valamint a főbb játékmódokat tekintve is alig változtattak a FIFA 23-hoz képest a fejlesztők.

A játékosok természetesen őrjöngenek. Nem elég, hogy a Metacritic oldalán a mezei felhasználók mindössze 2,9 pontra értékelték az EA Sports FC 24-et, például a Redditen review bombolásnak is beillő, negatív kampányba kezdtek az Electronic Arts sportjátékának új részével szemben, kiemelve, hogy a focimeccsek inkább érződnek csocsónak, mint igazi mérkőzéseknek, a mesterséges intelligencia hülyén viselkedik ellenünk, és még mindig képtelenek voltak az alkotók helyére pofozni például a labda fizikáját.

Nemcsak a Metacriticen kapja az ívet a FIFA-utód, Steamen is „Vegyes” összértékelésen áll mindössze a focis játék, és a több mint 5000 véleménynek mindössze 55 százaléka pozitív. A steames felhasználók szerint túl sok a bug az EA Sports FC 24-ben, az optimalizáltsággal is gondok vannak, és úgy összességében úgy érzik sokan, hogy félkész játékot kaptak a pénzükért cserébe.

Tovább

Nincsenek rá szavak, hogy mennyire jó ez az új videójáték

2023 szeptember 30., 11:23 Módosítva: 2023.10.01 07:13
17
Egészen bizarr és mégis izgalmas belegondolni, hogy mennyire beette magát a modern popkultúrába a Dungeons & Dragons világa, mellyel pár évvel ezelőtt maximum a legnagyobb nerdök foglalkoztak csak, mára viszont a köztudat részeivé váltak bizonyos elemek ebből a fantasyből.

Köszönhető ez mindenekelőtt a Stranger Things című netflixes fantasysorozatnak, amelynek főszereplői elvakultan játszottak – főképp az első évadokban – a társasjátékkal, és akik a velük szembekerülő, másvilági szörnyetegeket D&D-gonoszokról nevezték el. Hétköznapi sorozatnézők ismerkedtek meg olyan figurákkal a Stranger Things által, mint a Mindflayer, Vecna vagy éppen a demogorgonok. Majd jött 2023 márciusa, a mozik pedig bemutatták a Dungeons & Dragons: Betyárbecsületet, a kultikus szerepjáték nagyvászonra átdolgozott verzióját. Ebben kaptunk kétbalkezes mágust, nagy dumás bárdot, gyilkológép barbárt és egy nagyon nemes paladint is, akik simán vitték a hátukon a show-t. Igaz, a D&D-film bukott a pénztáraknál, a kultuszfilm státusz mégis borítékolható neki, már csak idő kérdése, hogy az emberek így könyveljék el a Chris Pine főszereplésével készített adaptációt.

Arra, hogy a D&D-őrület nem ér véget, lehetett számítani, hiszen tudtuk, hogy augusztus 3-án végre megjelenik PC-re, majd szeptember 6-án konzolokra, többek közt PlayStation 5-re is a Baldur’s Gate 3, mely a Dungeons & Dragons világába enged betekintést, nem is akármekkorát, hiszen egy alaphangon 100 órás, nagyon mély és komplex videójátékról van szó. A Baldur’s Gate 3 miatt egy csomó játékfejlesztő megremegett, attól tartva, hogy innentől ez lesz az a léc, amit minden más játéktól is elvárnak a gamerek – kapva kaptunk tehát az alkalmon, amikor a PlayStation Hungarytől megkaptuk a Larian Studios alkotását, hogy teszteljük.

Miképpen a társasjáték esetében kulcsfontosságú, hogy milyen karaktert kreálunk magunknak a sárkányokkal és veszélyes barlangokkal teli univerzumban, úgy a Baldur’s Gate 3 sem okoz csalódást nekünk ebben a tekintetben. Sőt, egy kicsit rögtön ennél az első lépésnél el lehet veszni, annyira sokféle választásunk van. A legegyszerűbb, ha előre elkészített, már létező figurák bőrébe bújunk, mint amilyen a közönségkedvenc high-elf Astarion, az ördögi külsejű Karlach vagy Gale, a mágus. Kezdő Baldur’s Gate 3-játékosoknak egyértelműen ez az ajánlott útvonal, míg a többiek kísérletezhetnek vele, hogy összerakják saját karakterüket. A háttértörténettől kezdve a személyiségjegyeken keresztül a nemi szervekig minden kusztomizálható ebben a videójátékban. Azon sem lennénk meglepve, ha valaki csak a karakterkészítőben piszmogna vagy egy órát, és közben még ezt a procedúrát is szórakoztatónak találná. Igen, ebben a játékban ennyire jó a tálalás.

Tovább

Kipróbáltuk a legnépszerűbb focis játékot

2023 szeptember 29., 17:19 Módosítva: 2023.09.30 13:35
10
Az Electronic Arts és a FIFA szakítása után EA Sports FC 24 néven dobta piacra a világ legnépszerűbb futball-játékát a kanadai cég. A FIFA-sorozat vége hagyott ugyan kételyeket, de hatalmas kíváncsisággal vetettük bele magunkat az új játék felfedezésébe, amely számos meglepetést szerzett.

Tavaly valami nagyon megváltozott, amikor a FIFA névadó szponzora, a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség és az Electronic Arts nem tudott dűlőre jutni egymással, a mocskos anyagiak közbe szóltak, végül a szakítás mellett döntöttek a felek. A FIFA 23 volt az utolsó széria, amely ezen a néven jelent meg, idén az EA Sports FC 24 vette át a helyét a piac legnépszerűbb focis játékaként.

Eleinte szkeptikusak voltunk az új játékkal kapcsolatban, de a 10 órás próbaverziónak mindenképpen akartunk adni egy esélyt. Lehet, hogy csak az újdonság varázsa mondatja velünk, de hosszú évek után végre tényleg érdemes leülni a játék elé.

Nevezhetik akárhogy a játékot, ez még mindig FIFA, csak sokkal jobb és élvezhetőbb verzióban, mint amihez a korábbi években szerencsénk volt. Jó pár dolgon sikerült fejleszteni és javítani, de természetesen még mindig van olyan is, amitől a játékosok haja égnek áll.

Tovább

Ennél jobb Star Wars-hírt idén még nem kaptunk

2023 szeptember 27., 11:28 Módosítva: 2023.09.27 20:16
87

A Respawn Entertainment 2019-ben megjelent Star Wars-játéka, a Jedi: Fallen Order több bravúrt is összehozott egyszerre. Úgy folytatta a réges-régen, egy messzi-messzi galaxisban játszódó űropera történetét, ahogy az új filmtrilógia se tudta, és egyszersmind egy jól működő műfaji kavalkád lett, mely a Metroid Prime felfedezős rendszerét és a Dark Souls kőkemény összecsapásait ötvözte. A Star Wars Jedi: Fallen Order egy fiatalon padawanként szolgáló fickót, Cal Kestist állít a középpontjába, akinek öt évvel a Köztársaság bukása után inkvizítorok és sithek erednek a nyomába, hogy befejezzék, amit Palpatine és Darth Vader a 66-os paranccsal elkezdtek.

A Fallen Order nagy siker lett, 10 milliónál is több eladott példány és remek kritikák kísérték útját, nem is csoda, hogy a Respawn újfent az Electronic Arts égisze alatt megcsinálta a folytatást. A Star Wars Jedi: Survivor még nagyobb, még szebb, még komplexebb lett, mint az első rész. Bár a történetét tekintve a harmadik harmadára meg-megbotlott a Survivor, immár úgy érezhettük, valóban a George Lucas által megálmodott galaxis felfedezői vagyunk, túlélő jedik, akik úgy alakítják a sorsukat, ahogy csak akarják. Májusban azt írtuk róla az Indexen megjelent tesztünkben, hogy ez a legjobb Star Wars-játék, ami valaha készült, és ezt a kijelentést a mai napig tartjuk, KOTOR ide, Dark Forces oda.

A Cal Kestis hangját és kinézetét kölcsönző, amúgy korábban az amerikai Shameless drámasorozatban szereplő Cameron Monaghan nemrég, az Ocala Comic Conon tett egy olyan bejelentést, ami vélhetően minden Star Wars-rajongó vérnyomását feljebb tornászta.

Tovább

Így fog kinézni a következő Xbox

2023 szeptember 24., 16:15 Módosítva: 2023.09.25 10:06
12

Tovább bonyolódik az FTC (Federal Trade Comission) és a Microsoft közötti bírósági adok kapok, mely eredetileg az Activision Blizzard felvásárlása miatt vette kezdetét, azóta azonban számos ügy fel lett göngyölítve, melyekről itt és itt írtunk részletesebben.

Annak érdekében, hogy a Microsoft bizonyítani tudja, hogy a felvásárlással nem jutnának jogtalan előnyhöz, a versenyhivatal számára számos dokumentumot be kell nyújtaniuk, melyek alapesetben titkosítva maradnak, most azonban több oldal is kiszivárgott – amelyekből nemcsak az derül ki, hogy hogyan fog kinézni a következő Xbox, hanem az is, hogy a Microsoftnak milyen tervei vannak a következő évekre.

A dokumentum szerint – amelyet azóta természetesen a legtöbb felületről töröltek – a Microsoft egy új, henger alakú, teljesen digitális Xbox Series X bevezetésén dolgozik, kiszivárgott azonban egy Sebile kódnevű új kontroller, valamint egy frissített Xbox Series S és ezen készülékek specifikációs listája is. Az, hogy a dokumentumok hogyan kerültek nyilvánosság elé, egyelőre nem világos, a Microsoft azonban szinte biztosan feljelentést tesz az ügyben – addig is azonban nézzük, mivel kecsegtetné a felhasználókat a jövőben a redmondi vállalat.

Tovább

Horrorba csomagolták Pinokkió meséjét, és minden percét imádjuk

2023 szeptember 22., 18:47 Módosítva: 2023.09.22 21:50
29

A Soulslike külön zsánernek számít videójátékos körökben, olyan akció-szerepjátékokat szokás ebbe a dobozba belerakni, amelyek iszonyúan, már-már kontrollertörően nehezek, tipikusan sötét fantasy környezetben játszódnak, a történetüket pedig nekünk kell kisilabizálnunk, másképp szaladgálhatunk fel-alá úgy, hogy fogalmunk sincs, mi ez az őrület körülöttünk.

Az egészet a FromSoftware csapata kezdte el, akik a Dark Souls-trilógia mellett olyan kőkemény RPG-ket adtak ki a kezeik közül, mint a Sekiro, az Elden Ring és a Bloodborne. Őket kezdte el másolni kis túlzással a fél szakma, de mivel az elmúlt években olyan nagyszerű szellemi örökösök bukkantak fel, magukat Soulslike-ként hirdetve, mint a Nioh 1-2., a Surge, a Mortal Shell, valamint a Star Wars Jedi: Fallen Order és a Jedi: Survivor, panaszra igazából semmi okunk nincs.

Jelen cikkünk tárgya, a szeptember 19-én megjelent Lies of P is egy Soulslike videójáték, csak éppen van benne egy komoly kis csavar, ami különösen érdekessé teszi:

Carlo Collodi klasszikus meséjét, a Pinokkiót ülteti egy csúnyán széthullott, reménytelen és rémálomgerjesztő világba.

Az, hogy egy mindenki által ismert gyerekmesét horrorköntösbe öltöztetnek, nem teljesen újdonság, az American McGee's Alice és folytatása, az Alice: Madness Returns ugyanezt már megcsinálták. Csak éppen eltelt azóta több mint 12 év, hogy Alízzal az őrületben bővelkedő Csodaországban kalandoztunk, és bevalljuk, ki voltunk már éhezve rá, hogy valaki ismét hasonló játékadaptációval próbálkozzon.

Tovább

Jó hírünk van a Tomb Raider-rajongóknak

2023 szeptember 21., 14:48 Módosítva: 2023.09.21 17:35
12

A legutóbbi Nintendo Direct-esemény egy meglepő bejelentést tartogatott, hiszen kiderült, hogy az eredeti Tomb Raider-trilógiát remasterelik, és a klasszikus játékok sokkal szebb grafikával, modern konzolokra is elérhetővé válnak. Az idősebb gamerek most nosztalgiával eltelve törölgethetik a könnycseppeket a szemükből, mert Lara Croft hegyes és mémmé vált melleinek búcsút inthetünk, a remastered-verzió azonban minden más tekintetben hozza majd a kötelezőt. Például azt a kiváló és rengeteg kihívást jelentő játékmenetet, ami miatt olyan sokan imádtak mindenféle borzalmakra, többek közt T-Rexre lövöldözni az eredetileg 1996-ban, 1997-ben és 1998-ban kiadott Tomb Raider I, II, és III-ban.

A Tomb Raider amellett, hogy tényleg popkulturális jelenséggé nőtte ki magát, a maga korában is nagy szám volt, elvégre 3D-s grafikát korábban ilyen szinten megvalósítva nem igazán lehetett látni. Sok PC-játékos emiatt a videójáték miatt vett magának 3dfx kártyát, és kezdett virtuális kalandorkodásba a Croft lány bőrébe bújva.

Tovább

Már biztos: ingyenes lesz a The Sims 5

2023 szeptember 16., 06:29 Módosítva: 2023.09.16 16:40
15

Jövőre tíz éve lesz már, hogy az Electronic Arts kiadta a The Sims 4-et, minden idők legnépszerűbb életszimulációs játékának jelenleg legaktuálisabb változatát. A játékért megjelenéskor nem kevés pénzt kért el a kiadó, tavaly azonban felkavarták az állóvizet.

Az Electronic Arts úgy határozott ugyanis, hogy életszimulátoruk negyedik részét ingyenesen letölthetővé teszik. A DLC-k persze továbbra is fizetősek maradtak, de az alapjátékot bárki nulla forintért megszerezhette, és örökre meg is tarthatta. Ezzel a húzásával a kétes döntései miatt is emlegetett kiadó 16 millió új felhasználót szerzett a The Sims 4-nek, 70 milliósra duzzasztva a játékosbázist – ami elképesztően nagynak számít.

Az elmúlt egy évben csak úgy ontotta magából a Maxis az újabbnál újabb kiegészítőket, időközben pedig az is kiderült, hogy már javában készül a széria következő része, melyet egyelőre csak Project Rene néven emlegetnek.

Tovább

Úgy játszik mindenki ezzel az új sci-fi játékkal, mintha kötelező lenne

2023 szeptember 15., 20:14 Módosítva: 2023.09.16 16:40
15

A Starfield című sci-fi-játék megjelenését sokan úgy várták, mint a messiást. Egyrészt azért, mert a Bethesda Game Studios újdonságáról van szó, akik olyan franchise-ok felett atyáskodnak, mint a The Elder Scrolls és a Fallout.... Másrészt jó nagy hype-ot generált a Starfieldnek, hogy soha nem látott űrfelfedezős élményt ígértek az alkotók, ezernél is több, procedurálisan generált és szabadon bejárható bolygóval. Aztán eljött a szeptember 6-a, és megjelent PC-re, valamint Xbox Series X/S konzolokra a Starfield, ami előtt a kritikusok az első pár játékóra szürkébb jellege ellenére fejet hajtottak, dicsérve az immerziót és a játék későbbi kibontakozását.

A gamerek az egyes fórumok alapján, mint például a Reddit, jócskán megosztottak a Starfielddel kapcsolatban. Sokak bicskája beletörik ugyanis a sci-fibe, annak köszönhetően, hogy tényleg nehezen engedi közelebb magához az embert a történet, az űrhajózásban semmi katarzis nincs, és még bugok sokasága is rontja az összképet.

Starfield 02 Cockpit.webp
Fotó: Bethesda Media

A siker mindezek ellenére tagadhatatlan, a készítőgárda szeptember 8-án, két nappal a megjelenés után tette közzé a megboldogult Twitteren, más néven az X-en – kösz, Elon Musk –, hogy a Starfieldet ilyen rövid idő alatt máris 6 millióan indították el. Ezzel a Starfield lett a legsikeresebb videójátékos indulás a Bethesda történelmében.

Tovább

Hatalmas durranás lett ez az új videójáték, mégis letörölte a készítője

2023 szeptember 13., 10:36 Módosítva: 2023.09.13 21:39
6

Idén májusban látott napvilágot a Steamen az Only Up! nevű új indie játék, melyet az egyetlen főből álló SCKR Games fejlesztett, és valószínűleg el is tűnt volna a süllyesztőben a hasonló rage game-ekkel egyetemben, ha a Twitch és a Kick legnagyobb streamerei nem találnak rá, és nem kezdik el streamelni a közönségüknek. Márpedig így tettek, ennek köszönhetően az Only Up! hatalmasat durrant, és nyáron előfordult, hogy 280 ezren is egyszerre nézték a róla szóló közvetítéseket – legalábbis a PCGamesN szerint.

Az Only Up! egyszerű, de nagyszerű videójáték, a koncepció annyi, hogy egy szeméttelepről elindulva, egy Jackie nevű karakter felett az irányítást átvéve kell különböző széthagyott dolgokon felfelé ugrálni, és elérni a csúcsot. Ahogy említettem, rage game-ről van szó, a lényeg, hogy az ember megizzadjon, emiatt mentési lehetőség nincs. Amennyiben valaki elrontja, és leesik, ott a vége. Lehet kezdeni elölről a mókát – és nyilván a Twitch-nézőknek ez az igazán érdekes, amikor a híres streamereket őrjöngeni, szitkozódni, csapkodni látják a kamera előtt.

Tovább

Már a játékfejlesztőknél lehet a PlayStation 5 Pro

2023 szeptember 9., 13:37 Módosítva: 2023.09.09 18:17
13

Ugyan a nemrégiben leleplezett PlayStation Portal még meg sem jelent, a pletykák már most a következő generációról szólnak – pontosabban a PlayStation 5 Próról.

Csak úgy repül az idő, idén novemberben ugyanis már harmadik éve lesz, hogy a Sony és a Microsoft piacra dobták a jelenlegi konzolgeneráció aktuális képviselőit, a PlayStation 5-öt és az Xbox Series X/S-t. A konzolok minden korábbinál nagyobb teljesítményt, 4K-felbontást és 60 képkocka/másodperces képfrissítést ígértek, sőt még a 8K-t is belengették – hamar kiderült azonban, hogy ez nem feltétlenül lett igaz.

Jelenleg ugyanis szinte nincs is olyan prémiumkategóriás játék, amely natív 4K-felbontás mellett 60 fps-sel futna a konzolokon – a napokban megjelenő Microsoft-exkluzív Starfield is csak 4K/30 fps felállással döcög a redmondi vállalat 200 ezres konzolján. Ennek okán nem is olyan meglepő, hogy már mindkét cégnél készülőben van egy még erősebb konzol, ami az előrejelzések szerint már tényleg képes lesz 4K-felbontás mellett 60 képkocka/másodperccel futtatni a játékokat.

Tovább

Kőkemény harcosnőnek állt Megan Fox

2023 szeptember 9., 13:05 Módosítva: 2023.09.09 17:05
33

Lassan ráfordulunk az őszre, amikor igazi videójátékos dömping kezdődik. A napokban vált szélesebb körben, konzolokon is elérhetővé a Baldur’s Gate 3, és mostanra Xbox Series X/S-en, valamint PC-n játszható az év legjobban várt sci-fi-játéka, a Starfield. De a sornak még nincs vége, szeptember 19-én befut a Mortal Kombat 1, a NetherRealm Studios új verekedős játéka, mely a Mortal Kombat világát rebootolja, és ha lehet, még az előző részeknél is durvább kivégzéseket és izgalmasabb karaktereket hoz magával.

Köztük lesz az a Nitara nevű vámpír harcos, aki a 2002-es Mortal Kombat: Deadly Alliance-ben debütált, és ezt követően szinte alig bukkant fel a franchise-ban. A több mint húsz évre pihenőre küldött Nitara most visszatér, akinek a kinézetét részben Megan Foxról mintázták. A Transformers és a Jennifer’s Body című vámpíros horrorvígjáték színésznője emellett szinkronhangként szolgált a karakternek, és a NetherRealmmel való közös munkájáról egy frissen kiadott Mortal Kombat 1-es előzetesben is beszélt.

Tovább

Hatalmasat drágult itthon a PlayStation Plus

2023 szeptember 8., 13:18 Módosítva: 2023.09.08 15:03
26

Brutális, bizonyos esetekben akár ötvenszázalékos áremelést eszközölt a Sony a tavaly átalakított PlayStation Plus előfizetések terén. Akár Essential, akár Extra, akár Prémium előfizetése volt, a következő hónaptól mindenképp rosszul fog járni.

Néhány napja már tudni lehetett, hogy a japán Sony emelni fog előfizetéses szolgáltatásainak árán, most pedig megérkeztek a pontos magyarországi számok is, melyek után egyáltalán nem csoda, ha elfehéredik – a vállalat ugyanis egyáltalán nem fogta vissza magát, 20–50 százalékos drágulással kell számolni.

A jelenlegi PlayStation Plus Essential 1 hónapos csomagod előfizetési díja hamarosan HUF 3200 lesz. Ez az ármódosítás lehetővé teszi számunkra, hogy továbbra is kiváló minőségű játékokat és előnyöket kínáljunk a PlayStation Plus előfizetési szolgáltatás keretein belül

– fogalmazott az előfizetőknek kiküldött levelében a Sony, melyhez később hozzátették, hogy az áremelés már a következő megújítási dátummal érvénybe is lép.

Mint említettük azonban, nem csak az Essential csomagok ára változik. Az emelés után így néz ki a különböző PlayStation Plus szintek ára:

Tovább

Egy kiszivárogtató szerint küszöbön az újabb Harry Potter-felvonás

2023 szeptember 5., 19:25 Módosítva: 2023.09.06 10:10

Jó sokat kellett várnunk, mire kézhez vehettük a Hogwarts Legacy című játékot idén februárban, elvégre az első képsorok már 2018-ban kiszivárogtak az Avalanche Software által fejlesztett Harry Potter-előzményről. Arról, hogy a J. K. Rowling által megálmodott varázsvilágban még mindig van erő, mi sem árulkodhat jobban, mint hogy az új fantasyjátékból a megjelenését követő két héten belül 12 milliónál is több példány kelt el, tavaszra pedig a Hogwarts Legacy egymilliárd dollárnál többet hozott be a kasszáknál, 15 milliós értékesített darabszámmal.

Ezek az eredmények mostanra, szeptember elejére még jobbak lehetnek, azóta PC, PlayStation 5 és Xbox Series X/S mellett előző generációs konzolokra, PlayStation 4-re és Xbox One-ra is kiadták a Hogwarts Legacyt, amely novemberben még Nintendo Switchre is kijön.

Vannak, akik már most biztosnak gondolják, hogy elkészül, és bár sem a Warner Bros Games, sem pedig a készítő Avalanche Software nem erősítette meg hivatalosan a folytatást, egy megbízhatónak számító szivárogtató, MyTimeToShineH arról posztolt az egykori Twitteren, azaz most már az X-en, hogy iparági forrásai szerint készülőben a második felvonás.

Tovább

Igazak voltak a pletykák: befutott a Lenovo egyik legjobban várt terméke

2023 szeptember 2., 13:53 Módosítva: 2023.09.03 14:12

Néhány héttel ezelőtt számoltunk be először arról a pletykáról, mszerint a Lenovo is egy a Nintendo Switchhez, a Steam Deckhez és az Asus ROG Allyhoz hasonló kézi konzol piacra dobásán ügyködik, amely a Legion Go névre hallgathat. 

A kínai cég korábban már megpróbált teret nyerni ezen a piacon, néhány évvel ezelőtt egy Lenovo Legion Play nevezetű készülékről lehetett pletykákat olvasni, de azt végül teljesen elkaszálták. A konzolon eredetileg Android futott, és a Logitech G Cloudhoz, illetve a Razer Edge-hez hasonlóan egy felhőalapú kézi számítógép lett volna.

Akkor még azt írtuk – tekintettel arra, hogy a Legion Play soha nem került piacra –, minden esély megvan arra is, hogy a Legion Go sem jut el a boltokig, a 2023-as IFA-n azonban derült égből villámcsapásként a Lenovo leleplezte új konzolját, amely valóban a Legion termékcsaládhoz tartozik, és a Go nevet viseli. 

Tovább

Ősszel tönkremegyünk anyagilag, olyan sok új videójáték jön

2023 augusztus 31., 18:07 Módosítva: 2023.09.01 06:16

A videójátékozás sosem volt egy olcsó hobbi, de most az egyszeri gamereknek dupla olyan alapossággal kell átgondolniuk, hogy milyen új címre költenek, hiszen a vadonatúj tripla A-s alkotások lassan a 30 ezer forintos árhoz közelítenek a korábban megszokott 20 helyett. Ezek ráadásul a Standard-kiadások, ha valakinek Deluxe-ra és az azzal járó exkluzív cuccokra fáj a foga, még mélyebben bele kell nyúlnia a pénztárcájába.

A játékfejlesztők az elmúlt hónapokban sűrűn megvicceltek bennünket olyan felhype-olt, mégis rettenetesen sikerült újdonságokkal, mint a Forspoken, az Atomic Heart, a Wo Long: Fallen Dynasty vagy éppen a Redfall és a The Lord of the Rings: Gollum. Gyöngyszemeknek se voltunk azért híján, a Hogwarts Legacy egy kiváló Harry Potter-előzményjáték lett, és hasonlóképp letettük a hajunkat a Resident Evil 4 Remake-től, a Star Wars Jedi: Survivortől, a Diablo IV-től, és az Oxenfree 2-től is.

Közel sincs ám vége az évnek. Sőt, a legnagyobb dömpingre ősszel kell számítani, amikor annyi új videójáték érkezik, hogy tönkremegyünk anyagilag. Ebből az apropóból összeszedtünk hét olyan címet, amelyekért akkor is érdemes lesz virítani azt a bizonyos zöldhasút, ha utána hetekig száraz kenyéren kell majd élnünk.

Starfield

Platform: PC, Xbox Series X/S

Megjelenés: szeptember 6.

Egy jó buli, amiből a PlayStation-tulajok kimaradnak? Nagyon úgy néz ki, hiszen a Bethesda újdonsága Microsoft-exkluzív lesz, és egyelőre annyit lehet tudni róla, hogy amellett, hogy egyfajta hibrid lesz, hiszen FPS-nézet mellett külső nézetből is irányíthatjuk benne a karakterünket, több mint ezer procedurálisan generált, felfedezhető bolygó vár bennünket, köztük kitalált és a valóságban létező planétákkal. A rosszindulatúak szerint egy realisztikusabb No Man's Sky-ról van szó, amit erősen megkérdőjelezünk, már a céltalanságát illetően. Az tuti, hogy a Starfield az év legjobban várt sci-fije, ha csalódás lesz, ha nem.

Tovább

Igazi szörnyeteget villantott az Alienware

2023 augusztus 29., 06:37 Módosítva: 2023.08.29 19:19

Augusztus 27-én vasárnap hivatalosan is véget ért a 2023-as Gamescom, mely szokásához híven ezúttal sem csak a játékokról szólt – a hardvergyártók is nagy örömmel mutatták be új fejlesztéseiket.

Az egyik ilyen a Sony volt, akik új PlayStation-játékok helyett három új készülékkel vonultak ki az expóra. Mint arról az Index is beszámolt, a japán vállalat itt mutatta be legújabb konzolját, a PlayStation Portalt, amely önmagában semmire sem jó, a nyolchüvelykes kijelzőre csak egy már meglévő és üzemelő PlayStation 5 képét tudjuk streamelni wifin keresztül a RemotePlay-nek köszönhetően.

Itt debütált továbbá a Pulse Elit és a Pulse Explore, a vállalat új, direkt PlayStationhöz tervezett fej- és fülhallgatói, melyek egyaránt veszteségmentes hangzást kínálnak vezeték nélkül, mesterséges intelligencia által támogatott zajszűréssel és olyan mikrofonokkal, amelyek kristálytisztán adják vissza a viselő hangját. Szerencsére azonban más gyártók is jelen voltak.

Tovább

Pofátlanság, hogy ennyi pénzt elkérnek ezért a videójátékért

2023 augusztus 26., 17:22 Módosítva: 2023.08.27 15:15
32

A Red Dead című westernjáték-sorozat már 2004 óta létezik, sorsát a GTA miatt is ismert Rockstar Games egyengeti. Az első rész, a Red Dead Revolver azonban még nem tört be annyira a köztudatba, mint azt a kiadó szerette volna. A franchise átütő sikerére 2010-ig kellett várni, amikor megjelent Xbox 360-ra és PlayStation 3-ra a Red Dead Redemption, a maga 23 millió példányszámos eladásával beszakította a pénztárakat, és a kritikusokat levette a lábukról.

A kvázi második rész sztorija szerint 1911-ben járunk, és a külső nézetes lövöldözős, nyílt világú játékban egy olyan, törvényen kívüli, bizonyos John Marston cowboy kalapjába bújhatunk, akinek nejét és fiát foglyul ejti a kormány, és azt követelik tőle, hogy egykori bandájának tagjait kerítse kézre, csak így kaphatja vissza családját.

Pár héttel ezelőttig sűrűn pletykálták, hogy a Red Dead Redemption remake vagy remaster formájában szépülhet meg, és érkezhet a legújabb generációs konzolokra. Pontosan ezért ért pofonként mindenkit a hír, amikor bejelentették, hogy Nintendo Switchre és PlayStation 4-re – a visszafelé kompatibilitás miatt PlayStation 5-re is – befut a kultikus westernjáték, de mindössze port formájában. Igaz, hogy a játék HD-ben, az Undead Nightmare kiegészítő csomaggal együtt elérhető augusztus közepe óta, ám a gamerek szabályosan sokkot kaptak a fejleménytől. Mégpedig a már-már pofátlannak nevezhető, 50 dolláros (idehaza 18 990 forintos) árcédula miatt, ami a régi-új Red Dead Redemptionre rákerült.

Tovább

Mindent megtudtunk az új PlayStationről, ami önmagában nem jó semmire

2023 augusztus 26., 06:25 Módosítva: 2023.08.27 06:08
52

Hosszas várakozás után végre bemutatkozott a Project Q, a Sony új PlayStationje, amely a Portal nevet kapta. A készülék önmagában nem képes játékok futtatására, működéséhez egy különálló PlayStation szükséges, a kijelzőn ugyanis csak a RemotePlay technológia segítségével jeleníti meg wifin keresztül a PS5 képét.

Nagy nap volt a szerdai a japán Sony számára, derült égből villámcsapásként ugyanis három új terméket is lelepleztek – pontosabban még több infót osztottak meg velük kapcsolatban, érkezésükről ugyanis már hetek óta tudni lehetett. A Pulse Elit és a Pulse Explore a vállalat új, direkt PlayStationhöz tervezett fej- és fülhallgatói, míg a Portal a legújabb PlayStation, amely szerintünk az egyik legnagyobb baklövés, amit a Sony valaha piacra dobott.

A Pulse Elit és Explore egyaránt veszteségmentes hangzást kínál vezeték nélkül, mesterséges intelligencia által támogatott zajszűréssel és olyan mikrofonokkal, amelyek kristálytisztán adják vissza a viselő hangját. Formatervükből könnyen kideríthető, hogy a Pulse Elit tulajdonképpen a Pulse 3D nagytesója lett, míg a Pulse Explore egy teljesen új addíció a termékcsaládban, ez a termék leginkább egy AirPodshoz hasonlítható.

Tovább

Erre a Walking Dead-bejelentésre nem számítottunk

2023 augusztus 22., 17:12 Módosítva: 2023.08.23 15:25
31

Azok után, hogy a Walking Dead elstartolt az első évadával 2010-ben az AMC-n, nem sokat kellett rá várni, hogy az eredetileg Robert Kirkman által képregényként megálmodott zombis-posztapokaliptikus világ videójátékos adaptációt is kapjon. Az első ilyen interaktív feldolgozás szinte páratlan lett, ezt a Telltale-nek köszönhettük, akik a Lee Everett főszereplésével készített történetet epizodikusan jelentették meg. Mivel az első Walking Dead-játék sikert aratott, a még gyerek Clementine köré írva további évadokat, sőt még egy Michonne-ra összpontosító spin-offot is kapott.

A Telltale-féle játékok mellett kaptunk még olyan Walking Dead-játékokat, mint a 2013-as Survival Instinct, a 2018-as Overkill's The Walking Dead, a 2020-as Onslaught vagy éppen a Saints & Sinners, de ezek egytől egyig rémesen felejthetőek lettek.

Amire mindig is vágytunk volna, hogy a videójáték-ipar igenis legyen annyira tökös, hogy merje a karmait beleereszteni az AMC-s tévésorozatba, és Rick Grimesék főszereplésével hozzanak egy olyan játékot, ami az első pár évadon alapszik. Nem számítottunk rá, hogy éppen 2023-ban, jóval a Walking Dead-anyasorozat befejezése után jelentenek be egy ilyen címet. Kicsit vérzik is a szívünk, hogy nem pár évvel ezelőtt tették meg, mert 2015 táján a fél karunkat odaadtuk volna, ha kedvenc seriffünk kalapját magunkra ölthetjük.

Tovább

Letarolta a világot ez az új videójáték, nem is véletlenül

2023 augusztus 17., 16:34 Módosítva: 2023.08.18 14:56
23
A Dungeons & Dragons világa könyörtelenül beírta magát az elmúlt pár év során a popkultúrába.

Az első hullámokat a Stranger Things keltette, amelynek gyerekszereplői bolondultak a társasjátékért, és a Tótágasból érkező gonosz ellenségeiket is D&D-rosszfiúkról nevezték el. Aztán konkrétan kaptunk egy Dungeons & Dragons mozis adaptációt Betyárbecsület alcímmel idén tavasszal. A Chris Pine főszereplésével készített film hiába nem horpaszotta be a pénztárakat, a kritikusok imádták, már csak idő kérdése, hogy afféle kultklasszikusként gondoljanak rá később az emberek. Most a D&D megint egy izgalmas újdonsággal jelentkezett, a Baldur's Gate 3 című fantasy videójáték formájában. A Larian Studios alkotása viszont amellett, hogy augusztus 3-ai megjelenése óta a monitorok elé szegezte a gamereket, komoly vitákat is gerjesztett a szakmában,

a játékfejlesztők egy része attól tart, hogy a Baldur's Gate 3 lehet az új mérce, amit a kurrens videójátékoknak nehéz lesz megugraniuk.

Ami a kézzelfogható eredményeket illeti, Steamen az egyidejű játékosok száma már a 875 ezret is elérte, azaz a Baldur's Gate 3 alig négyezerrel marad el a Hogwarts Legacy legjobb eredményétől a platformon. Mindemellett a Metascore-on a PC-s verzió 97 ponton áll, megelőzve az ugyancsak kritikuskedvenc Disco Elysiumot és a Half-Life 2-t.

A Baldur's Gate 3 az a fajta szerepjátékos fantasy lett, amilyenből 5-10 évente készül csak egy, erre emlékeztet Xalavier Nelson Jr. szabadúszó játékdizájner is, aki szerint túlzott elvárás lenne azt gondolni, hogy innentől minden RPG ezt a szintet fogja megütni. A D&D-adaptáció sikeréhez szerinte számos dolog vezetett: a hosszú fejlesztési szakasz 2017 óta, a Larian-stúdió tapasztalata a zsánerben, a hároméves early access-periódus, ami kellő visszajelzést adott az alkotóknak a produktumukról, illetve megkerülhetetlen tény, hogy ismert IP-ra építkeztek több mint 400 dolgozóból álló csapattal.

Tovább